Aardappel

on dinsdag 4 maart 2014


Een paar weken geleden reed ik met Wietse en Margriet door de polder. Op weg naar een leuk bedrijf, de boerderij van Angela en Carel Bouma.

Zij verkopen biologisch pootgoed. Dus aardappelen, knoflook, uien en dat soort spul. Ik had drie zakjes pootaardappelen besteld en wat uien, en Margriet ook het een en ander. Die gingen we halen. Leuk om daar rond te kijken!De aardappel. Goed of niet goed?

 ... al eerder schreef ik een ode aan de pieper

Het is zo´n prachtgewas, die pieper van ons. Zo jammer dat hij nu in het verdomhoekje zit ....

Hoe vaak hoor je het niet, nee, voor mij geen aardappels, daar word ik dik van. Koolhydraten zijn slecht. Zetmeel is fout.

Helaas, jarenlang eten wij: te veel, te zwaar, te rijk, te eenzijdig, te zout, te zoet en te vet, en nu ineens moet die ene arme aardappel het ontgelden .....


                                             Makkelijk te kweken, makkelijk te bewaren, vol vitamines en energie, smaakt overal bij, een van de méést veelzijdige gewassen die ons koude kikkerlandje voortbrengt!

Als 'beginnend zelfvoorziener' geef ik de aardappel op mijn landje daarom een ereplaats!

In het teeltplan kun je zien dat ik twee bedden heb gereserveerd voor de piepers. Dat zijn twee keer drie rijen, dus zes rijen in totaal. Ik wilde dat als volgt gaan bepoten: twee rijen Frieslander (vroege aardappel, vast), twee rijen Raja's (iets later, roodschillig, beetje kruimig) en twee rijen Ditta's (laat, en vrij vast).

Hier zie je de Frieslanders, die staan al een week of wat te kiemen. Ze staan in het licht op een koele plek. Je ziet hier dat er al een soort van miniatuur blaadjes aan komen.

Met andere woorden: die aardappel heeft zoveel power van zichzelf, dat er al een plant uit kan groeien zonder dat hij in de grond zit. Dus kan je nagaan hoeveel vitaliteit hij ons kan geven!

De Raja's en de Ditta's, die nog lang niet de grond in gaan, heb ik op een donkere plek in de bijkeuken opgeborgen.


daaronder, in kratten, onder kranten verstopt ..

Maar wat nou zo bijzonder is aan de natuur, is dat die aardappels WETEN dat het maart is!! Zelfs in het donker! En ze gaan gewoon al uitlopen! De pootaardappels, maar ook de gewone, die we nog moeten opeten ........................... OVERAL groeien kiemen uit!! De hele winter niks, en ineens HOPLA ......... alles aan het kiemen! Tja, de natuur kun je niet voor de gek houden.

Vandaag was ik aan het werk bij Land en Boschzigt, maar morgen wordt het ....  AARDAPPEL POOT DAG op de tuin!!

En ........ morgen ook weer een receptje van het land.

4 reacties:

Frank Mélotte zei

Frieslanders, heerlijk! Zeker uit eigen tuin.

Clarien Cornelisse zei

Nou ze zitten erin hoor! Nu nog drie maandjes wachten! ;)

Tom Blogt zei

Grappig, ik heb nét hetzelfde aan de hand. De pootaardappelen die in de donker liggen te wachten, zijn ook al aan het uitlopen. De natuur is fantastisch.

Volgend jaar ga ik eens testen met enkele rassen uit Engeland, potatoland.

Clarien Cornelisse zei

Ben benieuwd naar je ervaring met de potatoland!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...