Een nieuwe moestuin in Bussum.

on donderdag 5 februari 2015

De dag begon vandaag ... met de ondergaande maan.In de ochtend zit de maan in zijn laatste kwartier. Het is zo'n prachtig hemellichaam, hij is elke dag anders. En die schitterende maan is niet alleen maar mooi, maar heeft veel invloed op de aarde, op de getijden van de zee, maar ook op de groei van de planten.

De Indianen zaaiden vroeger hun bovengrondse gewassen, zoals boontjes, en mais, alleen maar met 'lichte' maan, dus als hij helemaal vol was. En de ondergrondse gewassen zoals wortel en aardappel, werden gezaaid en gepoot met 'nieuwe' maan, dus als de maan niet zichtbaar was, en de nacht donker. Ook onze eigen zaaikalender is daarop gebaseerd. Mooie oude wijsheden!

Vanmiddag had ik een afspraak. Om mee te denken over een nieuw aan te leggen moestuin in Bussum. Dus fietste ik om half drie naar Vernissage, dat zit achter het Spant, ons theater. Nou, het was een hele verrassing!
Je hebt daar dan eerst de sportvelden, met de nieuwe atletiekbaan. En daarnaast, tussen het Spant en de sportvelden, loopt een pad.

Nou wonen we al ruim 16 jaar in Bussum, en ik heb nooit geweten dat we een Echt Fort hebben, met een artillerieloods (verbouwd tot restaurant), prachtige fort muren en aarden wallen, en een 34 meter lange ondergrondse doorgang!

Dit 'Fortwerk' wordt nu voor culturele dingen gebruikt. En Nanny, de initiatiefneemster, woont hier ook, in de voormalige portierswoning. Kijk wat een leuk huis!!Ja en wat Nanny en Danielle dus gedaan hebben, is een stel Bussumers bij elkaar gehaald, die allemaal op de een of andere manier betrokken zijn, of worden, bij de toekomstige moestuin. En die gaat HIER komen! Bij het Fort!!

Dus daar zaten we, in het Fort, tussen metersdikke muren, over een tuin te vergaderen.

Er waren een aantal mensen van het RIBW, die werken met tieners en volwassenen met psychosociale problemen. Net als Danielle, met haar bedrijfje Knoest, dat doet met jonge kinderen. Voor die doelgroepen is de moestuin in eerste instantie bedoeld. Maar Nanny heeft nog veel meer toekomst plannen met de toekomstige moestuin.

We gingen maar es kijken waar die moestuin dan moet komen. Ergens stonden reusachtige houten beelden. Ja het is een heel artistiek hoekje van Bussum hier! Wel staan er veel hoge bomen op het terrein, veel schaduw dus.


Ja .... waar moet die tuin komen? Op de meest zonnige plek natuurlijk! En laten daar nou nét die beelden staan! Verplaatsen? Of, we kunnen ook die bult weghalen, achter de beelden. Die heeft geen 'historische betekenis', moet eigenlijk sowieso al weg. En dan heb je een mooi stuk tuin, in de zon. 

Wat wel belangrijk is bij een nieuwe tuin, is even een bodemonderzoekje doen. Ik heb inmiddels ervaring met 'Bussumse bodem' en hoe slecht die kan zijn!

Samen met Raymond, die al twintig jaar tuinbouw lessen geeft aan de Vrije School, besluiten we dat de grond hier oke is! Prima bodempje!

Nou, wéér een project erbij! Maar ik hoef gelukkig niet veel te doen. Er zijn handen genoeg. Ik hoef alleen maar meedenken. Mooi om te zien, dat er zomaar zo'n groep mensen in Bussum is, die bereid zijn om iets te gaan bouwen. Zo heb je mekaar nog nooit ontmoet, zo ga je samen iets opstarten. Prachtig.

Ook prachtig, hoe de dag eindigt met de zon, die boven het Singel in Bussum door de wolken heen breekt.
3 reacties:

grandma zei

Lekker stoer bij het fort !

Anoniem zei

Wat een leuk verhaal! Komende maand ga ik samen met 2 andere imkers ook onze bijen bij de Vernissage / het Fort plaatsen. Ze komen achterin boven te staan. Deze zullen jouw planten dus goed kunnen bestuiven en hopelijk bijdragen aan een mooie oogst!. Zelf ben ik nog op zoek naar een moestuin in Bussum, dus als jullie nog wat meters overhebben doe ik heel erg graag mee. Groet, joep (joep@vbkt.nl)

Clarien Cornelisse zei

Geweldig Joep! Want we zijn ook op zoek naar nog meer vrijwilligers, en mensen uit de buurt is natuurlijk helemaal geweldig! Ik geef je gegevens door aan de anderen. Hoeveel plek er uiteindelijk komt is nog niet bekend, maar Nanny gaat hard haar best doen bij de gemeente voor zoveel mogelijk meters moestuin.

De kinderen willen vast ook wel leren over de bijen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...