Kruiwagens, bollen, en Pé Pastinaak

on donderdag 20 november 2014

Een kruiwagen .... is onmisbaar. Jammer alleen dat die banden elke keer leeg staan.



Bij mij staan ze allebei met een lege band. Al een paar weken. Gelukkig had ik nog die bakfiets van Nicolette, dus ik miste ze eerst niet zo. Maar vandaag hadden we ze nodig, dus had ik de set met steeksleutels meegenomen. En gelukkig zat de goeie maat erbij! (want die is meestal nét weg als je hem nodig hebt) Nu konden we in elk geval de band van de kruiwagen afhalen. Dat was één!

Dan zie je dat zo'n band niet veel voorstelt. Hij zit los om de as heen, en geen wonder dat hij dan makkelijk leegloopt. Er zit geeneens een binnenband in!!

Ik had bij de Gamma al een binnenband gekocht. Maar hoe krijg je die erin? Als twee Gooise Mutsen zeg maar?




Nou proppen maar gewoon. Stukje voor stukje. Nicolette dacht er gelukkig aan om eerst het ventiel in de opening te stoppen, want anders doe je alles voor niks. En dan ga je, vanaf het ventiel, helemaal rondom dat binnenbandje onder de buitenband stoppen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan!




We deden om de beurt een stukje, want je krijgt er zere handen van. Het laatste stukje ging dus echt niet, maar wij piekerden er niet over om een 'Handige Man' in te schakelen (die lopen genoeg rond in de sportschool), nee wij zochten een slimme vrouwenoplossing. 

In de schuur stond nog olie van het gereedschap schoonmaken van vorig jaar, dat smeerden we langs de band-rand, en na wat worstelen ...... floeps!! Binnenband erin!!! High five!!



Oppompen, en beide kruiwagens zijn weer spik en span!!

Dit herinnert me eraan ... over gereedschap wil ik het ook nog es hebben, want, voor de dames-lezers ... gebruiken jullie gereedschap? Weet je er iets van? Wat is je lievelingsgereedschap? En koop je merkspullen, of dat wat in de aanbieding is?

Ik kom erop terug! Want dat hoort natuurlijk ook bij zelfvoorzienend leven, kunnen klussen!

Nicolette ging aan het snoeien en zagen, en ik heb knoflook gepoot op het veldje van de gerst. Die gerst die niet opkwam.



Ik poot royaal knoflook, zodat we een deel kunnen gebruiken in het voorjaar als bosknoflook, een deel als gewone bollen, en een deel als pootgoed volgend jaar. En een deel om weg te geven. Van de knoflook kun je mooie strengen vlechten, en dat zijn leuke kadootjes!

De voorste strook van het 'nieuwe land' gaan we gebruiken om vol te zetten met bloembollen. Dat is voor de bijen. En voor de sier natuurlijk. Eerst ging daar veel onkruid uit, en veel stenen. Toen kwam er compost op, en nu die bollen. Er zijn narcissen en krokussen.

kijk de kruiwagens weer mooi rollen!! :D

narcis en krokus bollen

hekje erom, zodat we er niet op gaan staan

Ik verwacht wel héél veel onkruid hier, omdat de grond nog vol zit met wortelstokken. We hebben dat niet zo grondig opgeruimd, want hier komen volgende zomer pompoenen en waarschijnlijk rabarber. En dan steekt het niet zo nauw met onkruid. Pompoenen zijn van die allemansvriendjes, die groeien rustig tussen de brandnetels door.

En het moet in dit deel ook wel een beetje 'wild' blijven voor de dieren.

De bollen heb ik vrij ondiep begraven. Want het was een rotwerkje in die brandnetelwortels en er komt toch nog een laag blad op.

Regelmatig rijden Gerard en Ewout het terrein op. Die zijn de tuin van Ruud aan het opknappen. En dan komen ze vanalles op de composthoop gooien. Groenafval, oud blad, tuinaarde, en dit keer zelfs met een kuub scherp zand!! Zeker een zandbak die wegmoest? Het meeste spul verwerk ik daarachter in het 'nieuwe land', maar dat zand houden we apart. Dat is altijd handig.



