Hippe Hortensia

on donderdag 17 juli 2014

Net toen de vuilniszak mudjevol zat, met allemaal fruitvliegjes eromheen, toen waren de vuilniszakken op. Nou treft het dat wij een klein supermarktje in de buurt hebben en dat dat altijd een leuk wandelingetje is, na het eten. Goed, even een pak vuilniszakken halen.

Huh ... waar komen al die andere dingen vandaan? Zeker een geval van suikerzucht!! :D Dat kan je soms zo hebben he na het eten!



Als ik zo door Bussum loop, valt mij in de tuinen de voorkeur voor de Hortensia op..... bijna overal staat hij, in volle glorie. En dan vooral de witte, die is duidelijk de hipste!

Toegegeven, hij is erg mooi ...



Jammer alleen dat het zo'n slappeling is ... sorry voor de hortensia-liefhebber, maar t is geen sterke broeder. Dus hij heeft liters en liters water nodig. Hier bij dit ene huis staan met warm weer iedere dag de sproeiers aan ....

En hieronder kun je goed zien wat er gebeurt, als één van de sproeiers het even niet doet. Die grote witte bollen in het midden hangen meteen slap.




Ik heb alle bollen goed bekeken, heel uitnodigend staan de witte bloempjes open. Maar geen bij te bekennen. Ook verder niet veel insecten. Maar misschien kwam dat omdat het avond was?



Ik hoop wel, dat als de bloementrend verandert, dat er dan eentje in de mode komt die wat duurzamer is. Niet met van die enooooorme bollen, maar gewoon, een mooie malva ofzo.





Of een andere misschien, er is keuze zat aan planten die mooi zijn, maar veel minder water en kunstmest nodig hebben. Waar ik wel heel blij mee ben, is dat bijna iedereen tegenwoordig wel graag plantjes in z'n tuin wil die goed zijn voor bijen en vlinders!

Dus hippe hortensia .... sorry, je hebt je langste tijd gehad denk ik!

in de tuin

Al wéken loop ik het uit te stellen ... een rotklus is het. En vandaag, op de heetste dag tot nu toe, moet het dan toch maar. Het aardbeibed moet verbouwd!




Kijk zo ziet het er uit. Twee bedden met veel ruimte ertussen. Dat moet op de schop, en er moeten drie bedden komen met minder ruimte ertussen.

Hier staan zestig jonge plantjes te wachten tot ze de grond in mogen. En dat is dus het probleem, want ze staan hier niet meer lekker. Met dat warme weer zijn ze veel beter af in de volle grond.



Nou daar gaan we. Eerst alle planten voorzichtig uitgraven, met een zo groot mogelijke wortelkluit. In twee rijen leg ik ze aan weerskanten.

Arme aardbeien, ongeveer 5 minuten na het opgraven gaan de bladeren al omkrullen. Ik krijg er haast van. Eerst een nieuwe geul graven, natspuiten, en dan een klein laagje mest erin, want dat is natuurlijk uniek dat je op zo'n diepte kan bijvoeden.



Dan de planten terug, beetje aarde erover, en snel door met een tweede geul. Als alle zestig planten er weer in zitten ziet het er verschrikkelijk uit. Want het blad zit half onder de aarde. Wat een rommel. Alles nog maar een keer natspuiten ..... en hopen dat het goedkomt ....


Dat is genoeg gegraaf voor vandaag. Het is te warm. Thuis een stevige hap en even siesta houden ...



Lekker plekje he? Heerlijk koel!

Maar er is nog meer werk op de tuin. Rustige klusjes, zoals de touwtjes van de stokbonen vastknopen. En een beetje wieden in de sla. Kijk hoe mooi de sla bloeit! Nog even en we hebben de eerste sla zaadjes!




Pastinakenzaad is er ook heel veel. Dat komt omdat de pastinaak al in januari in de grond is gegaan. De plant is helemaal volwassen geworden, en heeft enorme bloemschermen ontwikkeld, met nu dus al dat zaad. Het is maar één jaar kiemkrachtig, dus ik zal er veel van weggeven of ruilen voor de liefhebber.




Een tijd geleden hadden we het over de diefjes van de tomatenplanten, die je kunt stekken en dan uitplanten, voor een latere oogst. Hier staan vier van mijn stekken uitgeplant. Ze groeien sneller dan de moederplant. Wat dieven zijn vaak hele krachtige groeiers.



En ook het verwerken van de oogst gaat steeds door. Inmiddels is er al 14 liter courgettesaus, dus dat is wel genoeg. Want er komt ook nog tomatensaus, venkelsaus, pompoensaus, en ja hoeveel saus kun je eten in één winter?


0 reacties: