Nachtevening, en knakworst

on donderdag 20 maart 2014

Vandaag een bijzondere dag ....





......... want vandaag zijn dag en nacht overal ter wereld even lang. Beide een half etmaal. Dat gebeurt maar twee keer per jaar, rond 20 maart en rond 23 september. Als de seizoenen wisselen.

Dit verschijnsel heet nachtevening.

De zon ging vanavond precies in het westen onder, en komt morgen precies in het oosten weer op. Overal op de aarde ...... bijzonder

Dus ..... vroeg opstaan als je wilt weten waar exact het oosten is! Alhoewel, ´t is waarschijnlijk bewolkt en regenachtig morgen .....

Maar dat is ook niet erg, want mijn tuin kan wel een spatje regen gebruiken!



De rogge is ondergespit, en het nieuwe groen laat nog even op zich wachten. Ja.... en zo droogt de aarde wel wat sneller uit natuurlijk. Dus die regen vanavond? Laat maar komen!!

Vandaag maar weer es in de achtertuin gewerkt! Leven van het land, dat betekent ook: je eigen granen telen. En daar heb ik nog weinig ervaring mee. Daarom vandaag een kleine bak met tarwe ingezaaid. De tarwekorrels waren eerst voorgeweekt.




Ik heb eerlijk gezegd niet in de boeken gekeken voor zaai methodes, maar een beetje op gevoel gezaaid. De bovenlaag opzij schuiven, tarwe ruim uitstrooien. Want de eksters zullen zeker de helft wegpikken, is de ervaring! Dan de aarde er weer over.

De afgeknipte tarwesprieten van gisteren, begraaf ik in de aarde. Ik denk dat ze daar nog wel een keer gaan uitlopen, kunnen we nog een keertje een tarwegras cocktail gaan maken!



sprietjes er net bovenuit, flink water erop
Ook vandaag kwam de groente op ons bord weer uit de tuin! Fantastisch, het is nog geen voorjaar, en we kunnen al van het land eten! Dat is toch wel een voordeel van ons kikkerlandje! Het eetseizoen ligt hier heel ruim.

We aten een stamppotje met allerlei wild en gekweekt groen. Onder andere een bak spinazie, wat raapstelen, een flinke hand zevenblad, klein beetje Look, en nog wat postelein uit de winkel. 



zevenblad


En om nou weer niet te overdrijven met al die gezondheid, ging er knakworst doorheen!


0 reacties: