Lastige larven en een bont boeket

on donderdag 25 september 2014

Nou, weer wat nieuws, de sla-wortel-boorder!




Dat is de larve van weer een of andere motvlinder, die vooral in moestuinen, in deze periode, zich stort op mooie en bijna oogstbare gewassen.

Zoals mijn paksoy kolen. Ik was zo blij dat ik eindelijk paksoy hed geteelt die er mooi uitzag .. maar ineens lag de hele rij plat. Door de droogte dacht ik, maar dat was het niet.




Emelten? Aardrupsen? Engerlingen? Nee, het is de slawortelboorder, die het voorzien heeft op 'bijna- volwassen' planten. Hij boort zich in de kraag van de wortel, en hupsakee de plant ligt plat. Niks meer aan te doen!

Nou ik heb alle paksoy kolen geoogst en meegenomen, om ze vanavond dan maar op te eten. Met rijst, balletjes en pindasaus. Want slawortelboorder of niet, we verspillen niks natuurlijk!! :D

Vandaag heb ik de tomatenbak en de kolenbak schoongemaakt. En ik kwam overal schattige kleine violenplantjes tegen, die spontaan zijn uitgezaaid over de hele tuin.



Normaal gaat het schoffelen bij mij 'van dik hout zaagt men planken' en jens ik zó over die plantjes heen, maar vandaag had ik wat meer oog voor die kleine bloempjes. En ik heb ze allemaal uitgegraven. En allemaal opgepot.

Nu staan die potten op de tafel in de zon, en ik ben er heel blij mee. Zomaar een sjees bloemen kado, uit eigen tuin!


Daarnaast komt de postelein mooi op. Lieve kleine rode plantjes zijn het.



Linde, de dochter van Sijmen, noemde dit als kind altijd 'sinterklaas-sla', omdat het de sla is die je in december eet. Een echte nederlandse wintersla, samen met veldsla.

De bakken zijn weer netjes. Ik heb tijdens het schoffelen en bemesten al bedacht wat hier geplant gaat worden. In de kolenbak komen volgende zomer de pompoenen, courgettes en meloenen.



Dan kan het gaas er ook af, want konijnen eten dat niet. 

En in de tomatenbak ga ik over een maandje alweer poten. Want daar komt de knoflook aan de ene kant, en aan de andere kant poot ik tuinbonen. Ik heb es ergens gelezen dat je die vóór de winter al kunt poten. dan heb je hele vroege bonen. Proberen dus!

Vanmiddag verder met al die kolen. De bladkolen heb ik gewassen en toen moesten ze ergens drogen. Ja en waar droog je zo'n hele serie van die flapperende boerenkoolbladeren? Op een bankje? daar waaiden ze weg ....

nou dan hier maar



En toen ik ze daarna op de bank in de kamer had gelegd om helemaal in te drogen, toen kreeg ik protest van de familie. 'Het moet niet gekker worden!!' zei Paul en app-te fotootjes van kool aan de waslijn en kool op de bank naar de kinderen. 

Hij maakt zich geloof ik een beetje zorgen om mij ... :D:D

Maar het is maar voor één dagje. Morgen gaan die bladeren in een pot.



En ik vind het wel iets gezelligs hebben, zo'n bank vol visite!

De zuurkool wilde ik ook nog laten zien. Ik maak drie soorten, van drie verschillende kolen. 

Maar éérst even dat ontzettend leuke boek laten zien dat ik van Annelies en Frank kreeg vorige week, en waar ik nu heel veel ideeen uit haal.




Mocht je ook een moestuin hebben en geinteresseerd zijn in bewaren van je oogst, dan is dit een aanrader! Ik zal er veel uit delen de komende maanden.

Die zuurkool dus. Drie kolen. Drie kleuren. Rode en witte kool, en groene savooi.




Je wast de kool en snijdt hem fijn. Liefst in reepjes van 1 milimeter. Maar dat lukt je waarschijnlijk niet, dus probeer gewoon zo klein mogelijk. Man wat was ik blij met de magimix!!




Doe de kool per soort in een plastic kom, en nu komt het leuke, stamp de kool stevig door met een vijzel of flesbodem of deegroller, totdat de kool gaat glinsteren. Dat betekent dat het vocht vrij komt.

Stampen stampen, valt niet mee hoor zo'n kool klein krijgen! Scheelt zo weer een kwartiertje fitness!



Dan strooi je per bak een eetlepel zeezout over de kool, leg er een doek over en laat een nachtje rusten op kamertemperatuur. En daar ben ik nu. Mijn drie kolen staan nu te rusten. Morgen verder.

Oja, en toen ik buiten was, die kolen ophangen, toen zag ik buiten ook ineens allemaal bloemen. 

Dat kun je soms zo vergeten, als je steeds maar met nuttige dingen bezig bent zoals groente telen en ramen lappen en oogst bewaren, dat er ook nog zoiets is als ... gewoon je huis een beetje versieren met mooie dingetjes uit je tuin.





1 reacties:

@nnemiek zei

whahaha die koolbladeren op de bank en aan de waslijn...geweldig!!