Mei duurt zes weken

on zondag 11 mei 2014



Dat zegt de boer ..... de Mei-tijd duurt zes weken!

Dat betekent, de tijd van het EXPLOSIEF groeien van de gewassen, van sla tot peul tot onkruid, waarin alles letterlijk de grond uit BARST, DIE tijd duurt van Ijsheiligen (nu) tot de langste dag zowat.

En dan nu met al dat water erop! Je zal es zien hoe alles straks weer gegroeid is! Wij kunnen het nu al haast niet bij eten! En ik ben steeds achterop met de planning! Neem nou bijvoorbeeld die tuinbonen ....



..... die hebben al zes, zeven, acht bloemtrosjes, dus die kunnen al worden getopt! Ook heb ik al de eerst zwarte bladluizen gezien op de tuin, dus een reden te meer om die toppen eruit te knijpen! Want de zwarte luis lust de tuinboon heel graag, en met name die malse topjes!

Ook, als je de toppen eruit haalt, zullen de bonen sneller gaan rijpen. Ik kom daar deze week nog wel op terug.

En dan, een week of wat daarna, zijn die bonen klaar om geoogst te worden. Dan gaan de planten eruit, en komt de nateelt er alweer in. De nateelt voor de tuinboon is dit jaar palmkool en boerenkool.

Dus die moest ik allang voorzaaien! Vergeten! Gisteren nog snel even gedaan!



De natuur is een beetje aan het stressen in mei. Een beetje aan het pushen! Komop, schiet op met dat voorzaaien, de boel spuit de grond uit! Rusten doen we in de winter! Dat hoor ik steeds roepen hier op de tuin! :D

En al dat prachtige schone zoete water wat in ons landje ruimschoots uit de lucht valt, dat moeten we OOGSTEN natuurlijk! Ik heb thuis 2 regentonnen ...




... waar ik het hele voorjaar al van aan het tappen ben voor de tuin. Nog geen druppel leidingwater hebben de planten gehad. Dat is ook niet erg hoor, leidingwater, maar regenwater vinden ze lekkerder.

Voor moederdag kreeg ik een ton voor op de tuin! Hij moet alleen nog even aan een regenpijp worden vastgemaakt. Paul heeft hem alvast schuin onder het gammele regenpijpje van de schuur gezet. Na die stortbuien van vandaag en gisteren zal hij al wel vol zitten!

Of omgevallen. Kan ook.




En mócht er te weinig water in de tonnen zitten, dan hebben we deze jongen nog op reserve!





Er is zoveel te vertellen en te doen deze weken. Iedere dag zaaien, voorzaaien, planten, mulchen, wieden. Ik raak er ook wat gestressed van, maar het is een nuttig soort stress! Het moet wel allemaal gebeuren nu! In juni gaat het al wat rustiger aan, vooral als de langste dag weer geweest is.

Nog even dit: onkruid oogsten!

Als je aan het wieden bent, en je komt tussen je spinazie bijvoorbeeld heermoes tegen, of brandnetel, of braamblad of kweek of meer van dat sterke groene inheemse kruid, stop dat dan in de gierton! Want dat is allemaal weer prachtige voeding voor je gewassen!






Het is maar goed dat dat onkruid zo hardnekkig ALTIJD weer terugkomt! Zodoende hebben we altijd voorraden kalium, stikstof, fosfor, magnesium, calcium, an andere belangrijke mineralen in overvloed, voor onze groenten!

Wat zijn deze zes weken van mei geweldig! Het bruist van het leven in de natuur! Geniet ervan!

2 reacties:

Anoniem zei

Hoi, ik geniet van je tuinblog en misschien weet je het al wel, maar wij zaaien tegelijk met de tuinbonen en ook andere bonen, dille ertussenin, Tegen de luis. En het werkt! groet dirkje

grandma zei

Wat een heerlijkheid he Heb hier net de roosters tuusen de peulen gezet en idd de tuinbonen getopt. Bij ons staat er ook dille tussen.
We eten sla en radijsje, het blad van de radijsjes kun je fijn gesneden ook prima eten dat gaat door de stamppot raapstelen oh lekker lekker :)

Succes , liefs