Eerst aarden, voor je je nek uitsteekt.

on maandag 2 februari 2015
Februari, en het licht komt weer terug!

Eigenlijk vreemd dat zoveel mensen een hekel hebben aan februari. Het is het allereerste begin van alles, plantjes, licht, vogeltjes zoeken een maatje .. oja en mensen ook natuurlijk, op Valentijnsdag!
In februari lijkt het wel alsof de wereld gewassen is met wit waspoeder. Alles is schoon en glashelder. Er is nog niet dat gefriemel en gedoe, van blaadjes aan de bomen en bloemetjes enzo. Het is mooi stil, licht, en strak weer.

Maar misschien is dat alleen leuk voor mensen die van overzicht houden? ;-)

Er gebeurt al van alles in de natuur. Alleen zie je nog niet zoveel. Dat komt omdat het meeste nu ondergronds gebeurt. Zaadjes sturen eerst een wortel de aarde in, en dan pas, als die wortel er is, komt het kiempje boven de grond.

Kijk maar es naar deze bak met Witte Lupine boontjes, van boven is er nog niks te zien. Maar als je de bak omdraait zie je al dikke witte wortels!

Slim hoor. Eerst aarden, en stevig wortelen, en dan pas ..... je nek uitsteken. Haha hele goeie les voor ons weer, omdat wij het in alle haast vaak andersom doen!!

Vandaag kijk ik maar es even op het teeltplan, dat nog steeds op een kladje staat, wat er moet gebeuren deze eerste week van februari.

Als je in de kolom onder week 5 kijkt (ik geef toe het is amper te zien) dan kom je zo ongeveer tot bovenstaande lijst. Met nog wat andere dingetjes erbij. Nou, de kolen kunnen dus al worden voorgezaaid. Mooi! Leuk werkje, kolen hebben van die kogelvormige zaadjes, zijn veel makkelijker te zaaien dan sla-zaad, dat zo aan je vingers blijft hangen.
Ja en dat is weer typisch zo'n voorbeeld van meteen 'bovengronds' gaan, hop direkt maar aan het werk en niet eerst even nadenken. Want .... ik zaai vijf koolsoorten in één bak. En bedenk me daarna pas, dat witte en rode kool warmer moeten voorkiemen dan de anderen. Witte en rode moeten binnen gezaaid, en de savooi en spitskool en broccoli mogen in de koude kas.

Maar nu, nu zit dat allemaal samen in één bak!! Oliedom weer!

Dan maar een compromis. De hele bak met kolen gaat naar de koude slaapkamer op zolder. Daar staat nu inmiddels een hele kwekerij! Het is nog steeds 10 graden hier, en ik hoop dat alle kolen daarbij kunnen ontkiemen. Dan gaan ze daarna met z'n allen naar de kas.
In de kas in de achtertuin staat nog een vergeten schaaltje....

....... ach die arme tuinbonen!! Ze hebben hun wortels stevig in het doek geplant. Snel verhuizen ze naar de grond, even wat aarde wegvegen, plat maken, en daar liggen ze op een kluitje.
En dan .... hopla! Zand erover!! :D  'Hurry ... emties the soul.'2 reacties:

Thea zei

Hihihi...je bent al wel heel druk! Die tuinbonen? Plant je die later weer uit?
Lijkt me toch niet dat je die zo laat staan.

Clarien Cornelisse zei

Nee hoor, ze blijven daar niet zo op een kluitje :) ... als ze een paar centimeter hoog zijn gaan ze naar Moeskers Moestuin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...