Oogsten

on zaterdag 14 juni 2014


De laatste tuinbonen zijn gerooid. Nou ja, niet helemaal. Er staat nog een half rijtje planten op de tuin, maar dat is voor het zaad voor volgend jaar!




Dus dat mogen grote dikke bonen worden. Die worden dan gedroogd, en dan volgend jaar januari weer voorgeweekt, gezaaid, enzovoorts. Zaadteelt is leuk om te doen. Het maakt je onafhankelijk!

Wat gebeurde er met al die bonen? Er staat nog een emmertje ofzo in de schuur, veel hebben we gewoon opgegeten, en een paar porties voor 'pacht' gebruikt. Ook is er heel wat weggegeven, en zelfs al wat verkocht!

En de rest?




De rest is geblancheerd, en ingevroren. Twaalf zakken boontjes! Ja met die peulen en sugar snaps erbij zitten er al twee lades vol. We moeten dus op zoek naar andere bewaarmethodes!

Verder kwam er van het oogsten gisteren niet zoveel. Er kwam wat tussen. Dus de Frieslanders en de knoflook worden pas begin volgende week gerooid.

Ik zie het een beetje somber in met die Frieslanders ... Twéé planten heb ik uit nieuwsgierigheid al opgegraven, en er kwamen maar een paar ielige piepers af ..... Naja .... we zullen zien!

Boven de grond ziet alles er goed uit zo in het zonnetje. Kijk.



in de tomatenbak zit een allegaartje, tomaat, courgette, andijvie, pompoen ..


De bonenbak en de tomatenbak. Ik heb ze wel even geschoffeld hoor, vóór de foto! Want het heermoes kruipt overal doorheen. Wat een spul is dat zeg! Je kan geen twee dagen weg en het neemt de hele boel over!  

De bonen beginnen op te komen, maar worden metéén als ze hun kopje boven de grond steken aangevallen door de slakken. Dus nu heb ik er koperen staven langs gelegd. Omdat die koperen ringen zo goed hielpen bij de koolplantjes. Ja je moet wat!





De zithoekjes zien er uitnodigend uit in het zonnetje. Maar er zit nooit iemand! :D

......... nou ja alleen wat pompoenen soms.

En de kas. Hoe hoger de zon komt, nu in juni, hoe minder zon in de kas. Dat is wel jammer. Maar toch zit er wel groei in de tomaten, pepers en komkommers. Alleen vind ik de tomatenplanten vrij slap, en te licht van kleur. De buitentomaten, die in het volle zonlicht staan, zijn veel steviger en donkerder!




Het dieven van de komkommers



Ja dat gaat iets anders dan bij de tomaten. Totdat de plant ruim kniehoog is haal je alle oksels helemaal leeg. Daarboven laat je om en om in een oksel een vruchtje staan. Het blaadje, en eventuele tweede vruchtjes, haal je weg.

Weet niet of het goed te zien is hierboven. Het touwtje zit er net voor.... zie ik nu pas!

En de wildernis! Die wordt wild man! Jongen jongen wat een bende wordt het daar!





Nou had ik bijvoorbeeld gedacht, dat ik véél over die paadjes zou wandelen. Maar dat doe ik helemaal niet. Dus het onkruid natuurlijk groeit ook gewoon over die paden. 

En wat ik zo mooi vind, is hoe de kooltjes en andere groente die ik over had, en hier heb geplant, zich hier redden! Het gaat prima met die planten! Ze hebben zelfs minder last van vraat, dan de groente in de tuin! Dat komt natuurlijk omdat hier veel meer natuurlijke vijanden zijn! Hier is evenwicht!

Nou moet ik wel eerlijk toegeven, dat ze hier absoluut geen krop vormen! Dus ze worden echt wild!!




Nieuwe soort. Wilde spitskool! Spits is helemaal weg! :D:D

En de vijver? Die er in december zó uitzag ....




.......... herken je toch ook niet meer terug?? Hij is een grote jongen geworden!




Haha lijkt wel alsof ik het over mijn kinderen heb!! Nou dat zijn het natuurlijk ook een beetje geworden .... mijn kinderen ..... jaja dat krijg je, als drie van je vier kids in amper twee jaar tijd uit huis gaan. Je zoekt compensatie!!

Oja en vissen hebben we ook! Kijk maar ....




..... oh jammer, nét weer onder het kroos geschoten! :P

Volgende week dus verder met oogsten, en andere manieren van opslaan verzinnen. Knoflook gaan we vlechten! En aardappels .... inkuilen?

Als je ook een moestuin hebt, hoe bewaar jij je spullen?

4 reacties:

grandma zei

Een deel van de oogst vries ik in maar het meeste, sperzieboontjes, worteltjes, bietjes, rabarber, appelmoes, aardbeien en tomaten saus gaan in de weckpotten. Verder heb ik nog een droogmachientje voor kruiden en bijvoorbeeld champignons. zuurkool maken we zelf in een grote pot. Aardappelen, uien , winterwortels, pompoenen ed bewaren in kisten en bakken in de kelder. In de herfst is onze kelder net een klein winkeltje :)

Clarien zei

Sperzieboontjes wecken kijk ik tzt graag met je mee! :D Ik doe het precies volgens voorschrift maar het gaat altijd bederven bij mij. Zo zonde!

Jente zei

Via jouw reactie een tijdje geleden ben ik met je blog mee gaan lezen. Erg leuk hoor, en ik heb ook al weer allerlei dingen geleerd voor mijn eigen tuintje.

Vorig jaar heb ik voor het eerst bieten en augurken in zoetzuur ingemaakt.. en lekker dat het was! Gewoon op de jam-manier, heet in steriele potten en dan op de kop.
Verder vries ik bonen in en laat in het najaar of in de winter de boerenkool, als het echt van de tuin af moet. Courgettes vries ik in gesneden in kleine porties in. Voor in pastasaus (want echt lekker ziet het er dan niet meer uit :). Fruit droog ik soms, met de droogmachine. En ik maak jam en appelmoes, zodat we tot in het voorjaar een 'potje vol zomerzon' kunnen pakken.

Clarien zei

Leuke tips weer! Ja en dat drogen daar wil ik me ook es in verdiepen. Lijkt me een goed idee!