Bloemkool-Basilicum-Bewaarschool

on zaterdag 12 juli 2014


Heerlijk om weer in de tuin te werken. Ik heb me voorgenomen om de komende dagen alle plantgoed wat nog in bakken staat uit te planten op de tuin. Dan kan ik ook es wat langer weg van de tuin zonder dat dat meteen droog komt te staan.

Als eerste de winter bloemkool en de basilicum. Die gaan in een tijdelijk bed. Waar ze wat groter kunnen groeien, maar niet definitief blijven. Dat heet een officieel een wachtbed, maar ik vind ´bewaarschool´ leuker. Bloemkool-Basilicum-Bewaarschool. BBB! :D
Er zit wel een gruwelijk tintje aan deze BBB .... kijk maar even mee. Eerst een plekje zoeken. Op een stuk goed bemeste grond maak ik een vak van koperen stokken, in de hoop dat de slakken eruit blijven. Dan de grond goed natmaken.

En dan gaan de jonge basil en bloemkoolplantjes in rijtjes de grond in. Dicht bij elkaar, want ze blijven hier maar een paar weken. Kun je al zien wat er zo gruwelijk is? Ja ik heb veel meer plantjes opgekweekt dan nodig, en de overbodige plantjes staan ... buiten het vak!! Dat zijn de kamikaze planten! Die zijn bedoeld om de vraatzucht van de slakken op te vangen, om zo de plantjes binnen het vak te beschermen.

Triest he?

Maar ja, zo gaat dat dus op Moeskers Moestuin. De ene broeder wordt opgeofferd voor de ander! Niks aan te doen. Of het werkt weet ik nog niet. Het is weer es een experimentje.Kijk de pechvogeltjes ... en ze weten nog van niks.

Verder, een paar bakken bietjes. De laatste rijen bietjes waren niet goed opgekomen, dus ik had extra bijgezaaid in bakken. Die gaan nu de grond in. Ook hier weer eerst goed natmaken. En dan de open plekken aanvullen met jong zaaigoed. Er komen nu bietjes van verschillende leeftijd door elkaar te staan, dus het oogsten zal straks ook in plukjes gaan. Dat is prima, ik hoef niet elke keer een kist bieten tegelijk te hebben!
Dan de laatste courgettes en komkommerplanten. Die komen in de bak van de vruchtgewassen, waar ik ook ooit andijvie had geplant. Heb geen flauw idee meer waarom die andijvie daar zo nodig moest. Hij staat eigenlijk in de weg ... we zullen ze maar gauw opeten, die tien kroppen. Binnenkort een andijvie weekje?

 

Meteen even de tomatenplanten weer gediefd en ingedraaid. En ik vind zowaar een al bijna rijpe tomaat. Maar een of ander beestje was me weer voor!

Er staat nog meer in bakjes, maar morgen is er weer een dag.Ik had een courgette soepje in gedachten, maar niemand heeft zin in soep. Soesjes uit de oven, daar heeft de familie wel oren naar.

Courgettedag 6, aardappel-courgette soesjes.

Voor 4 personen neem je driekwart kilo kruimige aardappels, één flinke courgette, 4 eieren, 120 gr boter, 200 gr bloem, 200 cc water. Dit is de basis, voeg zelf kruiden en knoflook naar smaak toe.Kook de aardappels gaar met wat zout, voeg 10 minuten voor einde kooktijd de in kleine stukjes gesneden courgette toe, en afkoken tot alles goed gaar is. Prakken of stampen tot puree.
Oven voorverwarmen op 200 graden. Kook nu het water met de boter, en voeg dan in één keer de bloem toe. Roeren tot het als een bal van de bodem loslaat.Roer hier één voor één de vier eieren door. Dan mengen met de puree. En nu draai je er met een spuitzak mooie torentjes van op de bakplaat. Bij mij was de mix nog erg heet, en de spuitzak haast niet te hanteren, dus werden de torentjes niet zo mooi. Maar dat maakt voor de smaak natuurlijk niet uit!Een dik half uur in de hete oven, totdat ze mooi bruin zijn. Het was erg lekker met een gevulde tonijnsalade. Krop sla, uienringen, zwarte olijven, mozzarella, blikje tonijn op olie, en sap van een halve citroen..... het culinaire gehalte wordt soms een beetje teniet gedaan ...... maar lekker vonden ze het wel!!3 reacties:

@nnemiek zei

Wat een geweldig recept! ga ik proberen, thx

grandma zei

Wat geniet ik van je courgette week ! Binnenkort ga ik de recepten uitprinten, vind je dat goed ? Ik heb een vriendin die veel courgettes heeft en altijd in is voor nieuwe recepten. :)

Clarien Cornelisse zei

Recepten zet ik er op om te delen, dus geen probleem hoor!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...