De eerste zaai van 2015

on maandag 12 januari 2015

  




Het is nog géén half januari. En ik ga zaaien.

Dat is het leuke van Moeskers Moestuin. Alle experimenten zijn toegestaan. En vooral de uitprobeersels om het seizoen te rekken. Zo laat mogelijk en zo vroeg mogelijk zaaien, planten, oogsten, en eten van de tuin.

Zo had ik in oktober al wat tuinbonen gezaaid. Daar gaan we eerst even kijken, hoe gaat het met die plantjes? Ze zijn zo'n 20 centimeter hoog. En .... de plantjes liggen allemaal plat. Ojé!! Nou, ik moet nog zien of daar mooie malse bonen aan gaan groeien. Hier vóór in de rij is een plantje dat het heel moeilijk heeft. Hij is wat vergeeld, en het steeltje is kapot. Ja, dan krijgt het blad niet meer genoeg voeding.





Omdat ik graag wil weten of hij wel een goeie wortelkluit heeft ontwikkeld graaf ik hem uit. Het lijkt wel een operatie. Kijk daar ligt hij met de wortels bloot.




Aan de lange witte steel kun je zien dat hij goed diep gezaaid was. Dat is belangrijk bij deze vroege teelt, diep zaaien, dan is er minder kans op vorstschade. Verder is de wortelkluit goed ontwikkeld. Dus over deze tuinbonen hoef ik me geen zorgen te maken. Ook als het steeltje soms breekt, en het bovengrondse deel dan afsterft, kan uit zo'n kluit best weer een nieuwe plant groeien. En die zal waarschijnlijk gaan uitstoelen (meerdere stengels maken) en dus prima boontjes opleveren.




In de grond die van de kluit afvalt, zitten allemaal diertjes. Larfjes en springertjes. Ik weet niet precies wat het zijn. Hopelijk geen wortel-vretende-monstertjes, maar gewoon jonge duizendpootjes ofzo ....




Ik had vandaag zaaigoed en pootgoed meegenomen. Ten eerste dus een bak met tuinbonen. Allemaal eigen teelt van 2014. Of dat ook sterke planten oplevert is de vraag. Soms is het slimmer om zaad te bestellen, en soms kan je gewoon je eigen zaden van je tuin gebruiken. Als je zelfvoorzienend wil zijn probeer je natuurlijk zoveel mogelijk eigen opgekweekt zaad te gebruiken. Maar als de planten mij te zwak zijn, bestel ik volgend jaar weer gewoon zaden bij de Bolster.




Behalve de zaden had ik ook een bak met winterharde bloemen meegenomen. Ik weet niet meer precies welke het zijn, maar die krijgen ook een plekje op de tuin. In 2015 meer aandacht voor bloemen. Ja, bijen op je tuin geeft verplichtingen!

Eerst de tuinbonen zaaien. Hier is het peulenvak. Er zijn drie bedden beschikbaar. En nu moet ik goed nadenken hoe de schaduw valt, dus waar de hogere voorjaars-bonen moeten komen (peulen en doperwten) en waar de tuinbonen. Omdat ik het nog niet precies weet, besluit ik om in het middelste vak een rij tuinbonen te zaaien. Dan kan ik later altijd nog wel zien waar de rekken met peulen komen, links of rechts ervan.

In het middelste vak staan nog wat bladgroenten. Die hebben de vorst tot nu toe overleefd. Snijbiet, koriander, pluksla, allemaal redelijk winterhard dus! Zo fijn om je te realiseren dat in ons klimaat de herfstgewassen en de hele vroege voorjaarsgewassen elkaar zo'n beetje overlappen! Er is dus altijd wat te eten!


 

Ik laat de bladgewassen nog even staan. Zonde om die te rooien toch? Je kunt het altijd gebruiken in een stamppotje of roerbakschotel of ommelet. Náást die late gewassen komt dan wat extra compost, en daar komt een rij tuinbonen.

Tuinbonen zaai je meestal in rijen op 60 centimeter uit elkaar, en de afstand tussen de zaden is zo'n 15 centimeter. Nét de breedte van je spade! Maar ik doe het dit keer anders. Ik maak een dubbele rij, die 20 centimeter uit elkaar ligt, en met 20 centimeter afstand tussen de bonen. Dan hebben de planten een beetje steun aan elkaar. En gezelligheid!




De volgende rij komt dan later, die komt dan 60 centimeter verderop, langs de andere kant van het bed, ook weer een dubbele rij.

De tuinbonen moet je goed ver de grond indrukken met je duim. Dan de gaatjes dichten, en de bodem wat aandrukken met een plank. Voila .... de eerste zaai van 2015!!

