Brood en bier en hollen en stilstaan

on vrijdag 3 oktober 2014



Je kunt aan de bubbels zien, dat er leven zit in het zuurdesem brouwseltje. Of het genoeg is om een heel brood te laten rijzen ... weet ik niet. Het is buiten wel lekker warm, maar bij ons binnen is het vrij koel. Bij zo'n eerste brood is het altijd weer even afwachten.  Een volgend brood gaat meestal makkelijker.

Het is niet voor niks een ambacht, om een brood te bakken van alleen maar meel, zout en water, en gist uit de lucht. Hoe vaker je het doet hoe beter je er in wordt. Maar om genoeg gist te vangen, zo'n eerste keer, moet je ook een beetje geluk hebben. Nou, we zullen zien!




Als het goed is heb je zo'n kleine 200 gram zuurdesem. Dit giet je in een schone kom. Als je teveel hebt doe je de rest in een jampot in de koelkast, en daar kan je morgen pannenkoeken mee bakken.



Vervolgens doe je 300 ml water en 300 gram bloem bij het mengsel. LET OP: NOG GEEN ZOUT ERBIJ!! Goed roeren en weer lauw-warm wegzetten. Bij mij gaat hij op het fornuis, want de oven is nog warm van het avondeten. Dit is nu je nieuwe moederdeeg.



Als je wat meer gevorderd bent met brood bakken, neem je natuurlijk volkoren meel. Maar voor zo'n eerste keer raad ik gewoon bloem aan. Dat rijst een stuk makkelijker. Tja, en als je verwacht had meteen al lekker te gaan kneden en gaan kletsen met dat deeg .... helaas .... het moet nog een nachtje voorrijzen. Geduld!

Voor het gemberbier heb je nodig: water, suiker en twee citroenen. Giet het start-drabje in een zeef met een doek erin. Boven een fikse kom, waar minstens 4 liter in past. Dan giet je door dat drabje heen 4 liter schoon water. 

Knijp het restant goed uit, des te meer gaat het naar gember smaken.




Het restant zit vol levende gistcellen. Je kunt het weggooien, maar er ook een nieuwe starter mee maken. Doe het dan in een schoon potje, kop water erbij, en weer bij het begin beginnen. Als dit jullie nieuwe favoriete frisdrank wordt, dan kun je zo elke week een paar liter maken!

In de grote kom voeg je toe het sap van de citroenen, en 500 gram suiker. 




En dan ook weer roeren. Doek erover, dan kan het nog wat verder fermenteren. Je kunt het ook meteen bottelen, neem dan wel grote petflessen, en géén glazen flessen. En draai de doppen een paar keer per dag even open en dicht.

Na een dag of twee giet je het mengsel in schone plastic flessen (als het nog in de kom zat) of stevige flessen met een beugelsluiting, en zet ze in de koelkast. Je hebt nu een licht bruisende gember-frisdrank, met een verwaarloosbaar alcohol percentage. Kinderen kunnen het rustig drinken.

Mocht je er toch wat meer alcohol in willen, dan kun je per fles een eetlepel suiker en een half theelepeltje gedroogde bakkersgist toevoegen. Hou het dan eerst buiten de koelkast, en let goed op dat je regelmatig lucht. Na een dag of drie in de koelkast, dan stopt het gisten.

Ik heb helaas geen flessen, dus ik laat het even in die kom. Morgen even bij de buren kijken of ze wat lege petflessen voor me hebben! :D



Ook zo van de prachtige dag genoten vandaag? Ik was de hele dag op de tuin. Veel bezoek gehad, mede door het stukje in ons Bussums krantje. Leuk al die enthousiaste reacties!!

Vandaag kwam bijvoorbeeld Liesbeth langs, een ervaren imker. Ze heeft wel 20 bijenkasten. We hebben es gekeken of er een geschikte plek is voor een paar kasten. Grappig was, dat bij het rondwandelen ik vooral naar beneden keek, of ik veel bloemen zag voor de bijen. Maar Liesbeth keek juist omhoog. Of er geschikte bomen waren!!




Voor bijen is de acacia heel interessant, maar ook de linde. En klimop, omdat die laat nog honing geeft, en de wilg, omdat die juist weer heel vroeg stuifmeel geeft. Een heel college over bijen kreeg ik van Liesbeth!! En ik mag een keer bij haar komen kijken, als ze een kast opent. Ja dan gaat het fototoestel mee hoor!!

Maar eerst .... even overleggen met Ruud uiteraard!

Verder was het gewoon weer schoffelen en wieden. Het maandelijkse rondje. Niet vaker, want met dat gepruts in de grond verstoor je ook het bodemleven. 

En in de kas, daar waren zomaar een paar soldaten opgedoken! 





Kijk, twee wachten bij de ingang! Jammer van die soldaten maar ze moesten weg. De kas is ook gewied en daar gaat de winterzaai in, ergens, komende dagen.




Grappig, ik denk steeds, vólgende week, dán wordt het rustig. Maar dan is er weer het volgende, en het volgende. Soms kun je je echt laten opjagen. Want .... de winterrogge, die moet straks ook al weer gezaaid. 

Maar soms kun je ook gewoon rustig zitten kijken. Naar al die mooie kleuren groen.


3 reacties:

madelief zei

bijzonder dat ik precies 200 gram had! hier in huis ook fris, er zaten nauwelijks bubbeltjes in.
We wachten in spanning af....gr madelief

Elisa zei

Bier brouwen, mijn examen onderdeel (met leiding geven aan meiden van het vmbo dan ) mooi proces!

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.