Zelfvoorzienend-er ..

on woensdag 19 november 2014




Heel lang heb ik zelf wasmiddel gemaakt. Niet zelf verzonnen natuurlijk, maar ergens van een leuk blog gehaald. Maar de laatste tijd, met de opleiding, stagedagen, drukte hier thuis, kwam het er niet van.

Al een paar maanden gebruiken we nu weer gewone synthetische wasmiddelen. Ik heb geen voorkeur, nou ja, wel voor zo groot mogelijke verpakkingen. Dat kleine pakje van AH, geen idee meer hoe ik daar aan kom. Het ruikt wel lekker trouwens.

Maar vandaag moest het maar weer es. Kliederen met zeep. Nou ja t is eigenlijk helemaal geen geklieder. t Is zó klaar! En nog leuk werk ook. En goedkoper, minder irriterend voor de huid, minder milieubelastend, dan gewone poeders.




Een paar van die grote lege flessen heb je nodig. Verder nog, een stuk zeep, en soda. Optioneel zijn: borax poeder en een lekker ruikend olie-tje.

Welke zeep? Maakt niet zoveel uit.. Biologische olijfolie zeep is natuurlijk heel goed, maar een gewoon Sunlight zeepblok kan ook. Ik heb ooit een paar blokken zeep uit Italie meegenomen, omdat er citronella in zat. Dat ruikt super lekker, en houdt ook nog muggen weg.




In een grote pan (10 liter) breng je anderhalve liter water tegen de kook en los daar 150 gram geraspte zeep in op. Wat ik doe, is de geraspte zeep erin gooien, en dan ga ik even wat anders doen. Het duurt namelijk even voor het is opgelost. En als je hard gaat roeren gaat het teveel schuimen.

Dan gaat er 150 gram soda bij en 75 gram borax poeder. Borax koop ik bij Drogisterij.nl. Maar het hoeft er niet per se in. Het maakt je wasmiddel wat effectiever en geeft een licht blekend effect. Als je het ook voor bont gaat gebruiken zou ik het er dus niet in doen.

Laten oplossen, voorzichtig roerend. En dan vul je aan met heet kraanwater tot 10 liter.


hier is de zeep nog niet opgelost ..


Nou is mijn pan daar niet groot genoeg voor. Dus ik voeg er maar twee-en-half liter water aan toe, zodat ik totaal 4 liter zeepmix heb. En dan doe ik in alle vier de lege flessen alvast anderhalve liter heet water. In elke fles gaat dan nog 1 liter van die zeepmix. Even voorzichtig omschudden, klaar.

Onee .... het leukste komt nog ..... het geurtje!! Dat doe ik pas in, in de flessen.



Als je écht duurzaam wil doen, dan had je bijvoorbeeld een bosje lavendel meegekookt in het zeepmixje, en er later uitgezeefd. Ofzoiets. Maar bij mij kwam het geurtje uit een flesje. Een paar drupjes sinaasappelolie, paar drupjes citronella.

Misschien heb je achter in een kast ook nog wat van die flesjes staan, gebruik het dan voor je wasmiddel, komt dat ook een keertje op tenminste!


oeps ik zie nu pas (op de foto) dat er lavendel in zit!!

Ons wasmiddel ruikt dus elke keer anders.

Mocht je je zorgen maken over je wasmachine, wij hebben een 20 jaar oude Miele die er prima tegen kan dus ik denk dat het wel veilig is.

Ik gebruik dit voor alle was behalve de bonte. Die gaat met gewoon wasmiddel. Wat slim is, is om die flessen tijdens het afkoelen af en toe nog es om te draaien. Anders is het de volgende dag een dikke brei en moet je je wezenloos schudden om het vloeibaar te krijgen.

Pfff dat duurde langer dan ik dacht ... het bloggen erover duurt bijna langer dan het maken zelf. dat is zo klaar!


Op de tuin zijn de aardbeibedden schoongemaakt. Geen spriet onkruid staat er meer. Daarna ging er een laag blad over, net als bij de bessen.





Het was wel véél blad ... ik hoop niet dat ze eronder stikken

De tarwe wordt stevig belaagd. Eérst waren het de eksters. maar die zijn gevlucht voor de bungelende cd'tjes. Maar nu zijn het de konijnen weer. Alles hebben ze aangevroten.

Daarom ging er vorige week gaas over.



Ja die tarwe en die rogge die komen wel op, maar van de haver en de gerst is nóóit meer iets vernomen! Die had ik denk ik vroeger moeten zaaien!

Dus komt er ook maar tarwe op het haverveldje. Gewoon maar strooien dit keer. Lekker makkelijk.




Knoflook staat boven de grond. Tuinboontjes worden al groot. Ik heb ze even aangeaard. (laagje aarde ertegenaan als een jasje)




Ja en nu aten wij vanavond soep.




En ik zag die staafmixer liggen, en dacht daar es over na. Soep maak je tegenwoordig met de staafmixer. Zelfs de kinderen die op kamers gaan kopen als eerste zo'n ding.

Maar hoe ging dat ook alweer vóór het staafmixer-tijdperk? Hoe maakte je toen een glad soepje van groenten? Met de gewone mixer? Met de roerzeef? Ik wil echt niet terug in de tijd hoor, maar ben gewoon nieuwsgierig of je ook zo'n soepje met de hand kan maken.

Dus ...... groente gaarkoken (wortelen, pompoen, tomaten, ui, knoflook, peper zout en kruiden) ...




...... en in dat ding, draaien, draaien. Er bleef nogal veel in zitten. Toen de soep er nog es door gegoten en toen ging het beter. Dit bleef er over in de zeef .....



Misschien moet je iets langer koken, om alles erdoorheen te krijgen.

De soep kreeg nog een beetje room en wat tomatenpuree. En was erg lekker. Had ook een iets minder 'olvarit' karakter :D




3 reacties:

Crafts 'n' Skills zei

Ook wij hebben al eerder zelf wasmiddel gemaakt, maar ik bleef (naast me er dan toch dat kleine beetje tijd er niet voor gunnen) hangen op het toch niet helemaal schoon krijgen van bijvoorbeeld theedoeken. Misschien nog eens proberen en dan het stuk ossengal weer eens van de plank?

Elisa zei

Wij gebruiken eigen gemaakte zeep, enkel voor de witten was doen we wel eens eco zeep :) om toch die vlekken er beter uit te krijgen :)

Clarien zei

Bij mij gaan ook niet alle vlekken er uit. Maar ook niet met gewone zeeppoeder. Sommige vlekken willen gewoon graag bij ons blijven! :D:D