Gerard weet niet goed hoe hij de camera moet scherp krijgen zeker :D

Het poten van de knoflook en de bloembollen deed mij denken aan de uien. Want dat is familie van elkaar. Hoe zou het met de uien gaan in het schuurtje? Hier op de foto ziet het er prachtig uit, maar ik had er zeker eenderde aan verrotte exemplaren uit gehaald. Ze staan daar dus niet goed meer in dat koude vochtige schuurtje.




Op een koude slaapkamer dan maar. En regelmatig kijken. Want het helpt al veel als je de rotte er op tijd uit haalt. Wat me wel opvalt is dat vooral de grootste uien, die snel oogstbaar waren, het eerst zijn bedorven. Die kleinere en die rode zijn veel sterker. Even de rassen er weer bij zoeken vanavond, want die sterkeren komen dan weer in het volgende teeltplan.

Ja en dan was er nog .... Pé Pastinaak. Zo´n leuk mannetje, als ik een stift bij me had gehad had ik hem een gezichtje gegeven!



Hij is de eerste pastinaak van deze tuin. Je kunt aan Pé goed zien dat hier geen storende lagen in de bodem zitten! Omdat hij helemaal mooi is uitgegroeid zonder bochtjes en vertakkingen. Ook Pé komt zeker terug later op dit blog!

5 reacties:

xxwebberxx zei

je kunt voor kruiwagens ook massief rubberen banden krijgen, kosten wat meer, maar je hebt nooit meer een platte band

Cin zei

Wat een mooie pastinaak ! Mijn pastinaken zien er reusachtig uit als ze nog in de grond zitten, maar haal ze er uit en je krijgt een knol met wel vijf bochtige wortels. Toegegeven , ik spit niet en wortelgroenten doen het niet zo goed in het eerste seizoen van een lasagnebed. Lekker zijn ze wel. Volgend jaar beter. Wat gereedschap betreft gebruik ik het liefst handgereedschap ,met een baan in de grote drukke stad hou ik het thuis liefst zo rustig mogelijk. Maar mijn lievelingsgereedschap is een erfstuk van mijn grootvader: een klein model zeis waarvan de steel werd vervangen door een half lange steel die ik gebruik als bosmaaier in mijn boomgaardje en onder haagstruiken waar de brandnetels welig tieren. De natuur mag haar gangetje gaan in mijn tuin, maar nu en dan grijp ik toch wel in. We hebben ook een grote zeis, maar die techniek heb ik nog niet onder de knie.

Teunie zei

Pff, wat een gepruts, die band! Wel tof dat het lukte!
Wat de bloembollen betreft: narcissen zijn nu niet direct bloemen waar bijen massaal op afvliegen. Krokussen wel. En sneeuwklokjes bijvoorbeeld. Je kunt speciale mengsels bloembollen kopen waar de bijen dol op zijn. Bijvoorbeeld bij het Bijenhuis.
Teunie

Clarien zei

Webber, bij een volgende keer lek ga ik over op massieve banden! En Cin die zeis, wat geweldig! Het lijkt me super om graan met de hand te zeisen, of hoe heet dat. Ik kijk er altijd naar uit op rommelmarkten en kringloopwinkels maar je ziet ze haast nooit. Teunie die sneeuwklokjes, daar ga ik achteraan. Die vind ikzelf gelukkig ook mooi! En over je andere tips: schaal water staat er hoor, maar met stenen want ik had geen tennisbal. En zo'n oliepers heb ik al wel, maar nog geen zonnebloemveldje! ;)

Helena zei

Ik heb ook een kruiwagen met een anti-lekband, ideaal. Kun je hem ook onbezorgd zwaar beladen.
Ik vind het super leuk om te zien hoe je tuin groeit.