Feed your family

on donderdag 8 mei 2014






Als wij als gezin het héle jaar van de tuin willen eten dan vergt dat wel wat planning. Wij zijn bijvoorbeeld gek op tomaten, tomatensaus, ketchup, tomatenpuree ....

Dus ... er moeten nu een hóóp tomatenplantjes de grond in. Die al in februari zijn voorgezaaid! En dan vanaf eind juli ongeveer .... tomaten!

Ook moet je een beetje vindingrijk zijn (gelukkig hebben we Google!!!  ;-)

Want bijvoorbeeld, kolen telen op zandgrond is geen kattepis. Moeilijk! Ik heb daarom voor de kolen een aparte bak gemaakt. Met extra compost, mest en klei-ige aarde. Heb nog geen idee of dat gaat werken, maar hopelijk levert dat wat bewaarkolen op!

De slakken hebben de bak trouwens al gevonden! Hele snelle slakken hebben we hier!





Zandgrond levert niet zulke houdbare groenten op als kleigrond. Alles groeit sneller, maar vergaat ook sneller! Dus, creatief nadenken over bewaren. Misschien moet ik weer gaan wecken? Of fermenteren? Drogen? Inkuilen? In zuur bewaren?

In zuur bewaren zou niet gek zijn. Elke zes weken heb ik twee liter azijn! We zwemmen in de azijn! :D

Maarre, de hele winter groente uit het ZUUR eten is ook niks natuurlijk! Meer iets voor 200 jaar geleden!





Aardappelen, wortels en bietjes inkuilen is ook een mogelijkheid. Omdat de groenten dan niet bewerkt worden, houden ze beter hun voedingswaarde. Bij wecken bijvoorbeeld, blijft er van veel vitamines weinig over, omdat het zo lang verhit wordt...

Voor dat inkuilen, in een 'root cellar' (opslagplaats in de grond), heb je nodig, kistjes, en zand, en een flinke kuil, bekleed met .... stenen?

Ik vond deze wel leuk .....



Alleen iets te groot voor ons! :D

Een oude koelkast ingraven kan ook natuurlijk! Nou, ik meld het hier wel als we een root cellar gaan bouwen.

Voorlopig ben ik nu vooral bezig met de planning! Wat eten wij zoal in een jaar? En hoeveel? Dus hoeveel moet ik zaaien? Wanneer? Een eerste aanzet was mijn teeltplan. Maar die zal er voor volgend jaar alweer heel anders uit zien.

Neem nou knoflook. Mooi voorbeeld.






Je kunt namelijk niet het héle jaar knoflooktenen eten, als je van het land eet. Want die knoflookbollen, die je in juli oogst, gaan na een half jaartje toch echt uitlopen. Of schimmelen. Dus dat moet je vooraf plannen .... en extra knoflook planten, zodat je een déél van je oogst al vanaf februari als verse bosknoflook kunt eten.





En teentjes pas weer in juli.

Je kunt het ook simpeler doen hoor, gewoon wat zaaien en oogsten en zien wat ervan komt. Op gevoel tuinieren. Is misschien wel zo leuk. Maar ik hou van plannen! Lijkt me geweldig om al ons eten van het land te halen. Maar ook de kruiden, voor keuken en medicijnkastje. En de shampoo, en het wasmiddel....

Nou, je kunt hier volgen hoe ik over die weg heen hannes. Die weg naar meer zelfvoorzienend leven! Mijn fouten ..... kun jij dan overslaan!! :D

En deel vooral je tips en eigen ervaringen!

0 reacties: