Een week lang dezelfde groente???

on maandag 7 juli 2014Nieuwe rubriek ..... een week lang eten we dezelfde groente, maar dan iedere dag anders. Zodat het wel leuk blijft. Deze week in de hoofdrol ... de courgette. Want de courgette explosie is in volle gang!! Vandaag weer 10 dikkerds meegenomen.

Courgettedag 1, gevulde courgette

Vandaag gaan we ze vullen. Met .... ui, kaas, tonijn, basilicumtopjes, tomatenpuree, knoflook en wat worcestershire saus.Snij de courgette in de lengte door, en hol de helften uit. Doe de helften in een overschaal met drie eetlepels water in de oven, en zet hem op 200 graden. Zo kunnen de courgettes alvast wat voorgaren.

Ondertussen, in een beetje olie fruit je een paar teentjes knoflook, de fijngesneden ui, en het courgettevruchtvlees, in stukjes gesneden. Even bakken, een eetlepel tomatenpuree erbij en als je van pittig houdt nog wat sambal. Dan vuur uit, de tonijn erdoor scheppen, wat worcestershiresaus, peper en zout, en de fijngesneden basil.

Courgette uit de oven, en vullen met het mengsel. Schep het er gewoon losjes op. Zet het terug in de oven, na een kwartier een laag geraspte belegen kaas erover, en nog 10 minuutjes de kaas mooi bruin laten kleuren.
Wij waren vandaag met z'n tweetjes, alle kids zijn foetsie. En dus ..... allebei een enorme berg sla, want we eten elke dag minimaal een krop, om de enorme aanwas een beetje weg te werken! Blijft lekker hoor, sla, zeker onder zo'n pittige gevulde courgette! Gebakken aardappeltjes erbij, nog steeds de Frieslanders!

Haha het lijkt wel een grote vis, op de foto! Maar goed, dat was dus courgette dag nummer één!

Ja die aardappels, dat is ook zoiets. Een paar vergieten staan buiten, dat zijn de piepers uit de achtertuin. Maar de eksters zitten er steeds bij. Ik vind de aardappels door de hele tuin verspreid, met snavelgaatjes erin. Nu heb ik die deksels erop gelegd, maar ik ga op zoek naar een opslag plaats.
Deze bak heb ik vorig jaar gemaakt. Van latjes. Was mijn eerste timmerklus en dat kun je wel zien. Het ding is scheef, de wieltjes lopen niet soepel, en de kleur is ook nog lelijk. Dus ... als plantenbak keur ik hem vandaag af!
Maar als aardappelbak kan het misschien wel? Dus, leegmaken, lap katoen erin (worteldoek is beter) en dan een laag scherp zand op de bodem.
Daarop komen de piepers in één laag, dan weer zand erover, en het katoen plak ik aan de buitenkant vast. Dat zal niet zo lang blijven zitten, maar dat hoeft ook niet, want dit is een voorraad voor maar een week of zes.


Nou er kan nog veel meer in! Als dit goed bevalt, zal ik er volgende keer worteldoek in maken, en dat dan vastnagelen. Dan kunnen er misschien ook bieten en wortelen in bewaard. Ik schuif de handel voorlopig even in de schaduw, onder een tafel, met plastic erover tegen de regen.  

Heb je wel es basilicum getopt? Wel doen hoor, als je hem in je tuin hebt staan. Dan wordt hij mooi bossig, in plaats van één lange stengel. Ik laat het even zien ...

Je breekt de hoofdstengel af, vlák boven een splitsing. En op de onderste foto kun je zien hoe dat dan verder groeit. deze heb ik een paar weken geleden getopt. Hij groeit nu met 2 stengels verder, en in de oksels komen ook nog uitlopers. Je plant wordt steviger en breder, en zal minder snel gaan bloeien!Op een andere plek staat ook basil. Daar had ik koper bijgelegd tegen de slakken. Maar nu hebben kraaien of eksters die ringen gejat. Nou ja, ik vond ze wel terug, verderop, ik denk dat ze te zwaar waren voor de vogels. Maar goed, de basil was nu onbeschermd, en metéén hebben de slakken daarvan geprofiteerd! Ik leg de ringen terug, en hopelijk heeft het plantje inmiddels al wat wortels zodat hij weer uit kan groeien.

Vandaag was ik veel thuis. Had veel achterstalligs te doen, en moest ook nog wachten op de mannen van de glasvezel kabel, die in Bussum wordt aangelegd. Tussen 1 en 5 zouden ze komen. ja hoor om kwart voor vijf waren ze er. Zit je mooi de hele middag thuis. 

Nou heb ik door Moeskers Moestuin meestal helemaal geen puf meer om de achtertuin bij te houden. Die ziet er zielig uit. Dus vanmiddag kon dat mooi es gebeuren. Maar ver ben ik niet gekomen. Er was zoveel te doen, dat ik maar een beetje van hot naar her ging, en niks kwam af.

Nou ja, alleen dit dan ..

Tomaten zaaien voor luie tuiniers! Gewoon wat rijpe cherry tomaatjes in de grond duwen, beetje kapotknijpen, en kijken wat het wordt! Er komt vast een heel bosje plantjes uit, dus dat moet je dan later uitdunnen.


Dat kan natuurlijk alleen in de zomer. En alleen met cherry's, want voor de gewone tomaat is het te laat.

4 reacties:

Tante Titi zei

ben benieuwd naar de cherrytomaten, wat een leuk idee zeg!

Anoniem zei

Vandaag - absoluut geinspireerd een overrijpe cherrytomaatje [ A*ldi] direct gezaaid, en nu maar hopen dat het wat uitkomt ;0
verschrikkelijk leuke blog heb je!

grandma zei

Leuk idee , iedere dag anders met dezelfde groente.

Die cherry tomaten gaat vast lukken. Tot mijn grote verbazing vond ik op de plek waar vorig jaar gele cherry tomaatjes groeiden allemaal kleine plantjes , gewoon de winter overleefd. Apart bijzonder :)
Dekselse slakken he. Schurken dat dat zijn het !

becca van eenvoudigerleven heeft een oud diepvriesje ingegraven als aardappel opslag, misschien een idee http://eenvoudigerleven.wordpress.com/tag/aardappels-bewaren/

Clarien Cornelisse zei

Ja tomaten zijn sterker dan je zou denken.. maar dit is een experiment hoor, moet het zelf ook nog zien! dank voor de tip van het diepvriesje grandma, ik dacht zelf dat het moest ventileren, nooit geweten dat dit ook kon! nou onze koelkast is op sterven na dood dus wie weet dit najaar maar begraven..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...