Eddie

on maandag 6 oktober 2014

Eddie Ekster was een miserabele ekster. Hij had de leiding over een troep van negen eksters, en altijd in onze achteruin aan het klooien. Zelfs de konijnen waren bang voor de ekster-gang onder leiding van Eddie!

Maar nu is Eddie dood.Hij zat al een paar dagen in elkaar gedoken bij onze composthoop. Daar valt ook voor een zieke ekster nog wel wat te halen. De rest van de ekster-gang zat bovenop de schuur naar hem te schreeuwen. 'Hee Eddie komop joh!! Kom nou, lekker vliegen!! Komop slome!!'

Maar Eddie kon niet meer vliegen. Hij had een gezwel aan zijn ene poot. dat zag ik pas nu, nu hij daar ineens dood lag en ik hem goed kon bekijken. En wat een snavel ... wat een wapen is dat zeg!!Met die snavel heeft Eddie in het voorjaar al mijn jonge rogge plantjes doorgeknipt.

Maar nu vind ik het toch sneu. De tuin zal nooit meer hetzelfde zijn zonder Eddie. :(  Maar goed, niet lang getreurd en hup, Eddie op de composthoop gegooid. En wat denk je?? De hele troep eksters kwam op de bank zitten bij die hoop, om begrafenis te houden. Eerbetoon aan Eddie. Dacht ik.
Maar nee hoor. Ze zaten gewoon appelschillen te snaaien van de hoop. En Eddie?? Waren ze allang vergeten!

Ja dieren zijn hardvochtig. Of eigenlijk ... ze zijn veel nuchterder en praktischer dan wij. Ze gaan onmiddellijk weer over tot de orde van de dag. Ik vind het geweldig om naar dieren te kijken. Hoe ze zich redden. Hoe ze leven, reageren, hoe ze met tegenslag omgaan.

Gisteren waren we aan het wandelen in de polder bij Eemnes. Daar loop veel vee. Ook mooi om te zien. Die zijn aan mensen gewend. Lopen gewoon naar je toe als je ze roept. Even een gezellig babbeltje gemaakt met een paar koeien. En Paul zag een indianenpaard. Ik vond het meer een koe-paard.


Vandaag was weer compost-hopen-dag! :D  Misschien denk je .... nee he niet weer die saaaaaie composthopen!

Tja het is niet anders. Compost is de alfa en de omega op mijn tuin. Daar staat of valt de hele boel mee. En ik wil dus alles vastleggen op het blog, hoe ik het gedaan heb, en dan later kijken of dat werkt. Nou het begon er al mee dat de boel ver-ast was!!
Iedere dag weer die kruiwagen mest halen, en op een hoop gooien, en dan gaat dat dus aan het broeien! De rook kwam eraf toen ik de bovenste laag eraf had. Dat is toch niet saai?? Dat is ontzettend leuk. Je kunt een ei bakken in een hoop mest!

En hoe dat dan komt dat het zo warm wordt daarbinnen? Ja dan moet ik een heel verhaal vertellen over bacterien en laagjes verschillend materiaal enzo. En dat kunnen anderen veel beter. Google maar es, waarom een composthoop warm wordt, en waarom een hoop gras soms kan gaan broeien, zelfs gaan branden! Het heeft ook te maken met de hoogte van je hoop. Hoe hoger, hoe sterker het 'schoorsteeneffect'.

Vandaag werd de tweede hoop gekeerd. Dan komt er zuurstof bij en gaat het composteren weer sneller. Die hele hoop verhuisde één plaats naar links. En op het lege deel ben ik een nieuwe hoop gaan opzetten. Kijk ...
Op de bodem stortte ik eerst een laag mest. Daarmee trek je bodemleven aan. Daarop kwam een laag stro, weer wat mest, dan een laag groen , dan weer mest, en ten slotte een fikse scheut plantengier. Om het composteren te versnellen. En dan weer opnieuw. Ik geloof dat er wel vijftien lagen op kwamen. Toen was de hoop ruim één meter hoog, en dat is de goeie hoogte. Dan kun je het afsluiten en gaan wachten. Tot het zwart goud wordt!!


Kijk, die bult, daar doe je het allemaal voor. Dat is waar alles om draait in de groenteteelt ... COMPOST

Mijn methode is niet heilig natuurlijk. Er zijn nog heel veel andere en betere manieren. Eigenlijk moet je ook wat houtsnippers hebben, en wat gemaaid gras. 

Maar het mooiste vind ik om gewoon zo goed mogelijk te gebruiken wat je hebt, wat er in de buurt te vinden is. Dus .... zodra de bladeren gaan vallen gaan Nicolette en ik weer aan het verzamelen. Twee Gooise dames aan het sprokkelen! :D:D

Ach nou ja met zulke nagels ben ik toch allang geen Gooise dame meer!!

3 reacties:

Spaarmoeder! zei

Die Eddie! Hier hebben de vogels die in de tuin terugkeren ook een naam. Grappig he dat wij mensen dat doen. Mooie vogel zo'n ekster.

Marlon zei

Heel verhelderend zoals je deze opbouw van composthoop laat zien, inspirerend !! Dankjewel voor deze les.

Elisa Meuwese zei

Wij hebben alleen van die kleine musjes die wat eten komen halen :) Met al die katten in de buurt is dat echt een uitdaging :)

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...