Women and water

on vrijdag 27 juni 2014

Wat is hier aan de hand? Heeft iemand hoge nood ofzo??
Haha nee hoor! Maar Nicolette had gezien dat het water in de vijver nogal was gedaald, en vond het tijd om dat even aan te vullen met de grote brandslang. Lekker even kliederen met water!

En toen werden meteen ook alle tonnen en gieters maar bijgevuld. Ja als je toch bezig bent!

De waterdruk op die slang is heel hoog. En toen wij even aan het kletsen waren, toen heeft die slang, die in de regenton hing, zich op eigen houtje uit de ton gewerkt, en ging natuurlijk NET voor de nooddeur van de sportschool liggen. En ging toen die gang volspuiten!

We hadden het gelukkig meteen door. Rénnen naar die slang, en Nicolette keek de gang in.
'Niks aan de hand! Alles onder controle! Geef meteen even alle handdoeken die je hebt!' zei ze koelbloedig.
Rats roets rats! Als een Razende Roeland werd de boel opgedweild. Nou, die gang is nog nooit zo schoon geweest!
En ik ging toen ondertussen maar es alvast zitten nadenken over de herfstteelt. Jaja want terwijl we nog maar net Sint Jan achter de rug hebben, de langste dag, is het daar al weer tijd voor! In de herfst wil je ook nog verse bladgewassen!

Nog een keer broccoli zaaien, de laatste andijvie, wat herfst sla soorten. En winterbloemkool! Die kun je nu zaaien, die blijft de hele winter in leven, en dan heb je april volgend jaar de eerste bloemkool! Ook proberen. En spruiten? Alleen moet ik nog spruitkool-zaad kopen. Die is op.
Als tuinder heb je eigenlijk, vanaf zo eind januari, continu zaailingen staan. Zo hou je steeds een verse aanvoer. Soms gaat het ook fout. Bij mij is nu al twee keer een bak sla zaailingen mislukt, omdat het te zonnig is, en ik dat vergeet te sproeien. Dus steeds maar weer opnieuw beginnen.

Na de waterpret gaat Nic weg en wordt het een beetje stilletjes op de tuin. Ik ga maar es bij de aardbeibedden kijken. Dat ziet er zielig uit.

Als de netten en de bogen weg zijn zie je het pas goed. Veel onkruid, het stro ligt overal verspreid. De paden zijn helemaal breed uitgelopen. En overal groeien uitlopers naar toe. Help. Wat een klus weer.
Nou, beginnen bij het begin. Volgend jaar wil ik hier drie smalle bedden, dat betekent één bed erbij. Dus heb ik nu zestig nieuwe aardbeiplantjes nodig. Dus .... eerst op zoek naar goeie stekjes. Om die op te kweken in potjes, en dan in augustus op een derde bed uitplanten.
De stekjes staan overal tussen. Ik zoek de exemplaren met de stevigste wortels, en graaf ze voorzichtig op. Dan de uitloper aan weerszijden afknippen. Ze hebben al aardige worteltjes gevormd.
Die stekjes gaan in een bak, met af en toe een sproei water erover om de wortels niet te laten uitdrogen. Leuk weer met water kliederen!Vervolgens wied ik al het onkruid weg, en schoffel de bedden door. Het stro tussen de aardbeien mag blijven liggen. Dat onderdrukt nieuw onkruid, en is een goede bodemverbeteraar. Aanharken en weer smalle paadjes maken. Dan zijn de bedden weer netjes opgemaakt!  De stekjes gaan in potjes met compost, vermengd met een beetje potgrond. Meteen een scheut water erbij. En ook meteen weer een klus erbij, want deze zestig potjes moeten met warm weer dus elke dag water ....Het gaat ook niet goed met de bietjes. De laatste rijen komen niet op. Hoe dat nou weer kan? daar kijken we morgen wel even naar ... De eerste bietjes zijn gelukkig wel goed opgekomen. Er kan weer een mooie bos mee naar huis.
Steaks. Medium rare! :D

0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...