Gemberbier, en een blauwe maandag

on maandag 8 september 2014
Gemberbier is zo ontzettend lekker. En dan nog gezond ook! Dus dat moet je eigenlijk wel es proberen te maken. Het heet bier maar eigenlijk is het een niet-alcoholische frisdrank. Ginger Ale, op z'n engels. Er zijn verschillende manieren om het te maken. Je kunt een siroop koken van gember, suiker en water, en die siroop dan aanlengen met limoensap, spa rood en verse munt. Makkelijk en erg lekker.

Wat ik vorig jaar heb gedaan, was gemberbier maken met natuurlijke gist. Dan zet je wat geraspte gember met suiker en water in een bakje, vult dit elke dag aan met wat gember en suiker, tot het gaat gisten. Dan zeven, water en suiker erbij en in de koelkast bewaren. Heel veel bubbels, en puur natuur. Een omschrijving vind je hier.
Maar nu we zo lekker aan het experimenteren zijn met cider enzo, dacht ik dit keer maar es de alcoholische variant te gaan maken. Dat is ook niet ingewikkeld. Per literfles rasp je 3 cm gember fijn en doet dat in een kommetje met het sap van één citroen. Even laten staan. Doe dan in een schone fles een halve theelepel gewone gist en 100 gram suiker (met zo'n kokertje zie foto). Raspmengsel erbij en aanvullen met schoon water.

Paar dagen laten staan. Zorg wel dat de dop losligt, zodat de koolzuur eruit kan. Het gaat heel snel bruisen!Nou, in dit stadium ben ik nu. Wachten dus!!

Ook heb ik gisteren de cider voor het eerst overgeheveld in andere flessen.
Er blijft steeds minder over...... Eérst die fles die spontaan leegspoot, en nu door het overhevelen, en de drap achterlaten, blijft er weer minder over! Je zal zien ik eindig straks met maar één fles!! Nou ja geeft niks, het is een experiment. Als het lukt gebruik ik volgende keer grotere flessen of jerrycans. 


Verder ging vandaag alles fout. Een echte blauwe maandag was het!

Vanmorgen .... bij de tandarts .... vertelt ze me dat ik nu toch echt met die scheve voortand naar de orthodontist moet ..... neeeee .... jawel dus. 'Anders raak je hem kwijt'  zei mijn lieve tandarts streng.

Dus ... twéé jaar nadat ik dacht de deur van de ortho voorgoed achter me hebben te gesloten (allevier de kinderen hebben na veel gedoe eindelijk kaarsrechte gebitten) .... sta ik er weer! Nu moet moeders zelf aan de beugel!! De receptioniste stelt me gerust: u bent niet de oudste hoor, we hebben een mevrouw van tachtig. Nou, fijn om te horen. Een mevrouw van tachtig. Hoe oud denkt zij eigenlijk dat ik ben? :(

ja en toen kwam dit ...
Kun je zien wat het is? Nee er is niet iemand over z'n nek gegaan! :D  Dit is de inhoud van drie potten geweckte groentesaus en twee potten dito sperziebonen. Vanmorgen zag ik dat die potten open waren gegaan. Dus .. op de composthoop! zo zonde ... 

Menselijk foutje. Ik had de rubbers van de bonenpotten er niet goed opgedaan. Die zaten scheef, waardoor er lucht bij kon. En die groentesaus? Ach ik weet nog dat ik toen met wel vier dingen tegelijk bezig was ... dus het zal wel niet heet genoeg in de potten gegaan zijn ... of was ik misschien te druk met foto's maken? ;)

niet erg mindfull dus ... ja, kop erbij houden scheelt een hoop verspilling ... en 1 ding tegelijk doen is ook beter. Waarom doe ik dat dan nooit?

Het ging maar door vandaag. Die hele brouwerij van mij, met cider en gemberbier enzo, die stond in een doos op de grond. Voor het vervoer naar een plek onder de boekenkast, had ik de doppen allemaal vastgemaakt. En daarna niet weer losgemaakt! Dus toen ik dat vanmiddag maar es deed, gebeurde hetzelfde als vorige week. Het gemberbier spóót eruit!
Fles halfleeg, de hele boel kledder! Dus nu maar weer terug op het aanrecht, want je moet er op letten. Dat spul leeft!!
Dan maar naar Moeskers Moestuin. Daar is alles mooi en stil. Maar dat was niet zo. Er wordt verbouwd, en mijn tafels lagen vol met spullen, mijn scheppen waren niet te vinden, het was er een troep en onrustig. Dus ik heb alleen boontjes gehaald en ben naar huis gegaan.

Want ik doe ook nog wel es wat anders dan tuinieren. Een verslag schrijven. Dat verslag was bijna af toen er nog wat plaatjes bij moesten en toen werd het per ongeluk gewist.

Op een gegeven moment op zo'n blauwe maandag durf je niks meer ... als alles steeds mis gaat! Wat is dat toch? Ik denk dat het zo is, dat je dan steeds meer gaat letten op dingen die mis gaan. En dan gaat het ook mis.

De tuin in, lekker op een bankje in de zon, en een beetje aan het prutsen. Ik probeer van een oude wollen deken en een lapje stof een paar plaids te maken voor op een nogal sleetse bank.
Doordat de stof erg dik is en een paar keer dubbel, brak de naald van de naaimachine en moest het verder met de hand. Maar dat was niet erg in het zonnetje ... alleen .... wordt er bij onze achterburen verbouwd. En daar stond Sky Reediooooooo aan. Hard. En twee huizen naar rechts krijgen ze een nieuw dak. Daar liepen vijf mannen rond en die hielden weer meer van Radio Tien. Nog harder

leuk is dat

Maar kijk es wat er ineens groeit hier? Die roos heeft nog geen bloem gehad tot dusver. En nu ineens, op mijn blauwe maandag .....
een oranje tintje!!!!

4 reacties:

Teunie zei

pffff, je zou op zo'n dag onder de dekens kruipen en er niet meer uit komen ;-). Maar goed, je heb het overleefd. En zag een mooie roos...
Toen je de eerste keer over je cider-experiment schreef heb ik er een tip onder gezet om de eerste gisting (die heel heftig is) in een vat te doen. Kan gewoon een emmer met deksel zijn, met een gat erin, waarin je bijvoorbeeld een prop watten doet. Nu ben je steeds alleen maar wat cider (of gemberbier) kwijt, maar op een kwade dag (zo'n blauwe maandag bijvoorbeeld) spat er een hele fles uit elkaar. Dat wil je niet meemaken ;-).

Groetjes, Teunie

Clarien Cornelisse zei

Ja ik heb je reactie inmiddels gezien, was me helaas ontgaan! Altijd heel fijn om tips te krijgen van ervaringsdeskundigen! Dat bottelen had ik inderdaad beter later kunnen doen. eerst maar in een emmer dus. Ja en wijn maken wil ik in de toekomst ook nog wel es proberen. Zal dan eerst wel even op jouw blog kijken ;)
bedankt voor de tips! Die watten, slim!

Spaarmoeder! zei

Ik zou bijna zeggen, hoe is je man eronder? Mij man begint altijd te zuchten bij mijn experimenten in flessen:-) Want het neemt inderdaad ruimte in! Maar als het resultaat lekker is..... drinken we het samen op en hoor je niemand meer klagen!!! Dat van dat vat van Teunie is inderdaad de beste manier.

Clarien Cornelisse zei

Goeie vraag! Ook hier wordt wel geklaagd hoor, over die troep overal en knoflook op de wc en touwtjes met pompoenen aan de traptreden, en knallende flessen ... maar inderdaad het doel heiligt de middelen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...