De witlofpennen nemen een modderbadje.

on donderdag 13 november 2014




Iets wat je in de winkel koopt, daar sta je meestal niet zo bij stil. Ik heb tenminste nog nooit lang stilgestaan bij bijvoorbeeld meel en bij bloem. Nou ja, je hebt volkorenmeel, en je hebt bloem. En dat laatste, daar zijn de vezels uitgehaald. Daar krijg je een lekker wit broodje van. Of een cake.

Maar hoe dat dan werkt, hoe die graankorrels uit elkaar vallen bij het malen, tot een hoopje witte bloem, en een bultje vezeltjes, dat zie ik nu voor het eerst. Mooi gezicht is dat.

Mijn handmolentje maalt de graankorrels langs een ijzeren vijzel. Die breekt de korrel kapot. En het binnenste van de korrel valt dan uiteen tot mooi poeder. Maar het buitenste, het vlies, is sterk. Dat breekt in grove stukjes. Samen maakt dat een mooi grof soort meel. Vanwege die grove stukjes moet je op volkorenbrood zo lang kauwen. En is een witbroodje meer hap-slik-weg. Alleen maar poeder!

Je ziet als het goed is hieronder die twee soorten maalsel. Bultjes met poederig witmeel, en daaromheen de schilletjes.



Nou, dat wou ik even laten zien. :D

Er was nog meer te zien vandaag. Kijk de bijen es druk zijn vandaag. Waren ze bij jou ook zo druk Teunie? 




Ik meteen maar weer Liesbeth bellen. Want eerst dacht ik dat het wespen waren, dat de bijen werden aangevallen. Want dat hoor je wel es, dat wespen honing stelen uit bijenkasten. Ik kon het zo uit de verte ook niet goed zien. Maar Liesbeth legde wat verschillen uit tussen bijen en wespen, en toen bleken het toch bijen te zijn.

'Misschien doen ze een laatste 'ommetje', dacht Liesbeth, omdat het vandaag zo mooi warm was. 'En dan vliegen ze massaal uit, poepen hun bijendarmpjes leeg, en later gaan ze weer de kast in.'





De foto is niet zo scherp maar ze wilden ook niet stil zitten. Wat een wriemelaars. Ze bleven nog heel lang onrustig zwermen daar voor de ingang. Morgen maar even weer kijken. 't Is wel wat hoor, ik zit nu bijna vaker bij de bijen dan bij de groente, er is zo veel is daar te zien.

De laatste bloemkool en roodlof worden opgepot.




Ik heb nog wel wat tuinaarde over, maar die is kei en keihard geworden na een hele zomer onder een dekzeil. Een halve kruiwagen komt er met moeite af. Die meng ik met compost, en daar gaan de plantjes in, in potjes.





En dan verder met de witlofpennen (wortels). Die liggen nu een week op het land, en dus draai ik het loof eraf. Grappig om te zien, dat zich in dat loof een piepklein nieuw witlofje heeft gevormd. Alleen is die niet wit maar groen, omdat het natuurlijk gewoon in het licht lag.





De pennen gaan rechtop in een bak met aarde. Met veel water maken we er een modderbad van. Dat vinden ze heerlijk, kijk ze lekker zitten! Tot aan hun nek in de modder! Net een stel kletsende dames.



De bak komt in de kas te staan. Maar nu .... moet het helemaal stikdonker worden om die bak heen. Maar even kijken bij de grof vuil container van de sportschool, of daar iets handigs staat.




Yep. Die buis .... is perfect! Op de milimeter zowat past hij om de pot heen. Ik druk hem nog wat de grond in, want er mag ook geen licht van onderaf bij komen. Ook geen muizen trouwens.





Hahaha kijk ze daar zitten in hun modderbad. Wat een mooi glad huidje zullen die witlofjes krijgen! Er komt bovenop een dikke handdoek, paar keer dubbel gevouwen, en daarop een plank. SPIERwit moeten ze worden!

Tot over vier weken!




Aan de andere kant van de kas staan nog een paar kratten. Met aardappels, en ook nog eentje met courgettes. Die zijn hier een paar maanden geleden neergezet, met olie ingesmeerd, omdat ik gelezen had dat je ze dan lang kunt bewaren. Kijken!





Tja ... de slakjes (of pissebedden) hebben dat ook ontdekt. Hier en daar zijn er hapjes uit. Maar de courgettes zijn nog niet zacht, of aan het schimmelen, dus op zich is het een goeie bewaarmethode. Alleen misschien maar niet op stro. Of niet buiten bewaren, maar bijvoorbeeld in de kelder.

We hebben vanavond één van die courgettes gegeten, lelijke stukken eraf gesneden, en de smaak was goed.

Frieda, die een tijdje geleden wat boeken van mij had gekregen, stuurde dit leuke pakketje.







Leuk! Dankjewel Frieda!!

(en ik heb meteen een spreuk voor maandag!)

4 reacties:

Elisa zei

Wat een hoop leuks allemaal

Teunie zei

Nee, ik heb het gisteren niet zo druk bij m'n bijen gezien. Maar ik ben dan ook niet midden op de dag bij ze geweest.
Als je een waterbak bij ze in de buurt zet, leg daar dan een tennisbal oid in. Daar kunnen ze dan op gaan zitten om water te fourageren.
Wat leuk, dat witlofverhaal. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat en hoe de witlof straks zal smaken. Vast veel beter dan die op piepschuim in grote kassen wordt gekweekt!

Teunie

Boerderij Zinin zei

Wat leuk, je eigen witlof telen. Ik ben dol op witlof. Nu vraag ik mij alleen af...hoe kom je aan die witlof wortels?

Clarien zei

Witlof zaaien. Gewoon in mei, in een rijtje bij de wortelgewassen (dus weinig bemesting). Die planten gebruik je niet, die zijn extreem bitter, maar de wortels dus wel. kijk anders even bij vorige week! Het is een kweek in 2 stappen, wel wat meer werk, maar dan heb je wel lekkere verse groente in de winter!