Minder stofzuigen, meer tuinieren!

on woensdag 21 januari 2015



Youp van t Hek maakte er grapjes over. Over dat Brussel zich bemoeit met  .... onze stofzuigers. Dat die veel minder vermogen, minder Watt, zouden moeten hebben. Ja dat is de Europese bemoeizucht. Youp vond dat belachelijk dat ze zich daar in Brussel druk over maken. Over een stofzuiger.

Maar ik ben mijn stofzuiger es gaan bekijken. Weet je hoeveel Watt die verbruikt? ..... 2600 Watt. En hoe zit het met het strijkijzer? Ook al 2200 Watt, elke keer als het lampje aan is. Dus, een uurtje stofzuigen en strijken, en daar gaat zomaar even vierduizend Watt!! Dan kun je spaarlampen draaien tot je een ons weegt, maar dat compenseer je niet zomaar even ...




Dus .............. wil je wat doen voor het milieu? Stofzuig minder, veeg meer! En ook minder strijken!! Oh wat erg allemaal! :D:D  Houden we mooi méér tijd over om in de tuin te werken!

Groente telen! Veel leuker.

Neem nou die tuinbonen, die al een paar dagen in nat zand staan, in de bijkeuken. Kijk es hoe mooi die al gaan kiemen. Je ziet de kiembeginseltjes in elke boon zitten. Zo'n puntje dat er uitsteekt.






Die gaan vandaag de grond in. En ze komen éérst in de kas in de achtertuin. Want ik wil graag het verschil zien tussen deze methode, en de bonen die rechtstreeks, ongekiemd, de koude grond in gingen. Dat zijn de bonen die ik een paar weken geleden al op Moeskers Moestuin heb gepoot.

Ik ben erg benieuwd hoe groot het verschil is, in de planten die eruit groeien, en welke zaai het eerste geoogst kan worden, maar bijvoorbeeld ook welke zaai het minste hinder zal hebben van de zwarte bladluis in juni.

Vandaar die verschillende methodes dit jaar bij het tuinbonen zaaien. 

In de kas maak ik een hoekje wat platter, en strooi daar de bonen met zand en al uit. dan de bonen een beetje verdelen. Ze mogen best dicht naast elkaar, want ze blijven hier toch maar kort.






Dan gaat er een laag aarde over, zodat ze ongeveer duimdik bedekt zijn. En nu dus weer wachten. Maar ik ben helaas niet de énige die op die kiemende bonen zit te wachten. De slakken zitten ook te wachten. Om de tijd te doden hebben ze alvast een mooi ballet uitgevoerd op de ramen.

Overal zitten van die strepen.




Ja daar is nou niks aan te doen. Maar afwachten, of ze niet alles opvreten.

Vandaag was ik weer een dag aan het helpen bij de Groenteclub. Met tassen vol groente kwam ik thuis, onder anderen met postelein. Dat is nou ook zo'n vergeten groente. Raar, want het is eigenlijk de mooiste wintersla die er is, en niet alleen mooi, maar ook veelzijdig en heel gezond. Neem er vooral es een bosje van mee als je es in een natuurwinkel komt. Of ligt hij ook in de super? Dat weet ik eigenlijk niet.




Marianne, ook van de Groenteclub, had een goeie tip om de postelein te bewaren. Want hij gaat nogal snel 'snotteren' als je hem gewoon in het zakje in de koelkast legt. Dus je wast hem even, en draait hem dan droog in de sla-centrifuge. Als je die niet hebt, heel goed laten uitlekken, theedoek eromheen en voorzichtig schudden. De truuk is dat de blaadjes goed drogen.

Dan zet je hem in de centrifuge bak, of in een vergiet, in de koelkast, en neem er elke dag een handje uit voor op brood of in de sla.








Je kunt er veel meer mee doen. Roerbakken, stoven en koken kan natuurlijk allemaal. Maar persoonlijk vind ik dat jammer, omdat het zo'n mooi blaadje is. En we hebben in ons landje niet zoveel sla in de winter, nou ja van de koude grond dan, dus gebruik hem het liefst rauw!

Oja en nu we toch bij die koelkast staan ....... over energievreters gesproken ...... onze koelkast, een trouwe knecht van 17 jaar oud, is er ook zo eentje.  Gelukkig niet meer zo erg als toen alle kinderen nog thuis waren en dat ding de hele dag door open-en-dicht ging .. maar hij sleept nog steeds aardig wat Wattage weg!

