Knollen zaaien.

on maandag 18 augustus 2014



Wie knollen wil eten, moet Sint Laurens niet vergeten.

Dat was vroeger zo'n spreuk. Sint Laurens, dat is al geweest, dat is 11 augustus. Dan moest je je herfstknollen zaaien. Eigenlijk noemen we ze nu rapen. Van die bollen, die een beetje naar radijs smaken, maar dan niet zo scherp. Die aten ze vroeger veel, kon je ook lang bewaren.

Natuuuuuurlijk ga ik ook knollen zaaien. Rapen dus. Een deel zit al bij de twaalfling. En vandaag zaai ik nog een rijtje. Want, Sint Laurens, dat moet je ruim zien. Dat kan nu ook nog wel. En groente die lang te bewaren is ben ik altijd voor te porren. Dus ... waar kan nog een rij rapen gezaaid?



Daar is een prima plek naast de Chinese kool en de Paksoy. Als ik de zaadjes uitstrooi, kruipt er net een kleine worm langs, die krijgt een heel rijtje zaadjes over zich heen. Grappig is, dat de worm dóórkruipt, en de zaadjes blijven liggen! Wonderlijk. Op een foto kan je dat niet zo goed laten zien helaas ...


Bijschrift toevoegen
Hier bij de kolen mag ik graag rondkijken. Want wat waren ze beschadigd, een aantal weken geleden, door de slakken en de rupsen. En zo mooi als ze hersteld zijn. Slakken heb ik helemaal niet meer, sinds overal kikkertjes rondspringen. Of zou het slakkenseizoen gewoon voorbij zijn?

Deze rode kool was op sterven na dood ... en kijk nu



Het lijkt wel of hij nog een krop gaat vormen ook! 

En die schotelantennes van de grote courgette planten is ook zo'n mooi gezicht. Ze staan allemaal naar het zuiden gericht. Op een tuin heb je nooit een kompas nodig!


Genoeg gekeken weer. Er is ook wat te doen vandaag. Ik wil nog wat basilicum in potjes zaaien. Die kan dan later in de kas, dan hebben we in het naseizoen ook nog basil.




Het wordt de grootbladige basilicum. Zo'n 24 potjes is wel genoeg. Een beetje regen is prima voor ze, maar die hoosbuien, daar verdrinkt het zaad in, dus ik zet ze onder een doorzichtig dakje. Nu wel weer onthouden om ze water te geven, want dat vergeet je dan weer he?

De ene hoosbui na de andere komt over. En dan tussendoor die felle zon. Het lijkt wel maart! Die harken en schoffels hier in het schuurtje heb ik inmiddels wel een keertje gezien na de zoveelste bui



Hoe gaat het eigenlijk in de BBB? De basilicum-bloemkool-bewaarschool? Dat is allang geen bewaarschool meer! De basilicum-zaailingen zijn al het huis uit. Die staan verderop en zijn al fors gegroeid.



En de bewaarschool wordt helemaal overschaduwd door de boerenkool. Die is omgevallen op al die kleine bloemkoolplanten. Dus die ga ik daar maar es weghalen.



Eigenlijk moeten ze in potten, en dan in de winter onder glas. Maar ik zet ze gewoon ergens op de tuin neer, want ik ga in oktober nóg een keer bloemkool zaaien. Die wél in potten gaat. Een 'Weeuwenteelt'. Maar daarover meer in oktober.

Een paar bloemkolen mogen onder de boerenkool blijven staan. Die zoeken het wel uit. En de anderen graaf ik uit met een zo groot mogelijke kluit. Die gaan naar de kolenbak.




Onmiddellijk nadat ze verplant zijn, gaan ze allemaal slap hangen. Huh? Hoe dat nou weer kan? Nou ja, niks aan te doen. Water krijgen ze zát in elk geval.

Het is echt kolentijd. Mijn fiets zit ook vol met kool.


Vanavond gaan er wat komkommers in zoetzuur. Dat laat ik morgen wel verder zien hoe dat gaat!



Enne ... over komkommers gesproken, vergeet niet voorlopig zoveel mogelijk groente van Hollandse telers te kopen he? Paprika's, komkommers, tomaten, champignons, uien, koop wat extra groente, het komt wel op! Maak bijvoorbeeld wat flessen of potten groentesaus in, voor in de winter!

We moeten die telers een beetje helpen.

2 reacties:

Tante Mali zei

Hi Dear,
I adore your vedgetable garden!!! What a big variety!!! I love to plant and I love to eat right out of the garden! So your pictures are heaven to me!
All my best from Austria
Elisabeth

Clarien zei

Thanks Elisabeth! I peeked at your blog and you have a terrific garden as well... So creative and insprirational. I love that milk can with the spilled 'milk'! Nice to meet you!