De draad in de peul.

on donderdag 3 juli 2014Mijn moeder had dit artikel voor mij uit de Trouw geknipt. Daar stond precies in, waar ik de laatste tijd veel over nadenk. Dat we met onze groente zo kunstmatig bezig zijn. Als ik zo aan het schoffelen ben, maak ik me wel es zorgen, hoe moet dat toch weer goedkomen allemaal?

Dat artikel ging vooral over planten resistentie. Maar bekijk het ook es breder, hoe staan we er eigenlijk voor?

.... of je nu christen bent, of atheist, moslim of boeddist, humanist of pacifist, over één ding zijn we het wel eens denk ik. Onze planeet is een prachtig staaltje van evenwicht. Alles klopt in de natuur. Alle levensprocessen zijn haarscherp op elkaar afgestemd. Voor iedere plant is er voeding. Voor elk dier is er een plek. Ieder wezen leeft in zijn perfecte biotoop. Het is een geweldig mooi afgestemd geheel!

Nou ja .... is ..... misschien moet je zeggen .... was

Want ja, die mens he? Die wou alles anders! Hij wou niet gewoon genoeg eten, maar hij wou veel eten. Rijk en lekker eten. Geef hem es ongelijk! Ook wou hij bezit hebben, en zekerheid voor de toekomst. En hij wou alles weten, onderzoeken, experimenteren. Hij wou ook ziekte genezen, bestrijden, levens verlengen. Hij wilde land veroveren, anderen iets opdringen, de baas spelen. Nou ja en zo nog het één en ander. Ja een ondernemend species zijn we hoor!!

Maar goed, over de groente. Wij wilden geen bitter en zuur meer. Dat moest allemaal zoet worden. Wij wilden niet vezelig, maar sappig en knapperig. Wij wilden geen pitjes meer in de druiven, geen draadjes in de peultjes, ja zovéél willen we niet.
Dus stuurden we onze groente-veredelaars erop uit om lekkere, zoetsmakende, houdbare, knapperige sappige groente voor ons te ontwikkelen. Nou en ze hebben stinkend hun best gedaan, die veredelaars. Knappe jongens zijn het! Het is allemaal gelukt!

Maarre heb je wel es afgevraagd waar zo'n peuldraadje nou eigenlijk voor dient? En wat er gebeurt met zo'n plant, als het draadje wordt weg-veredeld? En wat gebeurt er met onze planeet, als we alle zaadjes uit de planten weg-veredelen? Niks kan zich dan meer uit zichzelf voortplanten!
En die bitterstoffen en zuurstoffen in de plant, dat waren nu net wél de stofjes waar de plant zich mee verdedigd tegen indringers. En waar wij ook weerstand van krijgen. Die moeten we nu .... kunstmatig toevoegen met vitaminen uit een potje!

Als we alles zoet en knapperig maken, willen de dieren natuurlijk ook onze groente opeten. Dus daar moet je dan weer iets tegen doen. En om zo'n enorme dikke vlezige bloemkool te krijgen, hoeveel schoon water is daar eigenlijk voor nodig?

Ja als je doordenkt, klopt er zoveel niet! Dan zou je eigenlijk moeten zeggen, we gaan allemaal weer wilde planten eten. En wilde vruchten en bessen en noten. Wég welvaartsziektes, wég milieu problemen. Maar ja, ook wég helft van de mensheid. Dus dat kan niet.

Gelukkig gelukkig zijn er nu ook knappe koppen, die zien dat we wel érg ver van de oorspronkelijke planten zijn afgedwaald. Dat er zoveel kunst en vliegwerk voor nodig is om die kasplantjes van ons op te kweken. En dat het slim is om weer een stapje terug te doen naar sterke wildere groentesoorten!

En daar ga ik me ook mee bezighouden op Moeskers Moestuin! Welke plant kan zich goed redden? Die gaat door naar de volgende ronde! Daarvan bewaar ik het zaad.

Dus ik ga selectie toepassen. In de hoop dat ik steeds sterkere groente krijg. Met meer vitaliteit. Vind je dat ook leuk, en wil je meedoen met zaden selecteren en uitwisselen, neem contact op, reageer. Dan krijgen we als amateur tuiniers steeds betere spullen, en kunnen dat lokaal uitwisselen, vermeerderen. En ergens in de winter een gezamenlijke zadenruilbeurs organiseren met eigen opgekweekt zaad.
Keep in touch, ik kom hier op terug!!

4 reacties:

Anoniem zei

Ken je Vreeken zaden in Dordrecht? Ga daar maar eens kijken, je valt van de ene verbazing in de andere. Hij heeft best nog veel on-veredeld zaai en plantgoed.

Clarien Cornelisse zei

Ik bestel er wel es zaad. Maar heb er nog nooit gekeken. bedankt voor de tip!

grandma zei

lijkt me een heel goed plan, ik doe mee!

Erna zei

leuk leuk zaadjes ruilen!! ik ben er ook wel voor in;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...