Blijven voeden

on donderdag 7 augustus 2014


Blijven voeden, om voor een mooie continue groei te zorgen. Maar niet alleen de planten!

Je moet jezelf ook blijven voeden, dat vind ik tenminste. Letterlijk natuurlijk, maar ook figuurlijk. Telkens als je iets nieuws oppakt, iets nieuws leert, nieuwe hobby, andere baan, of binnen je baan andere taken oppakt, ander eten probeert, andere vakantie invulling, elke keer dat je iets totaal nieuws en anders uitprobeert, krijg je daarvan energie! Je leert ook steeds meer over jezelf.

                         


Misschien ben je accountant en wil je wel jazz zangeres worden?? Nou, je kunt in elk geval alvast les nemen!

Voor Paul en mij was het ook tijd om iets nieuws op te pakken. En dan iets wat we samen kunnen doen. We hebben bedacht dat we vanaf september iedere twee weken iets cultureels gaan doen! Dat is voor ons splinternieuw!! Want we zijn meer van de sport en de natuur, en helemaal niet zo cultureel eigenlijk ...

Ben benieuwd!! Ideeen zijn welkom!

Maar nu de tuin.


Die moet ook constant gevoed blijven. Al klinkt dat raar, in augustus, als de vaart van de groei er een beetje uit is. Maar ja, je wilt volgend jaar toch ook nog telen op je tuin? En in één keer een PLENS voeding in het voorjaar, daar geloof ik niet zo in.

Steeds kleine beetjes. Zoals het ook in de natuur gaat. Daar sterft ook continu materiaal af, wat weer voeding is voor andere planten. Zo wil ik het ook op mijn tuin doen.

Daarbij, op een tuin heb je steeds jonge aanwas. Zoals hieronder die jonge preitjes. Die kan het niks schelen dat het al augustus is. Die willen gewoon een dik pak compost! NU!



Verder heb ik vandaag de hele tuin bijgevoed. Alle bedden hebben verdunde plantengier gehad. Het stinkt door heel Bussum! :D Van de week had ik de tuin gewied. En omdat het vanmorgen zo geregend heeft hier, dacht ik dat het vandaag wel een goeie dag was om te gieren. De grond is nat, en neemt het beter op.



Voor de preciezen onder jullie, dit plaatje is al van een paar weken geleden, van de vorige keer gieren. Vandaag geen foto's van gemaakt.

De gierton is weer bijna leeg. Dus die moet morgen bijgevuld. En de bodem ... is weer tiptop! Voor deze jonge basilicumplant is dat heel fijn, die kan wat extra mineralen wel gebruiken. Overigens is hij niet zo jong. Hij was een paar maanden geleden helemaal opgevroten door de slakken. Maar hij leeft nog, en krabbelt langzaam op.

Wat een herstelvermogen, zo'n plantje ....


Door de regelmatige en vooral gelijkmatige voeding, heb ik eigenlijk nog geen ziektes gezien op de tuin. De planten groeien gewoon door. De rabarber is al ruim een meter hoog, en deze courgette planten hebben ook nog geen spoor van uitputting of ziekte. Nog steeds regent het courgettes!



Maar vandaag zie ik ergens anders wel voor het eerst tekenen van ziekte. Bij de buitenkomkommers, in de bonenbak. Daar zijn ineens alle onderste bladeren bruin!



Ik zal thuis nazoeken wat dat kan zijn. Het bruine blad snij ik eraf. Hee ik zie ineens ook wat bruin blad bij de pompoenen ernaast. Dat gaat ook weg. En alles krijgt extra wat extra compost, en wat gier. Hopelijk helpt dat! Maar misschien is het al te laat?

Nog veel meer had ik willen doen, maar de tijd gaat hier altijd twee keer zo snel om. Dus het oogsten van de boontjes moet morgen maar. En de ton vullen. En de paden schoffelen.

Oja nog een reminder voor volgend jaar! De wortels veeeeel dunner zaaien! Ze staan veel te dicht op elkaar. Elke keer als er een bos wortels geoogst wordt kan ik twee keer zoveel plantjes weggooien, die nog ondermaats zijn. Stom!!

achter ligt een hele hoop die zo de compost op kan!

2 reacties:

Katrina zei

Misschien een goed idee om een museumjaarkaart te kopen of cadeau te vragen.
Heel leuk voor de winter!

Clarien zei

Goed idee! en bijna jarig ben ik ook! dankjewel