Ingezakt

on woensdag 27 november 2013
Dat potje pindakaas.. dat ik een paar weken geleden van Remy kreeg.. daar zat dus geen pindakaas in.

Er zat een starter in voor zuurdesembrood.


Zuurdesembrood is een wonderlijk iets. Van alleen maar meel, water en zout, en een stuk of miljard bacteriën, kun je een mooi gerezen brood bakken.

Die bacteriën zijn gewoon in je huis aanwezig! En ook in het deeg zelf. Je moet ze alleen activeren met een potje met daarin gelijke delen meel en water. Dat laat je dan onafgedekt staan (er mag een katoenen doekje over tegen de fruitvliegjes). Je roert er af en toe es in. Doet er om de dag extra meel en water bij. En dan, na een week ongeveer, gaat het schuimen en bobbelen. En dan heb je je zuurdesem!

Maar het is ook heel handig als je van iemand wat starter kunt krijgen. Dat scheelt tijd, en dan heb je de bacteriën dus al kant en klaar in een potje! Zo kreeg ik dit van Remy, inclusief zijn recept. Want hij deed het toch weer anders dan ik.

Om te beginnen gaat de starter in een kom. Daar gaat dan 500 gram volkoren meel en 500 ml water bij.


Goed roeren, tot je een soort beslag hebt. Nu laat je dit afgedekt staan op een warme plek in je huis. Laat het een uur of 8 staan (of een nacht) totdat het schuimt.


Nu neem je van dit beslag een klein deel, dat je bewaart voor een volgend brood. 

Daarna kun je lekker experimenteren. Er moet nog een deel meel bij, totdat het beslag een stevig deeg wordt. Totaal ongeveer 300 gram. Je kunt weer volkorenmeel nemen, maar ook bloem, of maismeel, en noten en zaden kunnen er ook door. En een eetlepel zout. Ik nam vandaag een combi van bloem, maismeel, havervlokken en lijnzaad.


Geraspte appel schijnt ook lekker te zijn, met wat kaneel....

Nu kneed je de hele boel door elkaar. Lekker kletsen op het aanrecht. Goed de lucht eruit slaan, en het deeg dan als een broodvorm in een ingevet broodblik leggen. Weer rusten, met een natte lap erover. Weer wachten, totdat je deeg verdubbeld is in volume.


En dan mag het in een hete oven, 220*, in een 40 minuten gaar bakken. Na een kwartiertje de oven wat lager zetten. 

Tja - en nu.... wou ik een foto laten zien van mijn Prachtig Gerezen Geurend Vers Brood.. 

maar helaas.... het brood van vandaag is INGEZAKT! Nog wel te eten, maar niet zoals het hoort. Ik was teveel tegelijk aan het doen, had de oventemperatuur niet goed ingesteld... STOM! 

naja..

Eind van de middag nog even de hei over, er was net een straal zon hier (na een hele dag miezeren)...  


mist rolling in....0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...