Een truck laden, en het laatste tuinnieuws.

on maandag 9 februari 2015

Ergens in Bussum, op een achteraf bedrijfterreintje, ónder de grond, is een .... enorme spelonk.

Een soort superkelder, waar de stichting ´Kinderen in Nood´ is gehuisvest. Ik schreef daar al es eerder over, over dat geweldige echtpaar Piet en Annie Heerschop, die al 25 jaar tonnen en tonnen hulpgoederen naar de Balkan brengen.

Dat doen zij niet allemaal zelf natuurlijk, daar hebben ze in de loop van die 25 jaar een een goed geolied bedrijf voor opgezet, dat puur op vrijwilligers draait. Vanuit heel Nederland gaan hier spullen naar toe. Overtollig of iets verouderd materiaal van bedrijven, ziekenhuizen en scholen. Maar ook heel veel particuliere spullen en giften. Elke week wordt dat allemaal gesorteerd.En wat kapot is wordt gemaakt. Een hele reparatie afdeling hebben ze.

Ook krijgen ze donaties, waarvan geen cent ´aan de strijkstok blijft hangen´. Alles en alles wat er binnenkomt gaat naar weeshuizen, ziekenhuizen, bejaardenhuizen, ouderen, en gezinnen die niet kunnen rondkomen, scholen, opvangcentra, etcetera. Meest Roemenie, maar ook Hongarije en andere Balkan landen. Het wordt heel goed gecontroleerd dat de spullen terecht komen bij ´mensen in nood´, daar hebben ze allemaal contacten voor. Ook gaan medewerkers van hier regelmatig alles daar checken.

Ik was daar vandaag om te helpen met het inladen van een grote truck. Dat gebeurt 1 x per maand, dat zo´n truck spullen overbrengt. Maar we gingen eerst koffiedrinken. Er werken in totaal zo´n 70 vrijwilligers, en vandaag waren er zeker twintig! Voor dat inladen dus.
 Zo, koffie op. De truck staat voor de deur. Daar gaan we.
Iedereen wist precies wat hij of zij moest doen. In de truck stonden een mannetje of 5, erbuiten ook zoiets, en net zo als de brandweer vroeger emmertjes water overgaf, zo werden de dozen en zakken de truck in gewerkt. Allemensen wat is zo´n ding groot!!! Er kwam geen einde aan wat er allemaal inging ...... honderden dozen en zakken met kleding en medische spullen, toen een hele bende bedden en matrassen, toen karren en karren vol tafeltjes en stoeltjes waar je een hele basisschool mee kunt vullen.


Terwijl wij aan het laden  waren, was en binnen een ander team bezig karretjes vol te laden, zodat alles ook nog in de goeie volgorde de truck in ging, want ze gaan langs verschillende landen. Dit keer gingen zelfs spullen naar Oekraine. Naar het front. Medische spullen ..

En binnen wordt alles geteld en opgeschreven. Daar waren ook een stuk of tien mensen bezig.En op een gegeven moment dacht ik, nu is hij vol, er kan niks meer bij, toen moest dit hieronder ook nog mee ...
Hahaha AL die fietsen moesten er nog bij! Dat kan nooit!! ´Kan makkelijk´, zei Annie, en jawel hoor! Het paste. 'O ja, en dit moet ook nog mee' Annie wees naar een kar met dozen. Dat was het belangrijkste van het hele transport, want dat waren dozen met ................ ZADEN!!!!

Dat was één van de dingen die ze hadden gekocht van de donatiegelden, namelijk voor weet ik hoeveel gezinnen en tehuizen allemaal een pakket zaden, om een jaar van uit de moestuin te kunnen eten!

Dan kunnen al die gezinnen daarvan hun eigen zaad oogsten, en de volgende jaren steeds weer groente telen. Mooi bedacht!
Nou, groot respect voor de Stichting, en voor al die vrijwilligers. De meeste zijn al wat op leeftijd. Al met pensioen, maar man man wat kunnen die kerels nog sjouwen! Petje af hoor. En toen gingen we gezellig soep eten met schalen vol lekkere bollen. Het was gewoon een dagje uit! :D

En dan nog even wat tuinnieuws!

De weeuwenteelt, de jonge plantjes die de winter zijn overgebleven, mogen naar buiten in het zonnetje. En daar zie ik ook gescharrel bij één van de nestkastjes. Bij de lelijkste nog wel, degene die ik zelf gemaakt heb, met dat scheve vloertje. Zomaar ... kijkers! Ben benieuwd of ze hier gaan wonen! 

Ook alle kwekelingen thuis mogen de kas in. Mooi zo, want plantjes binnen opkweken is toch lastig. Het is te droog en te donker in huis. Hier staan ze licht en koel. Over een paar dagen kunnen de eerste sla zaailingen al verspeend. En de lupine boontjes ook.
En als het goed is kunnen we eind deze week in de volle grond zaaien! Want de vorst is eruit!


0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...