Verse spinaziepasta.

on donderdag 22 mei 2014

oogst vandaag 

We zijn al bijna op het punt aangekomen dat er geen groente meer uit de winkel hoeft te komen. Bijna .... want het oog wil ook wat!

Paprikaatje gekocht! :D

Vandaag staat spinazie pasta op het menu. Hoeveelheid is voor vier volwassenen. We beginnen met spinaziesap maken, gewoon met de sapcentrifuge. Neem twee handenvol stevige spinazie, snij in stukken en pers het uit. Haal de pulp uit het apparaat, giet daar wat citroensap bij en zet weg in de koelkast. Niks verspillen ;-)
Dan, voor het deeg heb je nodig zo'n 330 gram bloem (ik had geen bloem, dus heb gebuild tarwemeel gebruikt, dat is een soort volkoren, je pasta wordt wat steviger), drie eieren, 20 cc olie, wat zout en het spinaziesap.
Doe het meel in een kom, kuiltje in het midden maken, en hier breek je drie eieren in .... dan gaat de olie erbij, wat zout, en het sap. Nu begin je voorzichtig de eierprut te roeren, steeds een klein beetje meel erdoor, zorg dat de 'dam' van meel eromheen niet breekt.


Uiteindelijk heb je een bal deeg, dat je op het aanrecht nog even goed doorkneed. Snijd het in 4 stukken, maak er ballen van en leg het afgedekt een half uurtje in de koelkast.Strooi wat meel op je aanrecht en rol een bal uit tot een platte lap, ongeveer 4 tot 5 mm dik. Die lap dubbelvouwen, en weer uitrollen. Dit herhaal je een stuk of zes, zeven keer. Dan rol je de lap zo dun mogelijk uit, zo'n 2 mm, het lijkt net een papieren lap....
Die lap kun je even bewaren op een theedoek, totdat alle deegballen zijn uitgerold. Nu kun je het op het aanrecht in reepjes snijden. Zo smal of breed als je zelf wilt. De reepjes gaan in een bakje, strooi er wat bloem over en schud af en toe om, zodat de boel niet aan elkaar gaat plakken.
Er wordt altijd heel ingewikkeld gedaan over pasta zelf maken, met allerlei apparaten enzo, en je moet het drogen ... Nou, hoeft allemaal niet! Het is mega simpel. En het spinaziesap kun je natuurlijk ook gewoon weglaten.

Zo'n apparaat hebben wij ook wel ergens in een kastje ....... maar de draaihendel die erbij hoort is weg. En dan heb je er niks meer aan. Maar zonder gaat het dus ook. Scheelt weer een apparaat schoonmaken.

Breng een pan water aan de kook, laat wat kruiden meetrekken die je vast wel in je tuin hebt staan, salie, oregano, melisse, tijm, rozemarijn, zoiets, en als het kookt zeef je de kruiden eruit. Voeg zout naar smaak toe, en de gesneden groente. Weer aan de kook brengen, en na een paar minuutjes de pasta erbij.(Nu missen er een paar foto's, want de batterij was leeg.) 

Laat nog zo'n 5 minuten koken op hoog vuur, maar wel steeds goed blijven roeren! Anders gaat het vastkleven. Proef even of de pasta beetgaar is, anders nog wat langer koken.

Afgieten (het kookvocht opvangen voor een soepje morgen) en meteen opdienen. Zet er wat schaaltjes bij, met die spinazieprut, met wat pesto, wat geraspte kaas, stukjes olijven. En een grote bak salade.

Eet smakelijk!Misschien wil je ook nog even mee naar de tuin?
De aardbei bedden waren aan de beurt. Eerst alle onkruid eruit. En de uitlopers weggesneden. Dat doe je om te zorgen dat alle energie van de plant naar de vruchtjes gaat, en niet naar die uitlopers, waar nieuwe plantjes groeien. Dat komt in juli pas weer, na de oogst.

Onder alle planten komt stro, zodat de vruchtjes gaaf blijven. Soms moet je de bloemenranken een beetje optillen en het stro eronder schuiven. Soms kom je een kadootje tegen ....


de eerste ...

De koolplanten hebben het erg moeilijk op mijn tuin. Ze staan op verschillende plaatsen, maar overal hebben ze last van ongedierte. Sommige worden gepest door de koolvlieg, andere door aardrups of slakken. Bij sommige weet ik het niet ...Op deze twee vakken heb ik al wel drie keer opnieuw jonge plantjes gezet. En na een tijdje zijn dan steeds de wortels opgevroten ....Bij één plantje vind ik na graven een lang wit soort wormpje. Zou hij de boosdoener zijn? Nou we komen er wel achter! Als ik meer weet meld ik dat!

Nog wat plaatjes van dieren op mijn tuin ....
Die onderste is een afgesnoeide boomstronk, waaraan nieuwe scheuten groeien, waarop het wemelt van de groene luis. Het mooie is, dat daar ook veel zweefwespen op af komen! 

Heel handig, zo'n roofinsecten-lokker!

En dit ... ook altijd weer mooi.


1 reacties:

Boerderij Zinin zei

Dat ziet er lekker uit! Als ik het zo lees is het inderdaad helemaal niet zo moeilijk.
Ik sla je recept op om eens uit te proberen. Bedankt voor het delen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...