Sneeuwman

on zaterdag 24 januari 2015Er hoeft maar één sneeuwvlokje te vallen in ons land, en alles en iedereen staat te stuiteren. Sneeuwschuivers en zoutstrooiers reden af en aan vannacht, bij ons in de straat. Het KNMI gaf Code Oranje af. Vanmorgen werd eroveral druk gesneeuwschuiverd en geveegd, en, wat heel leuk is natuurlijk, ik zag overal weer sleetjes, en blije kinderen rennen en ook ... sneeuwpoppen. Van dat miezerige beetje sneeuw, dat met een paar uur alweer gesmolten was, hadden ze toch mooie sneeuwmannen gemaakt!

Wat doet die sneeuw toch veel! Ik ben er ook blij mee, want het geeft zo´n lekker ´winter´ gevoel. Zonder sneeuw schuif je van de herfst zo door, het voorjaar in.

Kijk, deze witte man zag ik staan, op het hoekje bij de Chinees. Hij zag er wat verlopen uit, met z´n gezicht pal in de zon. Maar toch. Een levensgrote sneeuwman!
Vanmiddag had ik de zaagbok naar het meest zonnige hoekje van de tuin gesleept om nog wat blokken te zagen. En dan hou je soms een stuk hout over, dat nét te groot is om er twéé blokken van te maken, en net te klein voor drie blokken. Dan zaag ik er eerst wat plakken vanaf, om die weer als onderzetters te gebruiken. Die van de vorige keer bevallen namelijk heel goed.

En het restant kan dan in twee blokken worden gezaagd.


Als onderzetters voor de pannen, of voor een hete mok thee, maar ook onder een kaars staan ze leuk. En het geeft zo´n voldaan gevoel. Je zaagt een beetje in zo´n stammetje, en ineens heb je .... een gebruiksvoorwerp!

Nou was het bij dit stuk hout grappig dat het binnenste hart van het hout een beetje was gaan rotten. En daar zat een gat en dat had toevallig de vorm van een sleutelgat. Dus dan krijg je ook onderzetters met een sleutelgat in het midden. Dat verzin je zelf nooit en te nimmer.Dat verzint de natuur voor je!!

Hier zijn ze al even gedroogd. Zo mooi als dat hout is! Heel bijzonder was, hoe het hout tijdens het zagen gewoon blank was, maar daarna helemaal rood kleurde. Dat kun je op dit plaatje niet goed zien, maar het is heel mooi vlammend rood geworden. Dat zal wel komen als er zuurstof bij komt. Ik heb geen idee welke houtsoort dit is. Iemand die dat weet?

Ook heb ik ooit es op een blog gezien hoe iemand van stukjes hout knopen maakte. Dus, een kleiner stukje hout gezocht, en daar gaan de schijfjes.
Knopen heb ik nog niet gemaakt. Komt nog. Maar is heel makkelijk natuurlijk. Na het drogen twee gaatjes erin boren en je hebt houten knopen voor op een vest. Of een kussen op de bank.

De sneeuw die op het pad ligt veeg ik bij elkaar voor in de kas. Want nu die tuinbonen in de kas staan mag daar wel wat vocht op. Sneeuw is prima voor de bodem. Je zou het ook voorzichtig door de toplaag kunnen scheppen, dan komt er ook wat zuurstof in de bodem. Maar ik doe dat niet want ik heb hier dus al gezaaid.

Er komt trouwens vanzelf ook al wat vocht in de kas. De condens op het dak druppelt zachtjes naar beneden. Geen beregening nodig in deze kas! ;)Als je hout gezaagd hebt, kun je dat zaagsel op de grond gewoon over je plantenbakken of borders gooien. Het is goeie compost.

Naast deze bak staan mijn geraniums. Ik had grote plannen met die geraniums. Om ze te stekken. Een hele bende geraniums kweken, voorr hier in de achtertuin, en binnen op de vensterbank, en op Moeskers Moestuin. Maar deze muts heeft ze helaas met die vorst buiten laten staan. Da-ag geraniums.  Zo zonde .... ze waren echt heel mooi. Nou ja, stom. Niks aan te doen.

Intussen heeft de hele week het Peruaanse wandkleed buiten gehangen in de sneeuw en in de vorst. Het rook een beetje .. kringloperig .. beetje muffig. Nu is het wel schoon. Kijk ik vind het hier wel mooi. In plaats van dat schilderij.

 ... maar es kijken wat de anderen daar van vinden!
4 reacties:

vrouw Hommel zei

Het wandkleed vind ik prachtig net zoals je onderzetters en de schijfjes die knopen gaan worden,ben benieuwd.

Margriet zei

Dat wandkleed past wel heel mooi bij je bank !! Geeft een vakantieidee...

katrina zei

Woww... heel mooi dat wandkleed.

cr-mics zei

Wij hadden ook van dat mooie rooie hout. Kwam van een prunus.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...