Bietendag twéé, verse boontjes, en de BBB ..

on dinsdag 29 juli 2014



De aardappels zijn verhuisd. De grote bak waarin ze zaten was toch niet zo handig. Eén wieltje brak al meteen af, en het is zo´n zwaar ding om te verplaatsen als het gaat regenen. Dus nu gaat het in grote potten. Laagje zand, dan piepers, weer zand, enz. Hopelijk werkt dat. Ik hou je op de hoogte!

Verder is hier in de achtertuin ook een en ander te doen. Omdat ik steeds in de moestuin zit, is het hier nogal verwaarloosd .. De bramen bijvoorbeeld waren niet regelmatig geplukt. Dan krijg je dat er rotte tussen zitten, er komen allemaal vliegen op, en de rode worden dan niet rijp. Dus eerst alle zwarte exemplaren eruit. De rotte tik je gewoon weg. Voor de insecten.



Ja en dan zit je met een kilo rijpe bramen, en ik durf ze niet meer te eten ... ik heb al twee kiezen kapot. Dat is trouwens een goeie, als je aan de lijn doet. Aan beide kanten is al een kies stuk, dus ik eet alleen het hoogst noodzakelijke. Dus als je wil afvallen, eet vooral bramen!! :D

Nou, jam eten wij weinig, dus wat te doen met de bramen? Ik heb eerst een deel gedroogd. En buurvrouw Janneke kwam met de tip om er siroop van te maken. Wel de pitjes eruit zeven. Voorlopig parkeer ik ze in de vriezer, en die siroop komt dan wel.



Als ik naar de grote tuin loop, kom ik eerst over een stukje land dat bij de sportsschool hoort, en waar niks mee gebeurt. Daar groeit allemaal prachtig onkruid. In het begin wilde ik daar granen zaaien. Maar omdat daar misschien nog een buitensportplaats komt, is dat niet doorgegaan. Daar ben ik nu blij om, want dat was véél te veel werk geweest allemaal.

Je kunt jezelf soms zo overschatten.... Herkenbaar? Altijd net iets meer doen dan eigenlijk op je bordje past ...




En zo'n ongerept stukje natuur is schitterend. Waar zie je dat nog?

We gaan even die trap op, dan kunnen jullie mijn tuin in z'n geheel zien, nou ja, van een afstand dan.



Achter de aanhanger is de bonenbak. Die zie je dus niet. Daar weer achter de tomaten. Die zie je ook niet. Nou dat schiet op. En dan rechts achteraan de bedden. Helemaal achter tegen de bosrand is de bessenhoek, maar die zijn nog ieniemienie, en staan in de schaduw van de courgettes.

Dan midden rechts, de vijver. Verder naar achteren de kas (in de schaduw) en daarnaast een rij composthopen.

De eerste boontjes zijn oogstbaar! Dat is een mooi moment. Die eerste verse groene boontjes. Ze zijn er maar zo kort. Al snel worden het dikke bonen, met grote peulen. Dan kun je die peulen laten doorgroeien, en als droogbonen eten.




Maar die eerste héle fijne sperzieboontjes zijn toch het lekkerst! Er komt een pondje af, die gaat mee naar huis!

De babies, in de Bloemkool-Basilicum-Bewaarschool (BBB) zijn gelukkig niet verzopen in al die regen. Ze zijn ietsje aangetast door slakken. Maar de plantjes buiten de BBB hebben het ergste opgevangen.

Mission accomplished soldaten!!!




Het wordt wel erg vol hier. De basilicum is groot genoeg, die mag eruit.




De bloemkool moet hier nog even blijven, want daar is nog geen andere plek voor.





Zo. Kuiltjes weer dicht, en de basilicum staat er nu vóór. Deze planten kunnen vrij fors worden, ik hoop dat ze hier genoeg ruimte hebben.


De kas .... ziet er zo van buiten prima uit. Planten gezond, mooie tomatenoogst. Maar verder naar binnen is het anders. Weinig tomaten, en ook komkommers hebben we nog maar een stuk of wat van gezien. Ik denk dat het niet zonnig genoeg is, en dat de insecten er niet goed bij kunnen.

Ook de pepers, aubergine en paprika staan een beetje te treuren. Waar is de zon?? waar zijn de bijtjes??

Volgens jaar een andere plek voor de kas!




Buiten doen de vruchgewassen het veel beter. Tomaten plenty, nog wel bijna allemaal groen. En pompoenen dito. Dan moet je wel even op je knieen om ze te zien.




