Toostje rode kool

on vrijdag 27 februari 2015
Met kool kan zóveel meer dan je denkt. Bij kool denk je al snel aan .... sudderen .... stamppotten .... draadjesvlees ..... worst en spekjes ....  da's allemaal heel lekker natuurlijk maar ook ouderwets. Maar kool .... is gewoon ..... een vrucht van een sterke plant. Een vrucht met een pittige, mosterd-achtige smaak. Proef maar es een stukje rauwe kool ... lekker toch? En je hebt dan niet die beetje vieze kool lucht, die je krijgt als je kool héél lang kookt of stooft.

Ik heb geen flauw idee waarom we ooit hebben bedacht dat kool zo lang moet garen. Het is een geweldig lekker smakende groente, ook rauw, en met dat lange koken gaat al die smaak verloren. Dan wordt het een gare, beetje weeig smakende ... berg

Ik had wat rode kool over vandaag. Die heb ik fijn geraspt ....

... en er wat zout, mayonaise, azijn en honing bij gedaan. Hoeveel? Ach, beetje proeven en proberen, ik heb het niet gemeten. En dan ... een HELE FLINKE schuiver verse peper, zó uit de molen. Flink draaien hoor, die peper maakt het echt lekker!

Vervolgens meng je zo'n 3 eetlepels roomkaas, bijvoorbeeld bourcin, met één eetlepel yoghurt, en schep dat in een spuitzak. Toostjes klaarleggen, lepel kool erop, en spuit er wat kaasmengsel over. Lekkerrrrr! Enne ook nog gezond.

Ik heb gewoon gebruikt wat ik in mijn keuken tegenkwam, dus dit is niet 'het' recept. Kijk wat je in de koelkast hebt en maak variaties met die kolen. Echt, rauwe kool is zo lekker en gezond, ik snap niet dat de SuperFood Designers dat nog niet ontdekt hebben ... nou zal nog wel komen!
Het restje rode kool had ik over van het zuurkool maken vandaag. Ja het spijt me voor de kool-haters .. maar dat is ook een stokpaardje op dit blog .... zuurkool. Maar .... wat doen we er meestal mee? We stampen het door de aardappelpuree, doen er spek en worst bij en ... that's it! Nou, heel lekker hoor die stamppot, maar met zuurkool kan veel en veel meer. Het is een echte 1001 dingen snack!

Omdat het zout en zuur tegelijk is, is het een smaakmaker van jewelste!!

Wat dacht je van een lepel zuurkool door de pannenkoekenmix? Voor wat pit? Of een paar scheppen zuurkool door de gemengde salade. Of ... een broodje met dik worst, en een schep zuurkool erop. Zuurkool bij de Nasi Goreng. Zuurkool door alle stamppotten, door elke roerbakmix, zuurkool op een toostje, met wat mayo er onder en een warm cocktailworstje erop.

Nou ja ... enzovoorts. En ook nog allemaal gezonde bacterien meteen, voor je darmen!


Vandaag maakte ik weer es een portie, want de zuurkool was bij ons helemaal op. Ik had twéé kolen, een rode en een witte, want dan kun je twee kleuren zuurkool maken.

Kies kruiden die je zelf lekker vindt. Bijvoorbeeld mosterdzaad, karwij of komijnzaad, korianderzaad, laurier, jeneverbessen, dille, bedenk maar iets.

Rasp de kool fijn. Ik deed het in de machine maar met de hand kan ook. Dat stop je in een grote pan, voeg per kilo kool 10 gram zout toe, en dan moet het gestampt worden. Ik wilde de lagen eigenlijk niet mengen, mooi om en om een laagje rood en wit, maar dat was toch te lastig. Dus alles ging toch door elkaar.

Als stamper gebruik ik een oude dumbell van 2 kilo. Maar een stuk hout of een steen kan ook. Zorg wel dat alles goed schoon is.


Ook de kruiden erbij, stampen stampen, gewoon doorgaan tot er vocht vrij komt en het een beetje gaat schuimen. Dan mag de hele prut in een aardewerken pot. Goed omlaag drukken, en een schotel erop leggen. Als je die aandrukt zie je dat er vocht is vrijgekomen. Zorg dat de kool onder het vocht staat.

Leg bijvoorbeeld wat (uitgekookte) stenen bovenop de schotel, om alle kool onder water te houden. Dan mag het deksel van de pot erop, met een doek ertussen zodat het goed afgesloten is, maar gasvorming van bacterien wel kan ontsnappen.


En dan zet je het weg op een warme plek. Weekje of drie. Daarna gaat het in de koelkast, in bakjes, en kun je het dus overal doorheen doen. En je ontdekt vanzelf wat een wondertje het is ... zuurkool!

En vervolgens de enorme zooi in je keuken opruimen!! :D:D
Iets anders. De laatste roddel. Pa en Ma Citroen zijn gescheiden. Van tafel en bed. Ja ... sneu he?

Ze staan nu allebei apart voor een raam. Haha maar geen ruzie hoor, daar was gewoon meer zon. Maar ik moet het nog zien ... want ze staan nu wel vól in de zon, maar ... ze zijn niet meer samen

... als ze gaan wegkwijnen gaan ze onmiddellijk terug naar die andere vensterbank, weer gewoon met z'n beidjes!!

Gaat iemand nog naar de zadenbeurs in Driebergen morgen? Zo ja, dan tot morgen!!


1 reacties:

Harold zei

Hoi Clarien,
Als ik nou wat dichterbij had gewoond had ik ook wel naar de beurs gewild.
Maar mijn moestuin is eigenlijk al overvol geplant/geplanned (?).
En daarnaast (ver)delen mijn moeder en ik ook veel.
Ik twijfelde nog om mee te doen met je lupine actie, dan was ik volgens mij de enige man in het gezelschap geweest. :)
Bedankt weer voor je mooie blog, ik volg je dagelijks.
Groeten,
Harold, Groningen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...