Courgette in een fles!

on maandag 14 juli 2014In een paar dagen tijd kwam er negen kilo courgettes van de planten af. Ondanks al die recepten afgelopen week verdrinken we er nog steeds in. Dus ..... het wordt tijd voor SERIEUZE AANPAK! Tijd voor saus!

Courgettedag 7, courgette saus

De afgelopen jaren maakte ik altijd flessen groentesaus in de zomer, om die te gebruiken in de winter. Dat was saus van bijvoorbeeld goedkope tomaten van de markt, tweederangs paprika´s, uien etcetera. Je weet wel, 2 kilo een eeeeeuuuuuuuro!

Maar ik vroeg me wel altijd af bij die marktspullen ... hoe gezond is dat? Want soms gaat dat koeling in koeling uit, al weken onderweg, en heb je het nog maar nét in je keuken liggen en het gaat al rotten ...

Voor deze saus is het wel handig als de groente vers is, hoe verser, hoe beter houdbaar. Als je nou zelf geen moestuin hebt, kijk es of er een tuinderij in je buurt zit? Geheid hebben ze courgettes in de aanbieding!Aan spullen heb je nodig, schone literflessen (maar lege glazen potten met schroefdeksel kan ook), een grote pan, een grote schenkkom, en een trechter.

Voor ruim 6 liter saus gebruikte ik 8 verse uien, ook het groen dat nog fris was, en de grootste courgettes uit de stapel, 9 stuks, dus ongeveer 4 kilo.
Verder nog wat takjes van de maggiplant, een paar takjes koriander, 10 tenen knoflook, zout, suiker, azijn en sambal.

Je kookt anderhalve liter water in de grote pan (deze is 8 liter) en doe daar eerst de grofgesneden ui bij, daarna de gewassen ongeschilde courgettes, in stukjes. Regelmatig omscheppen. Hier gaan de gepelde en doormidden gesneden knoflooktenen bij, de blaadjes van maggi en koriander, kleingesneden, en laat het dan gaar worden.
Ondertussen de flessen goed schoonmaken. Eerst in sop, en daarna spoelen met kokend water, ook de doppen. Maak ook de grote kom en de trechter alvast schoon met kokend water.

Om de saus op smaak te brengen, en voor de houdbaarheid, voegde ik 7 theelepels zout, 8 theelepels suiker, 6 eetlepels appelazijn toe, en vervolgens met de staafmixer pureren. Nu moet je proeven, kijk of er je er nog iets bij wil. Zelf vond ik de smaak erg lekker, maar het kon wat pittiger, dus nog een eetlepel sambal.

Maak het niet té kruidig, want als de smaak neutraal blijft, kun je er later alle kanten nog mee op.
Dan weer aan de kook brengen, en giet het in de kom, en zo via de trechter in de flessen. Dat is altijd lachen, want de hele boel komt eronder te zitten! Zeker met zo'n grove saus, met nog allemaal van die stukjes.
Wél belangrijk om snel door te werken zolang de flessen open zijn. Veeg met een schone doek de opening schoon en draai meteen de dop op de fles. Dan met heet water de buitenkant afspoelen, en zet hem maar even op de kop. Zet ze na 10 minuten rechtop, en eventuele luchtbellen eruit schudden.

Ja en dán kun je je keuken opruimen! :D
Wintersaus? Eigenlijk moet het zomersaus heten! Want het is de zomer in een fles!!

Wat doe je ermee? Nou, je kunt er alle kanten mee op. Soep van maken, met wat bouillon en room, of door de  pannenkoekenbeslag, of door de pastasaus, de chilisaus. Ik gebruik het ook als broodbeleg, met geprakte avocado of kwark erdoor. Dipsaus, door de jus, in groentesmoothies, gewoon proberen!

Ongeopend blijft het bij mij meestal wel een jaar goed. Geopend, in de koelkast, een paar dagen.
Nu was het niet zo dat mijn courgette voorraad verdwenen was ... dus morgen nog maar wat van die saus maken!

De laatste zaaisels gingen de grond in. Tussen de slakroppen zijn al weer hele stukken leeg. Daar gaat compost op, natmaken, en hup alles de grond in. Dit keer was het andijvie, ijsbergsla, roodlof, en Nieuw Zeelandse spinazie.


Heb je wel es broccoli zien bloeien? Ik had het nog nooit gezien, want normaal snij je broccoli als de bloempjes nog groen en stevig gesloten zijn. Maar omdat ik dit jaar van alles zaadjes wil telen, heb ik hier en daar wat laten schieten. Het krijgt hele mooie bloempjes ...
Verder was er iets geks bij de aardappels! Een paar aardappelplanten waren uitgegraven, en verderop stond een emmertje met een paar kilo aardappels erin. Wie dat nou gedaan heeft? Geen idee!

Wordt vast vervolgd!
Behalve dus courgettes, bieten, uien en een bos peen, nam ik ook twee kolen mee. Dat waren spitskolen, maar ze zijn rond geworden! Grappig. Ik wil er zuurkool van maken.
Want we zijn wel even klaar met die courgette! :D:D

2 reacties:

Anoniem zei

Geval van oeps foutje, niet mijn planten?

grandma zei

Je tuin doet het super he ! Fijn hoor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...