En eigenlijk staat er niet eens zoveel in.




Hij moet weg. Er moet een andere, kleinere, en energie zuiniger exemplaar voor in de plaats. Maar ja dan komt deze weer op de afval bult. Dat is ook niet goed. Ik twijfel nog. Nog een paar jaartjes er mee doen? Of vervangen? Wat is wijsheid?


7 reacties:

cin zei

Bedankt voor de winterpostelein tip. Ik heb er vorige herfst gezaaid en was een beetje teleurgesteld in het resultaat en heb er niet meer naar om gekeken, tot ik vorige week zag dat het toch goed is gekomen. Helemaal mee eens : de lekkerste wintersalade en het zou zichzelf ook nog eens uitzaaien, maar dat is nog afwachten. En zo herkenbaar, het koelkastdillema ! Vorig jaar liet de onze het afweten en hebben we het enkele maanden zonder geprobeerd, maar uiteindelijk toch moeten zwichten voor een nieuwe. Achteraf de goede informatie gevonden over hoe het wel kan, geen plastic gebruiken bijvoorbeeld, maar ja toen stond die nieuwe kast hier al te blinken. Stofzuigen daarentegen doe ik al jaren niet meer , veel te lawaaierig. Een harde bezem doet het prima op tapijtjes. Strijken doe ik enkel als het kledingstuk in kwestie niet om aan te zien is als ik het wil aantrekken ... of hoe je uit luiheid energie kan besparen ;-)

@nnemiek zei

Hier hebben we de laatste 3 jaar bijna alle oude apparaten vervangen voor a++ apparaten , koelkast, wasmachine, droger, vaatwasser en ketel..... de energiemaatschappij belde ons zelfs op waarom we zoveel minder verbruik hadden...we gingen 1/4 terug met verbruik. Droger gebruik ik weinig want kost erg veel stroom, en vaatwasser gebruik ik ook niet dagelijks. Strijken doe ik eigenlijk nooit..... beetje opletten bij de kledingaanschaf :) en stofzuigen ook niet vaker dan eens per week, daar heb ik een vloerwisser voor.......en daarbij ben ik niet de beste huisvrouw... haha...ik zit liever in mijn tuintje :)

Mijke zei

Hmmm lekker, winterpostelein! Van de zomer heb ik ook een andere manier ontdekt om bladgroenten en kruiden uit de tuin wat langer te bewaren: ik doe ze na het wassen in een bak met schoon water, tot ze (bijna) helemaal onderstaan, en dat zet ik in de koelkast. Je moet ze dan alleen nog even drogen voor gebruik. Met winterpostelein heb ik die methode nog niet geprobeerd, maar op die manier heb ik al heel wat tere blaadjes ruim een week kunnen bewaren!

Unknown zei

Het wattage van je stofzuiger en strijkijzer is het maximum verbruik. Bij de meeste stofzuigers/strijkijzers kun je ook op minder kracht werken.
Bij voluit stofzuigen komt anders de vloerbedekking van de grond bij zo'n kracht ; )
En ja, een keer per week huishoudelijk bezig zijn is ook voor mij genoeg.

Clarien zei

Ja klopt Dorthy, je kunt hem lager zetten. Maar bij mij staat het meestal op max omdat het dan het snelst klaar is. Leuk om te zien hoe duurzaam jullie in huis zijn, alle beetjes helpen. En inderdaad, tuintje is leuker!

Buuf, groente onder water bewaren, ook een idee! weet niet of dat bij postelein kan. Nou ja als het versnottert kun je er nog soep van koken! :D

Karin zei

Jaaa goed idee, meer tuinieren minder stofzuigen idd! Gelukkig hebben we sinds een maand of wat een centraal stofzuigsysteem (omdat ik er altijd een hekel aan had, aan dat gestofzuig) en mijn man juist wel in een stof-vrij huis moet wonen vanwege zijn allergieën. Nu is dat probleem dus opgelost en kunnen we net zoals jou weer meer tijd besteden in de tuin, heerlijk!

Kim zei

Superleuk om te lezen hoor. Het duurt even, maar dan leer je wel wat!