Ikea slim, ik niet.

on zaterdag 4 oktober 2014Het slabbetje van Ikea. Er staan allemaal groenten op. Héél slim, want groenten zijn in de mode. Moestuinen ook. Dus Ikea speelt daar mooi op in, met zo´n leuk slabbetje. Ik neem het mee naar huis, want die tekeningetjes zijn prachtig. daar valt vast wel weer iets mee te maken! ;)

Vandaag was het Suzanne-Clarien dag! Suzanne is mijn vriendin, ik ken haar van de sportschool, toen ze bij mij in de lessen meedeed. Ze woont in een speciale woonvorm, heel leuk apartementje heeft ze daar. En vanmorgen stond ze om tien uur al buiten te wachten. Want we gingen dus naar Ikea vandaag! En we hebben weer ontzettend gelachen!
Samen aan zo'n minuscuul toilettafeltje, op een piepklein krukje, en foto's maken. En natuurlijk alle matrassen uitgeprobeerd. Man je zou niet zeggen dat we samen 100 zijn. Eerder 10!

Ook weer lekker gegeten natuurlijk, hoewel ik het vegetarische broodje, wel goed geprobeerd van Ikea, erg vet vond. De groente was erg gaar en bedolven onder gesmolten kaas. Maar het kostte ook drie keer niks dus dan mag je niet zeuren!

We hadden een prachtig uitzicht over de voetbalvelden van Amersfoort. Zo leuk om te zien, al die teams met jongetjes en meisjes, druk aan het dribbelen en stuiteren achter de bal aan. Die kleintjes spelen prachtig, je ziet één grote kluit rondom die bal. Waar die bal is, is de kluit. Hoezo overspelen??

Kleine jochies met enorm grote voetbalbroeken aan. Secuur tussen de pilonnen door dribbelend.

Af en toe moet de trainer een schoen vastmaken. Of een ruzie oplossen. Prachtig, zo'n sportveld op zaterdagochtend in de zon. 

Nou wij gingen maar weer es verder. Niet met een lege tas natuurlijk. Nog wat van die leuke beugelflessen voor het gemberbier. En wat andere dingen, waarvan ik pas wist dat ik ze nodig had toen we hier rondliepen! ZOOOOO slim van Ikea!! En niet slim van mij om daar in te trappen!
Wat ook NIET slim van mij was .... was mijn aanpak van de fermentatie projectjes!! Want ik laat alles zien terwijl ik het zelf aan het maken ben, maar daardoor moet je, als je het project volgt, aldoor op mijn plaatjes wachten....

Nou weer wat geleerd, volgende keer zorg ik dat ik een dag vóórblijf!

Vandaag bijvoorbeeld was het erg druk en kwam ik eigenlijk helemaal niet aan het brood toe. Pas eind van de middag, het had al bijna een etmaal gerezen, had ik tijd voor de tweede rijs. En ..... het viel erg tegen, de bubbels in mijn deeg.Maar goed. We gaan verder. Giet van dit nieuwe moederdeeg een beetje in een jampot, dat wordt de starter voor de volgende broden.
Want we gaan natuurlijk de hele winter door!! Want wat dacht je bijvoorbeeld van zuurdesembrood met appel en walnoten? Of met kaneel en peer? Ja je kunt er superlekkere dingen mee maken, als je de slag te pakken hebt! 

Maar eerst dit brood. Doe nogmaals 300 gram bloem bij het deeg, en een eetlepel zout. Ik heb er ook nog wat havervlokken bij gestrooid, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Meng het grof door elkaar, en dan ... op het aanrecht en ..... kneden!! Daar ga ik ook een keer een blog aan wijden, hoe leuk dat kneden is, en hoe belangrijk, en hoe goed voor de spieren in je romp bijvoorbeeld!! Een stug brood kneden, dat is echt een buikspierkwartiertje!! Maar ik dwaal af!

Kneed zoals je denkt dat goed is. In het begin is je deeg een rommel van allemaal losse stukjes. Leg wat bloem ernaast, zodat als het te nat is je er wat bij kunt doen. En maak er een bal van, duw naar rechts, kwartslag draaien, naar links. Probeer maar. Zet goed kracht met je handen, je armen, maar ook vooral vanuit de romp kracht zetten.

Het wordt vanzelf een mooi soepel deeg. Lekker warm door je handen. Na een minuut of tien maak je er een lang deeg van, en sla hiermee een paar keer hard op het aanrecht, om de lucht eruit te krijgen. 
Nu leg je het in een ingevette broodvorm. Zelf heb ik een lichte inkeping gemaakt omdat dat een leuke vorm geeft. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Leg er een natte doek overheen, anders droogt de bovenkant en rijst het niet goed.

Zet de bak op een warme plek voor de tweede rijs. En dat kan ..... wel héél lang duren, als je zuurdesem nog niet zo sterk is. Het kan zelfs wel 24 uur duren!! Je moet wachten tot het deeg ongeveer twee keer zo hoog is.

Ik ben nu aan het wachten, en bij mij gaat de oven bijna aan. Als ik het niet vergeet plaats ik vanavond nog een foto van het gebakken brood!

En het gemberbier zit bij mij nu in flessen. Geen petflessen maar beugelflessen. De komende twee dagen blijft de dop los, zodat het gas eruit kan. Daar na gaat de beugel dicht en de flessen in de koelkast. En dan heb je dus je eigen zelfgemaakte bruisende gemberbier, ginger ale, die met al die verse gember en citroen ook nog es gezond is! Leuk ook om kado te geven. Maar dat gaat hier niet gebeuren hoor!! Wij drinken het zelf op.... en om 22.00 ...Om het rijzen wat te helpen, had ik het half gerezen deeg rond 20.00 in een lauwe oven gezet. Rond 21.15 de thermostaat naar 220 graden gedraaid, en na een dik half uur was het gaar. Het valt me mee hoe het gerezen is. Een gistbrood wordt meestal veel hoger, die rijst ver boven het bakblik uit. Maar een zuurdesembrood blijft wat platter. En het gaat allemaal veel langzamer, je moet er echt de tijd voor nemen. Slow food.

5 reacties:

madelief zei

even een update.... het brood zit nu in de oven ben zooo benieuwd! Gist bubbels had ik ook niet veel en ik heb het ook een tijd in de oven laten rijzen. had alleen over de natte theedoek heen gelezen ;-( Volgens mij liep ik ook een dag op je achter dus dat kwam wel mooi uit.Heb ook wat moederdeeg achter gehouden dus je moet inderdaad wel met andere recepten komen ;-0 Morgen hoor je hoe het smaakt! gr madelief

madelief zei

het kwartje viel ook....Moesker is gronings voor kweker volgens mij. gr madelief

Clarien Cornelisse zei

Ja en het is ook nog mijn meisjesnaam! hoop dat je brood gelukt is en zo niet, moet je maar denken dat het de eerste keer bij haast niemand meteen goed gaat ... bij mij was de allereerste ooit een baksteen!

madelief zei

het brood is heel goed gelukt al zeg ik het zelf alleen ben ik nogal uit geschoten met het zout :-( Heb vanochtend al veel thee gedronken..... Wat een toeval met je achternaam, ik woon in groningen zal er eens meer op letten! gr madelief

Elisa Meuwese zei

Brood bakken, ik hoop dat hier nog wel eens meer te gaan doen, aankomende woensdag maar weer eens doen met de hand. Zo leuk heb al zo veel broden moeten bakken op school :) (levensmiddelen opleiding gedaan)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...