De bodem, de basis...

on zaterdag 15 maart 2014



Als de bodem niet in orde is, wordt het niks met je groenteteelt.

Nou, geldt dat niet ook voor heel veel andere dingen? Als de basis niet goed geregeld is, ben je later alleen maar bezig met problemen oplossen.

In de tuin ben je dan vooral bezig met ziektes bestrijden, tekorten aanvullen, plagen van insecten bestrijden. Kost allemaal eindeloos veel energie, en is vaak slecht voor het milieu.

Daarom is in onze opleiding bodemkunde een belangrijk onderdeel. Zorg voor de bodem, dan zorgt de bodem voor de planten.





We besteden veel tijd aan het bekijken en onderzoeken van de bodem.

Vandaag bij Land en Boschzigt zijn we bijna de hele dag met de bodem bezig geweest. Sijmen had een bodemanalyse laten doen, en die hebben we besproken. Wat gaat goed? Wat kan beter?



De bodem ziet er hier goed uit. Genoeg bodemleven, en genoeg voeding beschikbaar in de grond. Zuurtegraad is oke. Er mag wel wat meer kali bij. Kali is een belangrijk mineraal voor planten, en het verdwijnt soms uit de bodem, omdat het makkelijk oplost.

Dus dat moet je soms aanvullen. In een kleinere tuin kun je daar je houtas voor gebruiken!

Wat we ook deden vandaag, was preparaten over de tuin uitspreiden.





Preparaten zijn hulpstoffen die helpen om je tuin en de bodem in balans te krijgen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van Biologisch Dynamische landbouw. 

Een van de preparaten is koemest, die de hele winter in een koehoorn in de grond is bewaard. In het voorjaar graaf je die koehoorns op. Wij hadden er zo'n twintig. De mest uit die hoorns los je op in een regenton met water.

Heeeeel lang roeren ..............


 




En dan over het land uitspreiden. Met z'n allen liepen we over het veld, met in de ene hand een emmer preparaat en in de andere een stoffer, om het land te besprenkelen.

De symboliek is natuurlijk ook belangrijk. Je maakt het land wakker.

Andere preparaten zijn duizendblad, brandnetel, valeriaan, en nog andere. Deze kruiden zijn op speciale manieren bewerkt, en hebben allemaal een eigen effect op de bodem. We hebben ze over de composthoop uitgespreid.






Daarna weer afgedekt met vliesdoeken. Tegen het uitdrogen. Die doeken hadden een paar maanden aan de kant gelegen, en de muizen sprongen er met bosjes uit toen we ze uitrolden. Arme muizen, hele families uit elkaar gerukt....

Heel bijzonder om zo een dagje met de bodem bezig te zijn! En gezellig ook. Met de elf stagiaires. Jaja die Sijmen heeft zich wat op de hals gehaald met zo'n grote club!

Heel stom is trouwens, dat we IEDER jaar die koehoorns kwijtraken!! In de herfst begraven, en in het voorjaar zijn we ze kwijt. Nou ja...... eigenlijk was IK ze kwijt ..... want ik moest ze opgraven. Maar de anderen konden ze eerst ook niet vinden (gelukkig..)



Sijmen vond ze uiteindelijk onder een rabarberplant!

2 reacties:

Mevrouw Onkruid zei

hahaha, alwéér die koehorens kwijt. :) vorig jaar ook zo lopen zoeken en graven! het lijkt wel of die koehorens pootjes hebben en aan de wandel gaan naar een lekker plekje in de tuin. wat een leuke tijd is dat toch, met die preparaten. ik vind het een mooi ritueel.

Clarien zei

Ja wij zijn dommer dan ezels!! Heb jij ook iets van preparaat op je kas gezet? Je hebt vast wel wilde kruiden in de omgeving toch? Gaat het goed met de kas?