September, herfstmaand

on maandag 1 september 2014


Eén september is voor mij een soort tweede nieuwjaarsdag. Na de zomer en het vakantievieren gaat alles weer naar school en aan het werk, er is weer ritme. En een nieuw begin. Dat had ik vroeger als kind ook. Nieuwe schriften, nieuwe agenda, nieuwe klas, heel benieuwd hoe het jaar zou worden.

In november was het nieuwe er al lang weer af. Het was weer gewoon SAAI op school! :D

Na de lange zomer verheug ik me op de herfst. Grappig, als je buiten werkt, op een tuin of op het land, dan kan die zomer behalve heel mooi ook heel vermoeiend zijn. Alles groeit maar door, moet verzorgd worden en gevoed, en soms wil je gewoon even rust. Maar de tuin ... die jakkert maar door!


Nicolette zaait bieslook en spinazie in een hoekje achter de bessen

Voor een 'zelfvoorziener' is het Nederlandse klimaat geweldig. Je kunt steeds maar doorgaan met zaaien en oogsten. Tot het gaat vriezen. Steeds weer vers voedsel uit je tuin. Misschien wel het hele jaar rond. Dat is tenminste wat ik aan het proberen ben.

Maar je bent dan ook het hele jaar druk. Je kunt haast niet weg. Nou ja, in januari, dat is vakantiemaand voor een tuinder!

nieuwe composthoop aan het opzetten in laagjes

Het is nu vooral de spullen oogsten en bewaren. Dat is prachtig, al dat eten in huis, al die kleuren ...

En ik klaag niet hoor. Maar soms, als je avonden hebt staan koken en wecken en vriezen en drogen, en élke keer weer die hele keuken schoonmaken met die grote pannen. En dan komen de boontjes eraan, en de wortels moeten getrokken, en de tomaten moeten VANDAAG in de ketchup want ze rotten weg waar je bij staat ... 

.... dan verlang ik naar een diepe luie stoel, een kachel voor m'n neus, een dik boek en een groot glas wijn onder handbereik ... en een hele avond niks doen!

En dat is ook herfst!

Maar ... nu dus nog niet. Met dit mooie weer is het de hele week tuin! En dat is ook genieten! 


rommel in de kast maar es opruimen


Nou, ik heb wel besloten, vanavond geen keukendienst. 

Ik heb nog wel een leuke nieuwe vriend die ik even voor wil stellen. Sebastiaan! Hij zit er al een week. Je raakt gehecht aan zo'n beest.... Ik kan nu natuurlijk geen ramen lappen met zo'n leuke vriend voor het raam. Goh wat jammer nou  :D:D


2 reacties:

Spaarmoeder! zei

Leuke huisgenoot! :-)

Tante Titi zei

Wat een prachtige pompoenen zeg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...