Zomer zonnewende

on zaterdag 21 juni 2014


Midzomer, we krijgen een korte nacht! De zonsondergang heeft vanavond het meest noordelijke punt bereikt, en verschuift vanaf morgen weer langzaam naar het zuiden.

De natuur reageert hierop. Van de onstuimige groei die we de laatste weken zagen, gaat het nu langzaam over naar een meer bestendige groei. De jonge groene planten zijn stevig geworden, hebben zich geworteld, en kunnen nu ook wel wat droogte verdragen.
Ik heb vandaag een rigoreuze beslissing genomen. De helft van een rij peulenplanten is eruit getrokken. Dat moest, omdat daar de laatste bonen gepoot gaan worden. En de laatste bonen poten, dat doe je rond de langste dag ... NU dus!

Die peulen staan naast de rabarberplanten. Van die rabarber heb ik ook wat stelen geoogst. Na de langste dag kan je nog wel rabarber oogsten, maar alleen jonge stelen. In de oudere stelen van de rabarber trekt namelijk het oxaalzuur uit de bladeren. Dus vanaf nu nog bescheiden rabarber oogsten. Ook fijn voor de plant, dan kan hij weer wat herstellen.
Naast de rabarber had ik van de week wat basilicumplantjes uitgezet. Het lijkt me zo leuk om een flink aantal forse planten op te kweken, en dan een voorraad pesto voor de vriezer te maken. Voor in de winter. Nou houden slakken ook veel van basilicum. Vooral van dat jonge spul .....

Vanmorgen had ik afgesproken met Suzanne, om iets leuks te met haar te gaan doen. Dat doen we ééns per maand, en zij mag dan kiezen wat het wordt. Ze wilde graag naar de Kringloper in Naarden. Nou dat kwam goed uit want dan kon ik meteen even kijken voor koper, voor tegen die slakken.
Ja hoor, een hele zak met koperen ringen!

En koffie en appeltaart hadden ze gelukkig ook! Dat vond Suzanne veel interessanter dan dat koper van mij! :DSuzanne, ik had je een gezamenlijke foto op mijn blog beloofd! hier issie!

Die ringen liggen nu bij de basilplantjes. Hopen dat het weer helpt!
En morgen gaan we dus die laatste bonen poten. 

We aten vanavond bij Ronald en Nicolette. Ik laat jullie even meekijken in hun tuin. Om te laten zien hoe je op een vrij klein oppervlak ook heel efficient groente kunt kweken!

KNOCK KNOCK!!


Heel leuk te zien, is hoe ze hier ook de hoogte benutten. Veel planten, zoals tomaat, courgette, bonen, komkommers, meloen en pompoen, kun je de hoogte in leiden. Dat scheelt ruimte. Ook voor veel kleinfruit geldt dat uiteraard.
Hier staat de tweede teelt van dit seizoen. De éérste teelt, tuinbonen en peulen en sla, zijn al geoogst. Omdat ze in de zomer een paar weken op vakantie gaan, heeft Nicolette voor de tweede teelt allerlei groente geplant die wel tegen wat verwaarlozing kan. Zoals boontjes, preien, bietjes en andere stoere gewassen. Ook wat kolen staat ertussen.Zo leuk om daar rond te kijken. In elke hoek zie je wat nieuws.

En lekker eten kregen we ook! Maar hier is het al bijna op!Het ziet er allemaal prachtig uit bij Ronald en Nicolette. Het is bijna alsof je in zo'n Engels tuinmagazine wandelt! Zo mooi.... 

Maar ... laat dat je niet ontmoedigen hoor! Ook als je wat minder handig bent kun je vrij eenvoudig in een kleine tuin een hoekje voor groenten maken. Misschien heb je nog wat planken of wat oude flagstones liggen? Voor bakken? Kies wel een plek met zoveel mogelijk zon!

Mocht je nú pas beginnen, er kunnen nog steeds groenten gezaaid worden. Bonen dus, en andijvie, en sommige slasoorten. Bietjes en wortels kunnen ook nog nét. En Chinese kool en paksoy kun je in juli nog zaaien. Keuze zat dus nog! Prima dag om te beginnen, deze langste dag!

0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...