Het betere snoeiwerk

on dinsdag 29 april 2014


Een paar hele flinke boomtakken moeten gesnoeid. Met de bedoeling dat de kas meer zon krijgt. Ik had Remy gevraagd om te helpen en HUP daar gingen we!

De eerste tak hadden we vóór het zagen geankerd, met een touw aan een paaltje......... zodat die zware tak NIET ongecontroleerd omlaag zou donderen op de aardappelplanten, die eronder staan.

Het ging ook bijna goed.

Maar ineens .... met donderend geweld stortte de tak omlaag!! Op de piepers!!Hij knapte al af toen hij half doorgezaagd was. Ja daar waren we niet op voorbereid.....

Gelukkig ...... wijzelf ..... geen schrammetje!!

Maar ach kijk die arme Frieslanders .......


kop op jongens!

Maar ze hebben wél meer licht!! Dat dan weer wel!

Oke, we zijn er nog niet. Er moet nog een zware tak gesnoeid, van een boom recht voor de kas.

Remy legt eerst een knoop halverwege het touw. Daarna knoop hij een steen aan het éne uiteinde .......... smijt die steen óver de grote tak heen, op zo'n manier, dat hij boven tussen twee zijtakken door schiet. Nu komt de truuk!! Het losse uiteinde haal je vervolgens DOOR de knoop heen, en je hebt een lus om die hoge tak!! Dan het touw aantrekken ....TADAAAAAAAA!!! De lus zit stevig om de hoge tak! En je hebt nu dus twéé uiteindes om aan te trekken en de tak in bepaalde richting te loodsen.Slimme jongen die Remy! Ik leg alles haarfijn vast met fotootjes, anders ga ik dat nooit onthouden. 

Nou hebben dus we een touw aan de tak. Het plan is dat IK de boom in ga om hem door te zagen. En dat Remy dat touw dan stevig aantrekt om te voorkomen dat die tak weer de verkeerde kant op valt.

Oke daar ga ik hoor. O wacht, als ik in de boom zit, herinner ik me ineens dat ik hoogtevrees heb. Te laat!


help.....

Nee he, bijna vijftig, moet je dat nou zien zitten ......

Op de Warmonderhof hebben we een keer met de bosmaaier gewerkt. Dus ik weet dat je eerst aan de éne kant een wig moet uitzagen, en dan pas aan de andere kant inzagen. 

Ook moet je zo'n tak NOOIT helemaal doorzagen tot aan de wig, want dan kan je het uiteinde zó met een klap in je gezicht krijgen. Ik zaag hem in tot ongeveer tweederde. 

Dan weer die boom uit, het touw aan het ene einde tegenhouden, en Remy trekt uit alle macht aan het andere uiteinde, zodat de tak de goeie kant opvalt.GELUKT!! Was het een beetje te volgen? Nou 't was in elk geval erg leuk om te doen!!

Nu is het een kwestie van de zaagrafels netjes recht bijzagen. En alles opruimen.

Haast geen schade deze keer. Nou ja alleen moest de ladder in de tuinbonenbak staan. En dus liggen nu een aantal tuinbonen plat.
Die geknakte tuinbonenplanten breek ik eraf. En wij eten vanavond ...... 

........... TUINBONEN-TOPPEN-SOEP!!hey, niks verspillen he?  ;)

2 reacties:

Jolanda zei

Nieuwsgierig als ik ben moest ik natuurlijk even op onderzoek uit naar degene die bij mij een reactie op mijn blog achterliet. Vergeleken bij dat van jou rommel ik maar wat in de marge in mijn stukjes moestuin in de achtertuin. Wow, wat een professionele moestuinplanning heb je! Erg leuk om te lezen! Ik ga snel verder lezen op jouw blog, daar kan ik vast nog wel iets van leren!

Clarien Cornelisse zei

Wat toevallig Jolanda dat je uit Hilversum komt. En nu in Weert, wat een verschil! Ja, ik vind alle moestuinblogs leuk, grote en kleine tuinen. Haal overal ideeen en tips vandaan. Zo leuk dat steeds meer mensen eraan beginnen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...