Gezond bewegen, het bekken.

on woensdag 21 mei 2014


Toen ik met dit blog begon was dat vooral om mijn klasgenoten op de Warmonderhof te laten meekijken bij de start van mijn tuin.

Een groentetuin aanleggen op een braak stuk grond. Schrale grond. Hoe doe je dat? Wat kost dat? Kun je alles zelf doen? Ook je eigen zaad telen?
Van lieverlee verschuift de inhoud van dit blog steeds meer naar zelfvoorzienend bezig zijn. Omdat dat op dit moment de kern vormt van mijn eigen interesses en bezigheden.

Kun je leven van een stuk grond? Welke vaardigheden moet je dan ontwikkelen? Wat kun je allemaal zelf doen? Zelf maken?
Hoe kun je het seizoen waarin je oogst verlengen? Late gewassen? Eerder beginnen met zaaien? Bijvoorbeeld spinazie in november?
Hoe zorg je voor voldoende mineralen, eiwitten, koolhydraten .... jaarrond?Waarmee voed je de bodem? Hoe krijg je dat bodemleven in balans?


Werk je mechanisch of doe je alles met de hand?

Nou, en als je dan zo intensief bezig bent met je landje, of je tuin, de bodem, de planten, het gereedschap, en alles zelf wil doen, dan kom je vanzelf op het idee dat je dan wel .... fit en vitaal moet zijn. 

Zelfvoorzienend leven betekent ook aandacht besteden aan je lijf, je energie, en het bewegingsapparaat! Om rugklachten, schouderklachten, nek en bekkenklachten te voorkomen. Of, als je ze al hebt, te voorkomen dat het erger wordt. 

Onlangs heb ik het al es gehad over de rug.

Ook heel belangrijk is .. het bekken. Dat is namelijk het belangrijkste scharnierpunt van het lichaam. Heel belangrijk om dat bekken beweeglijk en pijnvrij te houden. Ik heb een paar plaatjes ...
Maar uiteraard kun je op Google en Youtube zelf genoeg oefeningetjes vinden. Veel van die oefeningen kun je gewoon even snel tussendoor doen. Als je een tijdje hebt gezeten. Of geschoffeld. :D 

Zorg er in elk geval voor, dat je bekken niet de hele dag achterover hangt in een stoel. Goed rechtop zitten en rechtop lopen is al trainen.

                           


Nou, dat was weer even de juf! Ja die komt af en toe om de hoek kijken! Want als ik zie hoeveel mensen last hebben van hun bewegingsapparaat .... soms door verkeerde basishouding, of verkeerd bewegen, soms door zwangerschap, ongeval, of andere oorzaken. Een beetje aandacht voor gezond bewegen kan geen kwaad!


Morgen weer een Recept Van Het land!

1 reacties:

Boerderij Zinin zei

Wat leuk dat je hier ook aandacht aan besteed juf! (zei de (dieren)fysiotherapeut!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...