Ja en nog even over de tomaten .... als je ook buitentomaten hebt ... hou dat goed in de gaten. Door alle regen kunnen de vruchten makkelijk gaan barsten. De tomaat moet niet zoveel vocht hebben, want dan komt er een soort 'overdruk' in de vruchten.

Hier kijk maar even bij mij hoe dat eruit ziet. Als je dit ziet pluk ze dan, ook al zijn ze nog niet helder rood. Want anders ben je ze kwijt.



Overigens moet ik zeggen dat ik buitentomaten altijd vroeg pluk, als ze nog iets oranje zijn. Dat vind ik lekkerder en frisser dan zo'n donkerrode. Die kunnen wat melig zijn.

En dan het bietenrecept van vandaag

Bietendag 2, Rode Bietenrijst

Makkelijk zat. Je hebt alleen rijst en bieten nodig, en zo je wilt wat verse kruiden. Ik nam basilicum.


De rijst die wij hebben moet heel lang koken. Ik doe daarom meestal zo'n 20 minuten voordat het gaar is, wat groente erbij. Dat kookt dan meteen mee gaar. Boontjes, of wortel, of champignons. Vandaag dus bieten, voor het mooie kleurtje.

Voor 4 personen, 300 gram rijst en 3 rauwe bieten. Zet de rijst op met ruim anderhalf keer zoveel water en breng aan de kook. Schil de bietjes.


.... en snij ze in blokjes. Proef ook even zo'n plakje. Prima te eten toch?



Zo'n twintig minuten voor einde kooktijd doe je de blokjes bij de rijst. Breng weer even aan de kook, en dan laten garen op laag vuur.


Dan zonodig afgieten (waarschijnlijk niet nodig) en op smaak brengen met wat gesnipperde kruiden, klontje boter misschien, wat zout, gewoon zoals je met rijst gewend bent.



Voorzichtig door elkaar scheppen. Eetze!



7 reacties:

@nnemiek zei

Ik maak best veel jam, maar gebruik die voor door de yogurt of over ijs, lekker! Wat een mooie grote pompoen heb je al zeg. Ik heb nog nooit droogbonen gebruikt, dus weet niet goed wat je daarmee kunt doen...dus helaas mijn te grote bonen en planten vandaag bij de koeien gegooid, die waren er wel blij mee...ik heb op de valreep nog nieuwe gezaaid....

Clarien zei

Ja ik las dat je nog had gezaaid, herinnerde mij eraan om ook nog even een laatste rijtje te zaaien! Droogbonen zijn onmisbaar als je zelfvoorzienend wil zijn. Sperziebonen zijn eigenlijk een luxe zomers boontje. Over droogbonen zal ik later wel meer vertellen. Maar gooi ze niet weg, je kunt er ontzettend lekkere dingen mee maken.

Marjan zei

Ik maak van mijn overvloed aan braam vooral heel veel sap (naast een ronde jam voor de weggeef en de losse vruchten die ik gebruik voor taart of gewoon los uit de hand!). Sap is ook nog eens heel makkelijk, pond braam, onder water zetten, 100 Gr. Suiker, inkoken, door een zeef en heerlijk! In een toetje of aangelengd met (bruis)water!

Marlon zei

Even een vraagje, als eerstejaars moestuinster: ik heb mijn zondag gerooide aardappels in de kelder in een kistje onder een jutezak staan , is dat een goede manier? Mooie blog trouwens weer.....

Clarien zei

Marjan, goed idee van dat sap. Ga ik ook proberen. Marlon ik denk dat dat een prima plek is. Donker, koel en droog is het beste voor aardappels. Fijn dat je een kelder hebt!

Vera zei

Je kunt ook bramensap zonder suiker maken, is nog gezonder en erg lekker.
Ik heb daarvoor een sapketel. Het sap doe ik heet in kleine koffiemelkflesjes, die natuurlijk heel goed zijn schoongemaakt zijn, dop erop en het is heel lang houdbaar. Ook lekker om een scheutje in een glas water te doen.
Ik doe dit ook met rode bessen, appels, peren, kersen, pruimen. De ketels zijn niet goedkoop, maar het geld meer dan waard.
De moes die overblijft gebruik ik ook, daar maak ik weer jam of moes van, zo wordt alles gebruikt.

Clarien zei

Dat is ook een idee zeg. Ik wist niet dat je het ook zonder suiker kon bewaren!