Verstoord evenwicht

on zaterdag 3 mei 2014





Gisteren noemde ik de mieren stom. Omdat ze aan mijn planten knagen. En ik begreep het niet, want mieren knagen niet zo snel aan planten. In onze achtertuin, waar we al jarenlang een moestuin hebben, heb ik dat nog nooit meegemaakt.

Nou heb ik zitten nadenken, en ik denk dat ik weet wat er aan de hand is.

Het ecologisch evenwicht op mijn nieuwe tuin is totaal verstoord. Kijk, zo zag de tuin er zo´n acht maanden geleden uit ...



Een ruw stuk land. Vol troep en onkruid. Maar .... wel in evenwicht. Er waren veel libelles, kikkers, padden, ook wat vlinders en bijen, veel mierennesten, vogels, en veel wilde planten en kruiden. Er waren insecten en roofinsecten. Er waren geen plagen. Wilde planten kunnen zichzelf goed beschermen.

Toen kwam .... De Mens (ik), en alles moest anders. Er moest groente worden verbouwd. En groente kan zich niet redden in zo'n wilde omgeving. Dus .... de bodem werd omgespit, geegaliseerd, bomen werden gesnoeid voor meer licht. De grond werd bemest, voorzien van compost, en er kwam een nieuwe teeltlaag op ....

En al die grassen en al dat onkruid werd aan de kant geschoven.

Nu ziet de tuin er zó uit.



Er staan jonge malse groenteplanten in. Die vindt De Mens nou eenmaal lekkerder dan de wilde planten. Maar ..... de dieren vinden dat ook! 

En de mieren, die zijn hun grassen kwijt. En de zaadjes. En de kleine diertjes en plantenrestjes in de bodem, waar ze van leefden. Daarbij hebben ze ineens een luchtige bodem, waar ze makkelijk nesten kunnen bouwen. Ook hebben ze een zachte winter gehad.

Met andere woorden ...... er is EEN EXPLOSIE VAN MIEREN OP MIJN TUIN!!

En ze hebben BIJNA NIKS te eten!

Dus pakken ze wat ze pakken kunnen .....



 
Ze zijn niet stom. Ze willen gewoon leven. En eten.

Sorry mieren!

Ik heb me voorgenomen om in mijn tuin naar ecologisch evenwicht te streven. Dat is niet makkelijk, omdat groenten nou eenmaal niet natuurlijk zijn. Ze zijn veredeld door de mens, en daardoor verzwakt. Ze zullen altijd insecten en andere dieren aantrekken. Omdat ze nou eenmaal malser, zoeter, en sappiger zijn, dan de wilde flora.

Ik heb besloten om de plagen NIET te bestrijden. Ik wacht totdat de toename van het ene dier (mieren, slakken, luizen) de roofinsecten aantrekt. De natuurlijke vijanden, die mijn groenten helpen beschermen.

Dat betekent, dat dit eerste jaar veel verloren gaat.




Maar volgend jaar zal het al een stuk beter gaan!

Het enige wat ik wil doen aan gewasbescherming, is een wildernis aanleggen voor roofinsecten en grotere natuurlijke vijanden als kikkers en egels. En ik haal met de hand wel rupsen en slakken enzo weg.

Verder kun je beschermen door vitrage, schelpenranden, afrikaantjes, uiensnippers, bier in potjes enzo te gebruiken. Google heeft genoeg tips.

Ben benieuwd hoeveel de dieren voor ons overlaten dit eerste jaar!

En tot slot ..... nog even wat vrolijke plaatjes van het zelfoogsten bij Land en Boschzigt vanmorgen!





Zo leuk weer, met al die kinderen!!

5 reacties:

cr-mics zei

Ik heb (en doe) hetzelfde in mijn tuin qua plagen, en streef naar hetzelfde evenwicht. Niet altijd makkelijk want de mens wil óók graag resultaten zien van al dat harde werken, en liefst zo snel mogelijk! Veel sterkte en succes.. je bent niet alleen!

Clarien zei

Fijn om te horen! Kunnen we mooi ervaringen uitwisselen als het een keertje niet meezit .. ;)

Spaarmoeder! zei

Het eerste jaar van mijn moestuin was ook echt een verloren jaar, om dezelfde reden. Het tweede jaar is beter gegaan en nu gaat het derde jaar in en er is wel echt verschil! Zodra het bodemleven weer echt in goed doen is, gaat het allemaal goedkomen!

Anoniem zei

mooi hoor die oude dakpannen tussen het groen...

Branded Backlinks zei

Wow, what a nice article, it is really helpful for me and many others. Keep sharing. Thanks for sharing this type of post. Thanks for sharing with us Enjoyed every bit of your blog. I have an interesting website, If you have some time please visit my website. mieren nesten