Laat niet als dank ....

on vrijdag 12 december 2014



Laat niet als dank, voor bakken vol met stront,
de schaapskooi achter, met gaten in de grond!!

Vele kruiwagens met mest heb ik daar vandaan gehaald. Ondanks mijn poging om het netjes vlak af te scheppen, ontstaan er toch gaten .....




En nu met die regen zie je dat goed. Overal kuilen. Nou ben ik de enige die hier schept, dus moet ik dat ook herstellen natuurlijk. Dus vandaag heb ik géén bakfiets of kruiwagen bij me, maar alleen een hark en een klein schepje, om de grond hier weer af te vlakken.

En dat gaat dus niet zo makkelijk als ik dacht. Want als je op één plek een kuil gedicht hebt, zit die kuil ineens weer op een andere plek. Gaten met gaten dichten, lijkt het wel!

Zo ziet het er uit na een uur!



Iets beter, maar nog niet goed genoeg.

Dit is ook zo´n klus, die je pas gaat snappen als je het doet. Want mest heen en weer scheppen alleen helpt niet. Je moet éérst de grond ónder die kuilen wat openharken. Want die grond is helemaal verdicht, waardoor het water niet weg kan. De mest is daaronder een harde korst geworden.

Weer iets geleerd over bodembeheer!! Eerst de onderste lagen bewerken, zorgen dat de verdichtte laag doorgebroken wordt, en dan pas de laag daarboven egaliseren.

Nou heb ik daar allemaal niet het goeie gereedschap voor bij me. Dus ik pruts wat in de grond met dat minischepje, en hark dan een laag droge grond over de kuilen heen. Voorlopig is het goed genoeg, in het voorjaar nog een keer herhalen.

De eindstand ...



Mwah ... gaat ermee door!

In de fietstas zit nog een plastic tas, dus toch nog maar wat meenemen naar huis, voor op de plek waar de kas komt!






Gisteren was ik onderweg, toen ik bedacht dat er brood gemaakt moest worden. Ik belde Marlieke of zij alvast het deeg wilde maken. Dus even per telefoon instructies voor een klein broodje, 500 gram meel, een kop water, en een eetlepel gist en een halve eetlepel zout.

Toen ik thuiskwam was dat deeg nog helemaal niet gerezen. Ik ben wat verder gaan prutsen, heb er maar overbroodjes van gemaakt, maar het rees niet. Pas in de oven gingen de broodjes rijzen ...




.... dus ik vroeg Liek, heb je er echt wel gist in gedaan?

'Ja hoor, uit dat groene bakje. Een hele eetlepel!' zei ze. Nou heb ik twee soorten rijsmiddel, één is gist en één is baking soda. En dat laatste had zij door het deeg gedaan! Geen gist maar soda!



En wat het grappige was ... die broodjes waren heel lekker! Ze smaken een beetje naar van die Duitse pretzels, die worden ook met soda gebakken.


                           


Handig om te weten, sodabroodjes. Gaat veel sneller dan met gist, dus .... als je een keertje haast hebt! Of gewoon een leuke verantwoorde snack wilt maken met de kerstdagen. Ik zou het dan wel met alleen bloem maken en niet met volkorenmeel. Nou, misschien heeft iemand een recept?

Verder hebben we vanmiddag ons bezig gehouden met het na-maken van een kerstknutsel, die ik een paar weken geleden bij Intratuin had gezien. Hoe zeggen ze dat ook alweer? Beter goed gejat dan slecht ontworpen? Zoiets? :D 

Hier is dat fotootje, voor degene die ook zin heeft om lekker aan het freubelen te gaan ...




Je hebt nodig, vilt, lapjes kleurige stof, dik garen en opvulsel. Daar hadden de meiden met al die regen wel zin in, een beetje knutselen! Hieronder op de voorgrond zie je trouwens nóg een leuk werkje, wat de vriendin van Marlieke maakte. Daar heb ik ook fotoos van, hoe dat moet, die komen nog wel een keertje.





