Vergeet de zaden niet!

on woensdag 9 juli 2014


En alles rolt maar binnen .... overal in huis ligt eten! Binnenkort wil ik de schuur es helemaal opruimen, want daar kan best een deel van de opslag. Maar daar is nu nog even geen tijd voor. Dus de uien blijven gewoon even in een krat staan.
Als alle uien van het land zijn ga ik daar iets op verzinnen om het op te hangen. Ook de courgette ligt gewoon op de regenton. We eten heel wat op deze week met al die courgette recepten, en de rest gaat zaterdag in de wintersaus. Daar verdwijnen zo een stuk of 20 in.En behalve dat er kisten met groenten uit de tuin komen, komen er ook de eerste zaden vanaf! Let daar zelf ook goed op, sommige zaadjes zijn nu al rijp! Bij mij was dat de stokroos, de pastinaak-zaadjes en de peulen en tuinbonen. Ja en daar moet je dan OOK weer een plekje voor zoeken. Om ze te drogen en verder te laten rijpen.

Dus hup alle planten weer van de vensterbank af, en de dienbladen erop. Met de zaden.

Ik vind het een mooi gezicht! Oogst voor volgend jaar!


pastinakenzaadjes, elk jaar opnieuw verzamelen, want ze zijn maar één jaar kiemkrachtig

Heb je gisteren ook bonen in de week gezet voor het recept van vandaag? Ja, slordig van mij, ik was vergeten dat ik pas s avonds blog, dus dan zit je nu met die bonen.... Kook ze maar alvast gaar, want twéé dagen weken, daar worden ze niet lekkerder van. En als je dan, vóór het gaarkoken, er nu een paar uithaalt, kun je die morgen nog even in je tuin poten. Op een zonnig plekje bij een muur of schutting.

Ik deed dat vanmiddag ook. Een handvol geweekte kidneybonen gingen mee naar de tuin, want ik had de rijen nog niet vol.
Als je geen tuin hebt, gewoon ergens in de grond stoppen, desnoods in het park bij een boom. Guerrillaboontjes!! Met beperkte inzet GROOT resultaat!!

Courgettedag 3,   tortilla's met courgette soffritto

Voor de soffritto heb je nodig, twee uien, vier knoflooktenen, één courgette, een bouillonblokje, en 100 cc goeie olijfolie.
De uien in stukjes eerst gaarkoken in een bodem water, die je laat verdampen. Dan worden ze heerlijk zoet. Dan 100 cc olie erbij. Veel he? Is ook héél lekker!! De knoflook en de courgette in stukjes, alles even goed doorbakken, en tot slot de bouillon. Dan half bekertje water erbij, opkoken, en pureren tot creme.


Die creme koel je snel af, in een bakje dat je in de in de gootsteen zet, in koud water. Ik gebruikte vandaag voor 5 personen de helft van de hoeveelheid, en de rest is ingevroren. Tot slot een paar eetlepels zure room erdoor roeren. Super sausje! Kan ook met tomaat, paprika, aubergine, noem maar op.
Voor de tortilla's (10 stuks) heb je dit nodig ...... en nog geraspte kaas! Bak 150 gram gehakt rul, voeg uiengroen (of een prei), paprika, en knoflook in stukjes toe. Dan 750 gram gare bonen erbij, blikje tomatenstukjes en potje mais (alles met vocht), zout naar smaak en de opengesneden rode peper. Rasp er wat limoenschil door, en laat prutten tot het goed gaar is.

Peper eruit, en vul hiermee de tortilla's.
Oprollen, op de bakplaat, nog wat kaas erop, en half uurtje bakken op 200 graden.

Lekker, zo'n fusion van Italiaanse soffritto en mexicaanse tortilla's!!En een oranje tintje erbij voor deze spannende avond!

1 reacties:

grandma zei

Je kook fantasie kent geen grenzen wat ziet het er lekker uit !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...