Veel planten, kikkervisjes, én weggevertjes!

on zondag 6 april 2014


De jonge bietenplantjes steken hun armen in de lucht. HOI HOI we mogen de grond in!

Ook al heeft het maar weinig geregend, ik waag het er toch maar op vandaag... De bietjes, de venkel, de slaplantjes, de savooiekool, alles vandaag de grond in. 




Anders komt mijn teeltplan knel te zitten! En dat kan natuurlijk niet!! :)





Op de berg, oftewel de wildernis, plant ik een rijtje daslook. Gewoon gekocht in de winkel. Ze groeien ook in het bos, maar je mag ze niet meenemen. Beschermd plantje.

Ik hoop dat de hele heuvel vol komt te staan met daslook. Het is een heel mooi plantje, met vroege witte bloempjes. En het is ook een lekker kruid voor de keuken.

VOOR ik de venkel in de grond zet, kijk ik de 'tuindersbijbel' er even op na. Hoe moet dat ook alweer met venkel?




Want venkel is wat lastiger dan bijvoorbeeld de rode biet.. Hij kan heel makkelijk gaan schieten. Dat betekent dat hij geen dikke eetbare venkelknol krijgt, maar in plaats daarvan een hoge bloeiende plant wordt. Dat is ook mooi natuurlijk, als je bijvoorbeeld venkelzaad wilt telen.

Maar ik wil toch ook wat van die dikke knollen!

Wat ik lees is, dat het nog wel ietsje vroeg is voor venkel. Maarrrr ik heb PER ONGELUK het goeie ras gekocht. Het ras 'Fino', en dat mag dan weer wél nu al geplant worden! (nou ja eigenlijk eind april maar soit!)

Het moet wel goed vochtig zijn voor venkel. Dus ik werk de aarde los met de draaivork, en giet een paar gieters water uit vóór het planten.





En daar staan de dunne lange juffertjes!! Goeie knollen maken dames!

Eindelijk komt vandaag ook het eerste peulenrek af. Alle touwtjes geknoopt. Nu kunnen ze eindelijk gaan klimmen.




Marlieke komt ook nog even kijken, en herinnert mij aan de kikkervisjes die we zouden zoeken. Want die moeten natuurlijk in de nieuwe vijver!

In de natuurvijver wemelt het van de kikkerdril. Liek schept een emmer op en dan gaat er één bescheiden kopje vol in mijn vijver. Ze neemt ook nog wat mee voor thuis, om te bekijken, en de rest gaat weer terug in de grote vijver.





Nou, over te weinig dieren op de tuin hoeven we niet te klagen.... Kolonies eksters en duiven, konijntjes, roodborstje Tomtom en z'n nieuwe vriendinnetje. En stuk of zes eekhoorns die hoog boven mij steeds maar aan het akrobaten zijn in de boomtoppen. Merels, spechten, vinkjes, en duizend andere vogels die ik nog niet ken.

En Pieter Pad natuurlijk, met weet-ik-veel hoeveel broers en zusjes. En straks deze kikkertjes!

Gezellig hoor hier!




In november had ik raapstelen gezaaid. EN spinazie. Dat was een testje. Nou, de raapstelen gaan schieten, dus die gaan eruit. Er is een mooi bosje wat nog eetbaar is. Die gaat mee naar huis, voor door de aardappelpuree vanavond.

Maar de spinazie is wél goed gegaan. Dus dat kan, spinazie buiten zaaien in november! Goed om te weten!

Na al het planten van de laatste dagen heb ik weer het een en ander over, dus die geef ik weer weg!


allemaal weggevertjes!

Woon je in de buurt van Bussum, en wil je wat zaailingen voor je (moes)tuin? Kom dan even langs. Er is vooral veel sla, nog een paar koolplantjes, wat bietjes, en wat venkel.

Reageer op dit blog of op Clarien1@zonnet.nl. Wel deze week nog, want volgende week gaat wat ik over hou in mijn eigen achtertuin! Of ik neem ze mee naar mijn zus Marjan, waar ik ga helpen met de moestuin zaterdag.




Kijk es hoe lief! Vijftig sla-babies die lieve adoptie ouders zoeken!

2 reacties:

liesbeth zei

Beste Clarien,
gezien jou ruimhartigheid in je blog en enthousiasme ben ik heel benieuwd of jij mij zou kunnen helpen.
Stichting Inspiratie-inc maakt een moestuin van een stukje gemeentegrond in Almere en heeft daarvoor bijzonder weinig middelen. Zou jij ons af en toe kunnen helpen aan zaden of stekjes die je over hebt? Ben heel benieuwd ;-). Succes met je mooie blog en mooie moestuin.

Clarien zei

Liesbeth, tuurlijk heb ik wel wat zaailingen en zaadjes voor jullie. Stuur even een berichtje naar Clarien1@zonnet.nl