We gaan door met de uien. Die plantuien die ik heb besteld, het ras 'Radar', zijn zeer winterhard, en kun je poten tussen oktober en mei. Hoe vroeger je poot, hoe eerder je uien hebt!




 

Niks is lekkerder dan die eerste verse bosuitjes, die je al over een week of wat kan oogsten .... Verse ui is zoveel lekkerder dan de gedroogde, die we meestal eten. En het leuke van ui is dat hij zo makkelijk te telen is, en weinig ruimte vraagt, en weinig eisen aan de grond stelt. Heb je een strookje grond in je tuin in de zon? Plant uien!!

Kijk deze uitjes hebben er al helemaal zin in!




Voor knoflook geldt hetzelfde. Maar daar heb ik het al zo vaak over gehad, dus ik hou het vandaag even bij een fotootje van de in oktober geplantte teentjes. Ze zijn mooi gegroeid, zo'n vijftien centimeter hoog nu. Dit zijn ook allemaal tenen van de oogst van 2014. Prachtig toch? Eén keer zaaigoed of pootgoed kopen en je kan de rest van je leven verder telen van eigen oogst.




Nog een blik op de granenbak, voor wie geïnteresseerd is in het granen-experiment. Vóóraan de tarwe op rijen, daarachter de tarwe uit de hand gezaaid, en daar weer achter de spelt. Maar die doet het niet zo goed. Die ga ik in maart bijzaaien.




Dan ineens .... hoor ik roepen .... help, help!!!

Het is de Helleborus die ik van Intratuin had meegenomen. Hij heeft het stikbenauwd!! Hij barst bijna uit de pot!!! Kijk nou hoe zijn wortels zitten opgepropt. Ja bij zo'n tuincentrum denken ze daar niet zo over na, daar is het meer van, zo snel mogelijk, zo veel mogelijk, en uitbundig mogelijk, en ook zo snel mogelijk weer verkocht! Flinke scheut kunstmest op die wortelkluit en de plant red het wel!!

Plant-welzijn? Nooit van gehoord!




Gelukkig is deze plant gered! Hij krijgt een wijdere pot, en échte compost, en een mooi plekje. Ja daar vergat ik een foto van te nemen.

Tot slot ... zat er bij de bestelling van Vreeken's Zaden een kadootje. Iets waar ik nog nooit van heb gehoord ... 






... aardkastanje. 

Ook een soort aardnoot dus. En wat mooi is .. hij is oogstbaar in de winter. Dan zit je natuurlijk net te springen om die knapperig gefrituurde aardkastanjes!! :D


8 reacties:

eigenwijzehuisje zei

Lekker bezig geweest in de tuin zeg. Ik heb hier ook nog veel sla in de tuin staan van het najaar, het blad is wel wat donkerder van kleur geworden, maar het ziet er verder prima uit. Kun je dat nog gewoon eten, heb jij enig idee? Dat zou ideaal zijn, want dat houdt in dat de sla hier prima ook in de winter geplant en geoogst kan worden als het niet vriest/sneeuwt.

Fleur zei

Ik vind dit een erg leuk artikel. Er wordt op een leuke manier geschreven en tegelijkertijd een hoop informatie gegeven. Zo leer je iets meer over tuinieren terwijl je dat eigenlijk helemaal niet in de gaten hebt, haha! Ik lees graag meer van dit soort artikelen..

Clarien zei

Dankjewel Fleur! En EWH over je donkere sla ... ik denk dat je het prima kan eten maar ik zou de buitenste bladeren eraf halen. In wintergroente zit wat meer nitraat dan zomergroente, en dan met name weer in het buitenste blad. Maar een beetje nitraat kan nou ook weer geen kwaad hoor.

Maarten Vosselman zei

Hoi Clarien,

Leuk om te zien dat je alweer zo druk bezig bent! Veel succes.

Groetjes,
Maarten Vosselman

aileen zei

Goedemorgen, Ik ben erg benieuwd of je de aardkastanje gezaaid hebt. En hoe het gegaan is. Gr Aileen.

Aileen zei

Goedemorgen, Ik ben erg benieuwd of je de aardkastanje gezaaid hebt. En hoe het gegaan is. Gr Aileen.

Clarien zei

Hoi Aileen, nee ik heb de aardkastanje niet gezaaid. Was hem helemaal vergeten! Heb jij hem wel gezaaid?

Aileen zei

Nee ik heb de zaden nog liggen want ik heb dat ook gekregen van Vreeken. Zelfde als jij dus. Ik las namelijk dat het een beetje zoals de aardpeer groeit en dus ook moeilijk weer weg te krijgen uit de tuin als deze eenmaal gegroeid is.. Vandaar mijn vraag aan jou omdat ik een beetje huiverig ben dat ik straks de hele tuin vol heb...