Soepje van het land, en veel zaaien

on woensdag 19 maart 2014



De tarwesprieten groeien hun bakje uit. Dus die gaan in de soep vandaag.

En wat is er op de tuin te oogsten ...





De spinazie in deze bak is nog erg klein. Maar hij moet eruit. Want hier komen straks de eerste koolplantjes. Deze bak is erg geschikt voor de koolgewassen, omdat ik er makkelijk gaas overheen kan spannen. En dat moet weer voor de konijntjes. Die worden hier steeds brutaler, en ze zijn STAPELGEK op jonge koolplantjes.

Dus ....... deze spinazie mag OOK in de soep! 



Behalve een bakje tarwegrassprietjes en een flinke bak spinazieblaadjes, heb je nodig 50 gram boter en meel, twee bouillonblokjes, kokosmelk, een bosje verse kruiden, en specerijen
.




Hou wat van de spinazieblaadjes apart om te garneren. En viooltjes staan ook leuk op dit soepje. Deze violen zijn zelfgekweekt. Bloemetjes rechtstreeks van de winkel gebruik in nooit in recepten, omdat ik niet weet wat er in die potgrond zit.

Breng een liter water aan de kook. Los hierin 2 bouillonblokjes op, en zet dan het vuur uit. Snijd de spinazieblaadjes fijn en meng met de bouillon. 

In een pan met een dikke bodem smelt je nu de boter, roer hier het meel langzaam door totdat het dik wordt en loslaat van de bodem.



Giet al roerend de bouillon erbij. Vervolgens het blikje kokosmelk. Verwarmen tot NET aan het kookpunt, dan het vuur uit. Zout en specerijen naar smaak erbij.

Vlak voor het serveren knip de tarwegras in stukjes en pers het uit in de sapcentrifuge. Van zo'n hele bak vol komt er maar een ieniemienie beetje sap uit ............. De pulp niet weggooien. Gebruik als compost, als maskertje, als plantenvoeding, google maar even.




Dat sap gaat meteen door de soep, roeren, en meteen opdienen. Uitgeperst sap verliest z'n vitaliteit namelijk heel snel. Geldt overigens voor alle geperste sapjes.




Beetje leuk aankleden met een blaadje en bloemetje. Eetze!




Eerlijk gezegd ......... was mijn soep maar een bleekscheet. Ik had veel te weinig spinazie geplukt. Deze soep moet eigenlijk diepdonkergroen zijn!! Nou ja --- volgende keer beter!

Behalve spinazie oogsten, is er ook veel gezaaid op de tuin. Weer een rij doperwten. De laatste van dit jaar. En een half rijtje rode bieten. De Egyptische Platronde, dat is een vroeg ras. Zelf ben ik stapelgek op bietjes. Dus daar komt heel wat van te staan! Kan niet wachten!!

De tweede lading aardappels ging de grond in.



De Raja's dit keer. Vijftig stuks, tussenafstand zo'n veertig centimeter. Twee rijen dus.

Als de aardappel in de grond zit, druk ik hem even aan. Dat is bedoeld om de grond goed aan te sluiten rondom de aardapel, zodat de worteltjes goed vocht kunnen opnemen. 

Het is een heel leuk gezicht, zo'n rij handafdrukken. En het heeft ook iets symbolisch, om OVERAL op het land waar gezaaid of gepoot is, je eigen handafdrukken te zien staan.


eigenhandig gepoot!
Nu er zoveel gezaaid wordt, vergeet ik vaak (of heb geen zin) om er steeds bordjes bij te zetten. Ik denk dan dat ik het wel onthou. Of .... het komt wel op m'n blog.

Maar helaas gaat dat mis. Soms weet ik nu al niet meer waar wat gezaaid is, en wanneer. DUS vanaf vandaag weer strak beleid wat betreft bordjes plaatsen! En alle onbekenden krijgen alsnog een bordje!

Binnenkort even weer een nieuwe luxaflex halen bij de Kringloper! :)



0 reacties: