Een beetje lelijke bloemkool

on donderdag 23 oktober 2014

... die kwam mee van het land vandaag .... een beetje-een-lelijke-bloemkool ....



... maar als je zo'n kooltje vanaf z'n prille jeugd tot volwassenheid hebt begeleid, dan bestaan er geen lelijke planten!! Alles eten wij op en anders de konijnen wel

Maar zo'n beetje-lelijke-kool moet wel wat worden opgeleukt. Met oranje worteltjes. Ik zal es laten zien hoe dat hier gaat als er weer zo'n mand groente mee komt van de tuin. Elke avond eten wij uit die mand. Menu's verzinnen we ter plekke.



Een deel van de oogst hierboven ging in het pacht-pakket, en een deel ging in onze eigen pannen!

Die bloemkool heb ik gestoomd, met een handjevol kleine worteltjes. Waren ook nogal lelijk. Maar dat zie je dan niet meer.



Verder zat er vandaag Nieuw Zeelandse spinazie in de mand. Raar dat het zo heet want het is helemaal geen spinazie. Je kunt het rauw eten maar dan is het vrij wrang. Ik heb de blaadjes geroerbakt met wat rucola, en er een ommelet van gebakken.





Kruiden gaan ook altijd mee. Die blijven een dag of twee vers in een bodempje water.




Als ze slap gaan hangen kunnen ze altijd nog in de soep, of in stamppot of in het brooddeeg. Verder zaten er wat stevige aardappels in de mand. Die blijven tot nu toe redelijk goed in die krat op de tuin, hoewel er wel wat gaatjes in zaten van de pissebedden.





De aardappels worden makkelijk schoongeboend als je ze eerst een tijdje laat weken in koud water. Dan in grove stukken snijden, flink olie erover gieten, en op de bakplaat gingen ze!





Maakt niet uit hoe vaak je dat eet. Het blijft een feestje, geroosterde aardappels!! Je kunt meerdere bakplaten tegelijk bakken als je de hetelucht stand aan doet. Na het roosteren gaat er zout en kruiden over. Wij hadden dus die bieslook erover vandaag.

Voila, eten van het land. Lokaler kan niet. Verser ook niet. Een klein uur geleden stond dit nog te groeien en te bloeien. En hoe verser, hoe vitaler



Als je dan realiseert dat groente uit de supermarkt, maar ook op de gewone verse markt, soms wekenlang onderweg is om op jouw bord te komen, en z'n vitaliteit inmiddels compleet kwijt is, dan is het echt de hoogste tijd om toch maar dat (kleine stukje) moestuin in je tuin te beginnen. Toch? Of op je balkon. Heel klein beginnen. Als haal je maar één keer per week eten er af, dat is al leuk! En ik wil best helpen met ideeen of zaadjes of plantgoed.

Ik wilde ook nog een hele mooie groente laten zien, maar hij is helemaal verdord. De pronkboon.



Het is nog maar nét geleden dat hier die prachtige boon stond te bloeien met z'n vuurrode bloemen ... Nu is er niet veel meer van over ... alleen aan de boontjes in de verdorde peulen kun je het mooie nog zien.


Ik had maar een handvol zaden van de pronkboon, voor een stuk of tien planten. Dus we eten de boontjes niet op deze winter, maar ze worden bewaard als zaaigoed voor volgend jaar. Dan komt er een hele rij met pronkbonen. Deze planten komen in de kas te hangen om te drogen.




Het is een super boon. Hij is schitterend mooi, en je kunt hem als snijboon eten én als droogboon. En het staat vast heel mooi een paar kilo van die bonen in een glazen pot op de keukenplank. Er gaan een paar mee naar huis gewoon om naar te kijken.



Verder heb ik me suf geprakkizeerd vandaag over de tarwe en de spelt en de rogge. Er zijn 5 vierkante meter beschikbaar, dus 5 soorten graan ga ik uitproberen. Maar in Velt staat er niks over, en op internet is de informatie alleen maar voor 'echte boeren' met precisiezaaimachines enzo. En met vele vele hectares grond. Voor mijn vijf vierkante metertjes kan ik niks vinden.

Gelukkig heeft Seymour er wel iets over geschreven. Morgen maar even wat zakjes granen halen om te gaan zaaien. Want NU is het geschikte moment!


3 reacties:

leonie zei

Wauw, wat een mooie boon. Welk ras?

Clarien zei

Pronkboon Lady Di

leonie zei

Goed om te weten..., wellicht volgend jaar ook bij mij op de tuin?!