Tarwe, rogge, en patat!!

on maandag 11 november 2013
We maken een tweede bak. Deze komt haaks op de eerste. Uiteindelijk zal dat 1 geheel worden. Het wordt een hele diepe bak, Nicolette BLIJFT maar graven.... (want we hebben dat zand weer nodig)

Dan mag de bak weer volgegooid, met blad in plaats van stro dit keer. Het stro is op. En blad is in deze tijd ook wel meer voor de hand liggend. Het ligt overal. Ik ben heel benieuwd of blad met mest hetzelfde broei-effect heeft als stro. Voor mest gebruiken we uiteraard weer schapenmest.
Het zand uit bak twee gebruiken we om het achterpad te verhogen. Daar komt dan eerst worteldoek op, dan het uitgegraven zand, en uiteindelijk komen daar dan weer houtsnippers op. Die houtsnippers hebben we ook nog niet. Hakselen moet ook nog. 

Dakpannen als scheiding tussen de bedden en achterpad.
Goed, terug naar de bak. 

Na een dikke onderlaag van blad en mest, gaat er aarde overheen, ongeveer tot aan het maaiveld. Nu kan de rand gemaakt worden. Tjonge jonge wat moesten we toch zonder die onuitputtelijke voorraad dakpannen. Ze zijn wel erg beschimmeld. Voor de zekerheid borstel ik ze schoon. Ziet er mooier uit en scheelt weer schimmels in de grond.... hoop ik.Toch zijn dakpannen soms niet zo handig.... Langs het rechte tegelpleintje komen er door de golf-vorm openingen, waar natuurlijk allemaal onkruid in gaat groeien. Dus dat mag er weer uit. Pffffffff net alles mooi erin gestopt!

Ik heb ergens rechte tegels zien staan.... even kijken of dat wat is.....

mag er dus weer uit!
hebben JAAAREN onder het onkruid liggen verpieteren... nu heel bruikbaar!

NIET mooier.... WELpraktischer!


De rand is af!! Nu vullen met aarde.... EN naar de markt!!
In de tweede bak was eigenlijk nog niks gepland. We zijn hem alleen maar gaan graven omdat we het zand nodig hadden voor het pad. Dus... es kijken wat we kunnen vinden om er te zaaien..... rogge hadden we al... Gerst? Boekweit?


Tarwe misschien?
Het is vast niet de tijd om tarwe te zaaien. Dat vraagt meer warmte dan rogge. Maar ja, een lege bak is ook zoiets.... En op de sportschool is TARWEGRAS (jonge tarwe) de nieuwste hit. Dus.... als we er nu een plastic tunnel opzetten? Gewoon maar proberen. Voor de prijs hoef je het niet te laten!


zaaien.....datum klopt niet... moet zijn 10/11

De plastic tunnel heb ik natuurlijk nog niet. Maar omdat het zo koud is 's nachts, dek ik het nu maar eerst toe met een stuk plastic. Dat is dan weer te klein voor beide bakken, dus we rommelen maar wat aan......


Zo! Afgedekt! Met een ratjetoe aan spullen.
Even kijken bij de rogge. Ik ben zo benieuwd naar de wortels. Zou dat een beetje groeien? Boven de grond gaat het niet hard op het moment. Maar onder de grond blijkt heel wat te gebeuren.... de wortels zijn lang en hebben mooie bosjes gemaakt. Ze zijn zelf zo lang dat ik maar een gedeelte kan lostrekken.Leuk hoor. Granen!

Frietje op de markt was ook lekker trouwens !! :D
0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...