Groene asperge

on zaterdag 8 maart 2014



In de ijlblauwe lucht zweefden vanochtend drie roofvogels boven de tuin. Ik heb wel tien minuten staan kijken, maar zag ze niet één keer met hun vleugels slaan.

Steeds hoger en hoger circelden ze. Wat een mooi gezicht was dat. Dan zou je echt willen dat je een goeie camera met zoomlens had ..... want dan hadden ze hier ook gestaan!

Maar goed. Hier beneden, op de grond, is ook heel wat te beleven!





Allemaal nog kaal he? Maar toch is er al aardig wat gezaaid! En vandaag ook zes aspergeplantjes gepoot. Ik wil gewoon groene asperges kweken. Geen gedoe met hoge ruggen enzo.

Eerst een diepe geul gegraven. Let erop dat je een plek kiest goed in de zon, maar niet midden op je tuin. Want asperges worden grote planten, en geven nogal wat schaduw.

Bij mij staan ze vóór de rabarber, en náást de bessen. De blauwe bessen kunnen wel wat schaduw hebben. Dat zijn bosplanten.




In de geul komt een dikke laag compost met mest. Dan weer aarde, dan weer compost, enzovoort. Op deze manier breng je voeding naar de diepere lagen. Dat is belangrijk, want asperges wortelen heel diep.

De asperges uit de verpakking gehaald. Helaas hadden ze schimmel. Groene schimmel! Geen goeie beurt voor Intratuin!



De schimmel er een beetje afgepoetst. En toen de plantjes maar gewoon geplant. Ik hoop dat asperge wel wat kan hebben. Als je de planten in de voor legt, leg dan de groeipunten in de lengterichting. Anders steken je asperges straks alle kanten op. 





Dan, in de kas .............. wordt het op zo'n zonnige dag snel heel warm. Zelfs met de voorste ritsen wagenwijd open is het toch ruim 24 graden .........




De eerste lichting sla plantjes, die van eind januari, staan daarom overdag buiten af te harden. Ja en s nachts ook, want ik vergeet ze meestal s avonds terug te zetten.

 


En omdat het zo lekker warm is, en de grond goed is opgewarmd, besluit ik om een aantal van deze eerste lichting in de volle grond te zetten. Zes rijtjes, in totaal 35 stuks.



De plantjes komen op rijen met 25 centimeter afstand. Tussen de plantjes 30 centimeter afstand. Ze krijgen nog wat water, en dan moeten ze op eigen kracht verder.

Dit geeft natuurlijk wel wat plant 'stress'. vanaf het allereerste begin zijn ze vertroeteld en met veel zorg, warmte, licht en water opgekweekt. En nu staan ze in schrale grond, in de wind, s nachts in de kou. Grote kans dat ze het niet allemaal overleven. Of dat ze in bloei gaan schieten, en geen mooie krop vormen.





Geeft allemaal niks. Dit is een tuin om te leren. Het hoeft niet perfect.

Net als ik vre-se-lijk zin heb in koffie, komen Paul en Robbert langs. We doen een bakkie bij de sportschool.

ja en dan ook nog precies 23 jaar getrouwd vandaag!!

En dan wordt het ook es tijd om wat aandacht te besteden aan de achtertuin, thuis. Die ligt er maar verloren bij. De rogge staat maar te groeien, NIKS is er nog gezaaid .......



Er is wel een teeltplan. Niet zo mooi als voor Moeskers Moestuin, maar gewoon een kladje met wat ideeen.



Het begin is ........... compost en mest op de bedden. Dan dat uitharken, en dan omspitten. Dat hoeft natuurlijk allemaal niet per se. Als je meer van de permacultuur bent, dan haal je alleen het teveel aan onkruid weg, of schoffelt dat onder. En je harkt wat compost over de bedden.

Maar ja ik zit met die rogge. Dus dat wordt toch spitten. 

Wat grappig is, de boerenkoolstronken, die ik was vergeten weg te halen, zijn allemaal uitgelopen. Zou daar nu weer kool aan groeien? Of bloemen? Ik laat ze staan. We zien wel wat het wordt.


dikke laag compost erop, en schapenmest


De bedden zijn nu klaar om te worden ingezaaid. Er gaan alvast aardappelen, uien en tuinbonen in. 

En dan, lekker daar achter op de bank, met een glas wijn!

Lang Leve Het Voorjaar!!

5 reacties:

Marjan zei

Ik ontdekte je blog deze week en heb het vol bewondering doorgenomen! Wat een werk! En vooral wat een doorzettingsvermogen! Leuk om mee te lezen!

Clarien zei

Dankjewel! Leuk dat je meeleest! En wie weet ook zelf wat gaan zaaien?

@nnemiek zei

Ik kon ook niet wachten en heb vandaag de aardappelen gepoot onder worteldoek, iedereen roept dat het veel te vroeg is, maar gelukkig lees ik dat jij dat ook deed vandaag :)

Marjan zei

Als mijn aardappels volgende week arriveren gaan ze ook zodra de eerste uitlopers te zien zijn de tuin in!
Clarien als je op mijn naam klikt zie je de blog van mijn moestuin onder Zaaien aan Zee!

Clarien zei

Welke aardappel heb jij gepoot Annemiek? De Frieslander kan al heel vroeg. Maar ook andere aardappels wel. Alleen als het nog hard gaat vriezen hebben we pech .... nou ja, dan weer opnieuw beginnen! Marjan ik heb je blog bekeken! Goed bezig! Ben benieuwd naar die winterbloemkool!