Vandalisme, en wassen met zeepkruid.

on maandag 28 april 2014

alle stenen weg ...

Helaas ... ook op mijn mooie tuin, die is verstopt in een hoekje waar niemand komt (dacht ik) .... vandalisme ...

De stenen die op de rand van de vijver lagen, en de bakstenen die als stapstenen eromheen lagen, waren domweg in de vijver gegooid. Ook lag de hele vijver vol met takken en boomstammen .....


op de bodem liggen de stenen 

Ik heb de takken eruit gehaald. De stenen laat ik maar liggen. Anders worden ze er misschien weer ingegooid. En dan heb je kans dat het folie scheurt, en dan loopt de vijver leeg. Kan ik opnieuw beginnen.

Nou, ik was witheet!! Wie doet nou zoiets??

Affijn, verder was het een prima dag. Kijk es hoe mooi dat jonge groen in het bos.




Omdat ik met voorteelten én hoofdteelten werk (kijk maar even in het teeltplan) moet de grond soms tussen twee teelten in worden bijgevoed. Daarom had ik vandaag weer schapenmest nodig. Dat haal ik op de kraal op de hei, waar 's zomers de schapen staan.



De schapen zijn al sinds de vorige zomer hier niet meer geweest. Dus de mest is al wat ouder. Dat is prima, want dan is het al iets gecomposteerd, dat is beter voor je bodem dan hele verse mest.

Er was weer heel veel te doen. Alle paden zijn weer onkruidvrij gemaakt. Bijna alle bedden geschoffeld en gewied. Ook zijn alle kantjes geknipt langs de paden en de pleintjes. Tja .... en het gras maaien ... daar had ik toen geen zin meer in.

Ik ben gaan zaaien. Als je het leuk vindt kun je in het teeltplan ongeveer volgen wat ik wanneer zaai, hoewel ik me er niet zo strak aan hou.

Vandaag heb ik een halve rij wortelen en een halve rij bietjes gezaaid.




Bietenzaad is heel grappig om te zien. Het zijn een soort clustertjes, waarin meerdere zaadjes bij elkaar zitten. Als je zo'n clustertje zaait, komen er dus ook meerdere plantjes op. Je kunt dat allemaal laten staan, dan krijg je een bosje kleine bietjes.

Je kunt ze ook uitdunnen, dan krijg je één dikke.




Waar het touw gespannen is komt het rijtje bietjes. De plank ligt daar om op te lopen. Soort evenwichtsbalk zeg maar. Ik loop nóóit op de bedden. Alleen op de paden of op een plank. Dat is om de bodemstructuur intact te houden. Als je op het bed gaat staan, zullen op die plek de planten minder makkelijk groeien.




De zaadjes komen zo'n 8 centimeter uit elkaar te liggen. Dat zijn 50 zaden op een rij van 4 meter. Mooi een paar maaltjes biet!! :D



Schuif met twee vingers de aarde eroverheen. Niet teveel aarde, ongeveer een laagje zo dik als het zaadje.




.... en dan goed aandrukken. Dit is om ervoor te zorgen dat het zaadje goed omsloten wordt door aarde en vocht. Als de grond té luchtig is, dan kan het zaadje uitdrogen. Ook kunnen de eerste worteljes dan niet goed vocht opnemen.


En het is ook een leuk gezicht, al die handafdrukken in de aarde. Ik mag graag zo een beetje stempelen!


EXPERIMENTJE MET ZEEPKRUID

Jaaaaaa .... en dan hadden we vandaag OOK nog het experiment met het zeepkruid (zie gisteren)! Hoe ging dat met die was? Nou, ik vind zeepkruid wel een toppertje!!

Vanmorgen eerst de aftreksels gezeefd door een doek. Toen bij elkaar gegoten, en getest op schuimvorming. Goed kloppen!




Ja schuimen wil het wel. Maar wordt de was ook schoon? Eerst een bonte was op 40 graden, met twee wasbollen van dit mengsel.





Dat wordt wel schoon, maar in de wasmachine schuimt het amper. Ik gebruik voor de volgende was dus drie wasbollen.

Dat gaat heel goed! De was is schoon, ruikt lekker, en het is ook heel wit! Prima plantje, dat zeepkruid!



Het is toch heel bijzonder, dat je met zo'n plantje eigenlijk geen synthetische wasmiddelen meer nodig hebt. Zelfs geen stuk zeep heb je nodig. En veel werk is het niet om te maken. Alleen maak ik het de volgende keer wat geconcentreerder.

Eerst maar even wat extra plekken zoeken voor het zeepkruid. Gelukkig woekert het als een gek, dus je zal niet snel tekort hebben!  



2 reacties:

cr-mics zei

Hallo Clarien,
Wat leuk dat je met het zeepkruid aan het experimenteren bent.
Zelf laat ik de klein gesneden wortels en stukjes stengel en blad een half uurtje op een laag vuur trekken om zo de werkzame stoffen eruit te krijgen. Daarna gaat de pit uit en voeg ik eventueel nog wat kruiden toe. (Zoals kamille, lavendel, salie, munt etc. Vooral als ik het als shampoo gebruik.) en laat het een nacht staan. Volgende dag goed stampen met zo'n ouderwetse aardappelpuree-stamper en door een zeef halen. Klaar! Blijft dan ongeveer een week goed in de koelkast.
Wortels in het najaar (of 2-jarige wortels) zijn geconcentreerder, maar het zal nooit zo gaan schuimen als je van 'gewone' schoonmaakmiddelen gewend bent. Ook blijft het veel dunner/wateriger. Dat went snel genoeg. Wil je dat veranderen dan zul je andere stoffen moeten gaan toevoegen om dat te verhelpen, maar dat is volgens mij nou net niet de bedoeling. (En ook niet nodig) :-) groetjes Chantal

Clarien zei

Wat een goeie tips Chantal! Ik heb nu nog wat staan van gisteren, dat gaat dus meteen in de koelkast. En volgende keer maak ik het op jouw manier. Leuk dat jij er al ervaring mee hebt! De shampoo ga ik deze week ook proberen.