Levende groentes

on donderdag 2 januari 2014


Dit vergiet met wortels staat al een paar weken buiten. Beetje vergeten... in de regen... Maar die wortels vinden dat prima! Ze gaan gewoon opnieuw uitlopen! Kijk es naar die mooie piepkleine plantjes die eraan komen....Mooi toch... eten dat nog leeft. Hoe meer leven er in je eten zit, hoe meer vitaliteit je er van krijgt. ZOVEEL goeie stoffen in zo'n simpele peen..... vitamines, anti-oxidanten, mineralen, suikers...

Het mooie aan 'levend eten' is ook, dat de planten een natuurlijke 'pesticide' hebben, die hun beschermt tegen ziektes. Als je zo'n peen dan lekker rauw opeet, krijg je die afweerstoffen er gratis bij!!

Es kijken wat ik nog meer aan levend eten kan vinden. De knoflookbollen bewaar ik in de koelkast. Want anders lopen die te snel uit. Je kent dat wel, dat er zo'n groene spriet uitgroeit. Die spriet kun je gewoon eten. Maar het knoflookteentje is dan heel zielig uitgedroogd....Je kunt hier zien dat de knoflook inderdaad niet is uitgelopen.... maar.......... hij heeft ZOVEEL vitaliteit, dat zelfs in die koude koelkast, er toch worteltjes zijn gegroeid..... SUPER toch?Als je de teen doorsnijdt zie je goed dat er in het hart geen groen is gevormd. Daar was het in de koelkast te koud en vooral te donker voor. Groen vormt hij pas in het licht.


Deze aardappel ligt al een tijdje in de vensterbank. Gewoon, voor de gezelligheid. En die is dus wel iets groen geworden. Die kun je niet meer eten. Je ziet ook dat er al uitlopers zijn.

Voor al deze groentes geldt, dat als je ze in de grond stopt, ze weer gewoon verder groeien. Nou ja, zolang het niet gaat vriezen dan. De enige die tegen vorst kan is de knoflook.


Ik vind deze wortels erg dapper. Ze gaan daarom niet in de pan, maar weer naar buiten. Binnenkort zal ik ze in de tuin planten, en hopelijk groeit daar van't zomer een grote plant uit. Die in het zaad gaat schieten. Dan heb ik wortelzaadjes voor het volgend jaar.

Voorlopig even terug in het vergiet, voor het keukenraam! Gezellig hoor, die penen daar!! :)


Tja............ en de rest van de groentes.......... sorry jongens! Ik had zin in een lekker wintersoepje vanmiddag. 

Dit gaat er nog bij:


........... en wat bouillon, gesnipperd uitje, et voila.... de dappere jongens zitten in de soep!Na de soep ben ik zooooo vitaal, dus nog even een uurtje of twee naar de tuin! Vandaag weer graven, en de bak komt nu af!!De ramen moeten alleen nog geschuurd worden en wat buitenbeits erop. Maar dat is van later zorg! We hebben weer een bak! Dus we kunnen weer gaan zaaien! Iemand een idee?

1 reacties:

Elisa Meuwese zei

Leven in het eten, zo mooi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...