De boer en zijn rug.

on zondag 23 februari 2014
We hebben de bult aarde verplaatst. Die ligt nu vooraan bij het hek. Een mooi karweitje. Zo'n werkje, waarbij je je een Echte Boer voelt.

Ik bedoel zo'n boer die de hele dag op zijn erf bezig is. Trekkerbanden verwisselen, aan halstarrige koeien trekken, zware kisten verplaatsen, strobalen tillen, zware zeilen over kuilgras trekken, een kalf uit een koe sjorren. Zo-eentje met van die eeltige handen.

En ook .... met een hele sterke rug. Want die boer doet dit werk al van jongs af aan. Dus die rug kan wel tegen een stootje.


Tja ..... dan onze rug. De rug van de zittende generatie. Onze rug, met name het onderste deel, lijkt wel de zwakste schakel van het hele skelet. We doen er ook haast niks mee natuurlijk. Die rug die hangt maar wat tegen een stoelleuning, beetje scheef, beetje uitgebold. Die rug die is zo slap als wat.

En dan ineens een grote klus doen, zoals spitten, of aan zware zeilen trekken, of een intensieve fitnesstraining, dan zegt die rug, ja da-ag, doe mij maar een hernia!

Ik kan het weer niet laten, en geef even een tip. Voor scheppen

Het is eigenlijk hetzelfde als bij spitten. Als je schept, let dan heel goed op je houding. Benen iets uitdraaien, zodat de voeten en de knieen een beetje naar buiten wijzen. En dan, als je schept, goed die benen buigen. De rug zo recht mogelijk houden. Buikspieren iets aanspannen, daarmee steun je de rug.


het ziet er niet uit, maar dit is dus echt beter!

En ook hier weer, als je rechtop komt, duw je jezelf omhoog vanuit de benen. NIET vanuit de rug. En strek helemaal door. Hou de zware schep met aarde dicht bij, en kieper hem het liefst iets achter je. Dus de kruiwagen schuin naast of achter je. Dan móét je wel rechtop gaan staan.

Als je de kruiwagen voor jezelf neerzet, dan ga je al snel naar voren buigen bij het afgooien. En dat is funest voor die rug.

Goed dat was weer de tip van de week! :D
Nu het middenterrein netjes was opgeruimd hebben we ook maar even de rest van het terrein een poetsbeurt gegeven. En dan merk je dat er een middelbare school in de buurt is... Wat een zooi in de struiken!

.... als je zo'n weggegooid pakje boterhammen vindt, dan denk ik, ach die arme moeder die dat met zorg voor haar kind heeft gesmeerd. HUPSAKEE ..... het gaat gewoon de struiken in!! En een zak chips komt ervoor in de plaats! En die ligt dan OOK in de struiken. Maar die is dan wél leeg  ;-)


1 reacties:

mrs. Tralala zei

Och ja, de Rug... stijf als een plank sinds ik weer regelmatig in de Tuin bezig ben... Dus dank voor je tips! Ikzelf probeer ook minimaal 2x pw minstens een half uurtje yoga te doen. Dat houdt het geheel nog enigszins soepel :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...