Laatste keer op stage

on dinsdag 8 juli 2014


Hier zie je Margriet, die spreekt de collega´s en hulpboeren toe, want zij en ik hebben vandaag onze laatste stagedag bij Land en Boschzigt. Tja, de opleiding is afgerond. Dus de stage ook. Maar we komen gewoon weer hier werken als vrijwilliger, want er valt hier nog zoveel te leren!

Sijmen heeft ons uitgebreid bedankt. Hij zei, jullie hebben wel een unieke periode op de tuinderij meegemaakt, met veel veranderingen. Of veroorzaakt? kan ook natuurlijk! Wij kregen allebei een hark, een hele beste. Zoeen waar je tachtig mee kan worden!

Margriet heeft superlekkere hapjes gemaakt. Een schijf appel, met daarop een pasta van vijg, walnoten, kaneel en wat citroen. En dan drogen. Geweldig dat je met alleen fruit en noten zoiets lekkers kan maken. (let niet op de nagels, het was wied-dag)

Ja en ik had me er makkelijk vanaf gemaakt met gevulde koeken van Albert Heijn, en kersen. Allebei aanbieding! Want ik had het te druk om te bakken gisteren. Stom ik had natuurlijk courgettecake moeten maken! :D:D
En nu we toch in de grote kas zijn, laat ik even zien hoe hier de uien worden opgeslagen! Kijk ze liggen op rekken voor de ramen. Flink warm dus. Af en toe gaat de grote blower erop. En vaak met de hand erdoorheen husselen, dat hoort er ook bij. Die uien liggen hier wel maandenlang. Dus ik zal af en toe laten zien of het goed gaat met ze, of ze niet gaan schimmelen...

Even Sijmens weeklijstje kopieren, altijd handig om later terug te zien, wat gebeurt er zoal in de tweede week juli op een tuinderij?
Met onze nieuwe harken hebben wij de laatste stage-klus gedaan vanochtend. De bedden van de droogbonen onkruidvrij maken. En dat zijn me pas bedden, honderd meter lang zijn ze.Kijk daar ligt de hark.

Courgettedag 2, courgette pasta

Daarna door naar mijn eigen tuin. Maar eerst ... het courgette recept van vandaag! Het werd courgette pasta!

Voor vier personen heb je nodig, 1 flinke courgette, als het kan een beetje een rechte, 2 wortelen, 2 rode paprika's, 2 stengels bleekselder, paar knoflooktenen, 1 ui, 1 bouillonblokje, 300 gram volkorenpasta en een potje rode pesto, 200 gram, en twee eetlepels tomatenpuree (niet op de foto).
Maak eerst de saus. Fruit knoflook en ui in wat olie, dan de wortel, selder en paprika in kleine stukjes erbij, beetje laten garen, dan de pesto, tomatenpuree, bouillon, en een bekertje water erbij, en deksel erop. Langzaam gaar pruttelen.

Breng in een andere pan water aan de kook, en snij met een dunschiller plakken van de courgette af. Die plakken snij je dan weer in smalle lange reepjes, leg de plakken op elkaar dan is het zo gepiept. Het hart van de courgette is te zacht. dat kun je fijngesneden nog door de saus doen.
Doe wat zout in het kokende water, voeg de pasta toe, en 4 minuten voor einde kooktijd de courgettereepjes erbij, roeren. Nog even afkoken, afgieten, en een dikke klont boter erop!


Het is wel wat ... ik moet steeds zo vooruitdenken, normaal als ik kook is het beetje van dit en beetje van dat! Maar best leuk om het een keertje zo georganiseerd te doen. Alleen kom je er soms dan achter dat er tóch nog wat tomatenpuree door moet. En die stond dan weer niet op de beginfoto. Dat soort dingen!

Ook op Moeskers Moestuin werk te doen op de bonenbedden. De laatste tuinbonen gingen eruit. Die stonden daar voor het zaad. Ik denk dat ze nog wat langer hadden moeten staan, want de peulen zijn nog niet helemaal afgerijpt. Maar ja de volgende teelt moet erop.
Of ze nu nog goed afrijpen weten we pas in 2015! Zal thuis even googlen hoe ze het beste bewaard kunnen. Of heeft iemand daar ervaring mee? Hetzelfde voor de peulen. Daar heb ik ook alle planten gerooid, en de rijpe peulen geplukt voor het zaad. Dat moet ook in de opslag tot volgend jaar.

Op de plek van de peulen én van deze laatste tuinbonen komen kidneybonen. Dat zijn onze favoriete droogbonen. Ik had een paar bakjes voorgezaaid, die zijn vrij onregelmatig opgekomen. Ik heb dus geen idee of ze het gaan doen in ons klimaat en op deze grond. Kon er niks over vinden. Dus .... uitproberen!En als het lukt .... ben ik heel blij! Want bonen zijn de beste basisvoeding ooit. Daar moet je als zelfvoorziener heel veel van in huis hebben.

En die kidneybonen, gaan morgen in het courgetterecept! Dus als je meedoet met de courgette-week, zet dan wat droogbonen in de week! Droogbonen-week ... ja die komt ook nog hoor. Maar pas in de winter ;-)

1 reacties:

Nell Nijssen zei

Superfijn blog heb je, Clarien! Naast koken en eten heb ik altijd veel interesse gehad in hoe al dat lekkers groeit en bloeit. Ik ga je volgen ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...