Akkerranden .. voor de leeuwerik!

on vrijdag 11 juli 2014
En ik maar denken dat we bij Land en Boschzigt zulke grote bedden te schoffelen hadden ... moet je die uienvelden zien! Ze gaan tot aan de horizon!
En ook hier weer ... biologische boeren! Want kijk es die prachtige akkerranden. Dat is een speciaal bloemenmengsel, dat de boeren rondom hun akkers zaaien, om bijen en vlinders aan te trekken.
En ze zijn niet kinderachtig met die stroken! Hele stukken grond staan korenbloemblauw en klaproosrood te bloeien. En wat nóg mooier is .. door deze akkerranden komt de veldleeuwerik weer terug. Die was haast nergens in Nederland meer te vinden. Ik had hem al wel gezien op de wilde graslanden van de Marnewaard, maar hier zie je hem ook!

Overal stijgt het leeuwerikje op uit de bloemen en grasranden.
Het ´Project Trioranden´. Zo heet het omdat de stroken in drieen verdeeld worden, en er tussenin wordt ook nog gemaaid. Allemaal voor de leeuwerik!

Schit-te-rend!


Op dat hele enorme uienveld is welgeteld één mannetje aan het schoffelen. Hij blijkt niet de eigenaar te zijn. Dat is boerIN Jacobien Louwes, die iets verderop woont, in de boerderij Nieuw Midhuizen. Ook weer B&B. Hij vertelt dat alles hier met de hand wordt bijgehouden. Ongelofelijk .... als ik toevallig een schoffel bij me had gehad had ik hem wel even geholpen!

Wat een prachtige warme julidag was het vandaag! Zoveel zonuren! Maar ... op een gegeven moment verlang je dan wel naar een beetje schaduw, die hier in de polders haast niet te vinden is ... gelukkig is in Hornhuizen het kerkje wél open. Met muren van bijna een meter dik is het daar binnen koel.

Het interieur valt een beetje tegen. Het lijkt de bingo zaal wel. Wegens gebrek aan gelovigen?  Of gewoon efficient gezamenlijk gebruik?
In de toren van het kerkje staat een oude deur open, en daar is in de schemer een wenteltrap te zien, die ergens heen gaat ....

waarheen????Alles is stokoud hier. Die trap is Middeleeuws. En die gaat zeker nog wel een paar honderd jaar mee.

Na een tijdje klimmen kom ik bij de klok.Zou dit de orginele zijn? Waar ze in dertienhonderd zoveel de boeren in de wijde omgeving mee waarschuwden als er springvloed was, of een dijkdoorbraak? Als je er met een nagel tegenaan tikt geeft hij een harde galm. Ik schrik me rot. Er is hier ook niemand verder. Waar zijn de toeristen? Dit is echt de moeite waard!

Weer een trap. Heel steil. Ga hier niet met kleine kinderen omhoog.
En nóg een laatste trap, het wordt lichter en lichter .... het lijkt wel alsof we de hemel in klimmen ...
Ooooooo ...... het Marne gebied in zijn volle glorie!!

In de verte zie je Schiermonnikoog. Je ruikt de zee. Alle kanten op zijn velden en dorpjes en je ziet zelfs in de verte de Martinitoren van Groningen. 

Tenminste, ik meen hem te zien ;)

Je kunt hierboven ook zien, waarom die hereboeren toch zo schatrijk zijn geworden. Want die boerderij daarachter bijvoorbeeld, die lag vroeger aan de zee, daar direkt achter begon het water. Als je goed kijkt zie je het oude dijkje langs de boerderij.

Vóór hem, richting het dorp, lagen zijn akkers. Toen werd de zee ingepolderd, en er kwam verderop een nieuwe dijk. En dat nieuwe land, dat werd verdeeld onder de boeren langs de oude dijk. Soms wel een verdubbeling van hun land!Ik kijk er scheel van! :D

Courgettedag 5 ... luie vakantie pannenkoekjes.

Voor als je geen zin hebt in uitgebreid koken, maar wel een beetje verantwoord wil eten, en vooral lekker! 


Voor 4 personen heb je nodig (de hoeveelheden op de foto kloppen niet helemaal want ik moest het nog uitproberen): twee flinke courgettes, 4 eieren, 200 gram geraspte kaas, 200 gram boekweitmeel (maar bloem kan ook), 2 uien, peper, zout, chilipoeder, een bakje volle yoghurt, een teen knoflook, en wat verse kruiden.

Rasp de courgette, snipper de ui, en meng dit in een kom met de eieren, meel, kaas, chili naar smaak, peper en zout en bijvoorbeeld wat verse koriander. Als het te droog is wat melk erdoor, te nat, wat meel erbij.
Verhit olie en leg hierin 4 of 5 balletjes van het mengsel, die je met de vork aandrukt tot pannenkoekjes.
Aan beide kanten gaar en goudbruin bakken.

Lekker met een sausje van yoghurt met kruiden (ik nam gehakte munt en citroenmelisse) en een geperst knoflookteentje.


0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...