Ook van die hartjes laat ik de omschrijving nog wel zien, hoewel ik denk dat het niet echt nodig is, gewoon goed kijken, t is heel simpel na te maken!

Als laatste, onze avondmaaltijd ... niks spectaculairs, deze wrap-vulling, maar voor mij was het dat wél, omdat ál die bonen én de bouillon én het kruiden-ijsblokje van eigen tuin zijn. Steeds meer ... wat een weelde!!


7 reacties:

Mw Tralala zei

Hey Clarien, ja sodabroodjes! Supermakkelijk en lekker snel. Ze worden alleen wel snel oud heb ik gemerkt, sneller dan gistbrood. Als je er karnemelk doorheen doet, rijzen ze nog beter en worden ze ook lekker luchtig. Hier heb je een recept: http://wp.me/s4h4Qz-test

Mijke zei

Haha, grappig die plotselinge ontdekking van soda als rijsmiddel. Soda heeft overigens zuur nodig om te kunnen rijzen. Vaak wordt dit door de fabrikant al toegevoegd, dan krijg je bakpoeder. Maar als je gewoon losse soda gebruikt in je deeg zul je er dus zelf nog een zuur aan toe moeten voegen. Bijvoorbeeld karnemelk of gewone melk die je zuur maakt met wat citroensap.

Sodabrood is heel makkelijk, en, naar mijn mening, het lekkerst met volkorenmeel, of een mix van bloem en volkorenmeel. Je neemt 1 kilo bloem en/of meel, 1 liter karnemelk, 1 theelepel zout en 2 theelepels soda (of bijvoorbeeld de helft hiervan). Zelf doe ik er nog een scheut honing bij, hier wordt de smaak beter van vind ik. Stroop kan ook, dan wordt het brood iets donkerder.

Je mengt eerst alle droge ingredienten, doet dan in 1x bijna alle karnemelk erbij en roert met een vork tot het deeg bij elkaar komt. Het blijft behoorlijk plakkerig. Als het niet zacht genoeg wordt doe je de rest van de karnemelk er nog snel bij. Het is belangrijk dat je niet kneedt, want dan wordt het taai!

Vorm er dan snel een afgeplatte bal van en leg die op de bakplaat. Snijd met een scherp mes bovenin een kruis tot bijna helemaal door, anders rijst het niet goed. Dan +- 30 minuten op 200 graden in de oven, tot hij hol klinkt als je op de bodem klopt.

Ik vind dit brood echt goddelijk met roomboter en kaas of jam. En als het oud wordt kun je er ook echt heerlijke wentelteefjes mee maken! Veel lekkerder dan met dat kleffe brood uit de super!

grandma zei

Iers brood herontdekt !! ;)

Clarien zei

Breiende buufjes dank dank voor je uitgebreide omschrijving! Leuk idee voor de kerstdagen! En dat zuur toevoegen, dat is dan alleen bij het maken van brood? Want ik maar koekjes en cake enzo altijd met baking soda, zonder zuur. En het rijst goed. Je kan er trouwens ook nog je haar mee wassen ... wondermooi spul is het. Alleen werd mijn hoofdhuid wel wat droog ervan, dus toch maar weer mee gestopt.

Mijke zei

Hm, voor zover ik weet, en wat ik er op google zo snel over kan vinden, heeft soda toch echt een zuur nodig om te rijzen. Pas dan gaat het bruisen en dus luchtbelletjes vormen zeg maar. Staat er op de verpakking bij de ingredienten niet stiekum toch iets van citroenzuur of een E-nummer bij dat zuur zou kunnen zijn?

Clarien zei

Het is eigenlijk natriumbicarbonaat. Het is een ouderwets rijsmiddel voor deegwaren. In het engels heet het baking soda en hier heet het gewoon maagzout. Of baksoda.

Mijke zei

ja, dat is precies wat ik ook bedoel! Nouja gek. Misschien wel een leuk experimentje! Kijken wat het verschil is als je van 1 soort koekdeeg drie moten maakt, waarbij je bij 1 geen rijsmiddel gebruikt, bij de 2e alleen soda en bij de 3e soda met een zuur of bakpoeder.