Dovenetel-roomijs met munt

on woensdag 26 maart 2014De paarse dovenetel staat overal volop in bloei.

Nu wilde ik voor vanavond roomijs maken, om te vieren dat Eline thuis komt, en dat gaan we dan versieren met die prachtige paarse bloempjes. Hou er wel rekening mee, als je ijs maakt als toetje, dat het nog een uur of zes in de vriezer moet!
Er gaat ook munt door, omdat ik daar HEEEEL veel van heb, en omdat dat zo lekker is met ijs. Munt is trouwens met alles lekker!

Als je dovenetel plukt, trek dan niet te hard, maar pluk alleen de topjes. Dan groeit het weer aan. Was het goed. Dan laten drogen, en de bloempjes eraf halen.Verder nog nodig ....
  ...... room, eieren, suiker en vanillesuiker. Oja, en een diepvries natuurlijk.  

Klop een halve liter room met vanillesuiker totdat het half stijf is. Bewaren in de koelkast. Doe de 3 eieren met een half kopje suiker in een pannetje, goed roerend verwarmen tot de suiker smelt. NIET laten stollen. Nu van het vuur af goed blijven kloppen totdat het een cremige massa is.   

Snij de muntblaadjes heel fijn, en roer door het eimengsel. Nu meng je slagroom en eimengsel voorzichtig roerend door elkaar in bijvoorbeeld een lege ijsdoos.    
Blijven omscheppen totdat het een egaal creme kleurig geheel is. En dan kan het in de vriezer.

Na een uur af twee haal je het eruit, het is al iets bevroren, en voeg de paarse bloempjes toe ...

.... weer voorzichtig omscheppen, en nog een paar uurtjes in de koelkast.

En dan ...... heb je verrukkelijk ijs!! En doordat er niet al te veel suiker doorheen zit, is dit echt niet zo´n ongezond toetje!!
Varieren kan natuurlijk, sinaasappelschilletjes, chocola, fruit, sap, siroop, noten, eigenlijk kan alles erdoor!

Het blijven drukke dagen voor de boer! Vandaag weer aardappels gepoot.Niet met het handje dit keer, maar op een stoeltje achter de trekker aan. Eén voor één de aardappels laten vallen in de voor.

VOOR de koffie hadden we het hele aardappelveld klaar!


Toch wel handig dus, zo´n trekkertje!

Op mijn eigen tuin gaat alles gewoon met de hand. Ook het verspenen van de kooltjes. Witte kool, rode kool, spitskool, broccoli. Het blijft een priegelwerkje, dat verspenen! Zó voorzichtig moet je zijn met het ontwarren van de worteltjes!
En als je dan es goed kijkt naar de kiemblaadjes van die koolplantjes ............. dan kan ik me héél goed voorstellen dat het koolwitje hier graag z´n eitjes op legt. 
Want .... het zijn toch zelf net vlindertjes? Die plantjes?

2 reacties:

Anoniem zei

kun je voor het maken van ijs ook zoetstof gebruiken in plaats van suiker?

Clarien Cornelisse zei

Ja hoor, je kunt ook stevia nemen of andere zoetstof. Of de hoeveelheid suiker verminderen. Ik gebruik 75 gram, ongeveer een half kopje, maar minder kan ook. Of een scheutje diksap ipv suiker, of de suiker weglaten, en alleen de vanillesuiker in de slagroom als zoetmiddel gebruiken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...